Københavns mest velsmagende veggieburgers
I vores optik behøver en burger ikke nødvendigvis at indeholde kød. I denne guide besøger og anbefaler vi de steder, hvor vi mener, at veggieburgeren er så velsmagende, at det skal være dit førstevalg i stedet for dit alternativ. Og der er ikke tale om den sunde veggieburger, men om den saftige og snaskede af slagsen.
Københavns burgerscene har haft vokseværk de seneste par år, og udvalget af virkelig gode burgere er større end nogensinde før. Den kedelige caféburger er efterhånden gået i glemmebogen – og det er vi mange, der er taknemmelige for – og er i stedet blevet erstattet af amerikansk-inspirerede og saftige burgere med frilandskød, bløde briocheboller og hjemmelavede saucer. Udover et øget fokus på det gode kød er der også kommet et øget fokus på den “grønne” burger, og hvordan denne kan laves så lækker som muligt, uden at den bliver stemplet som et kedeligt alternativ til kødversionen.
Tommi’s Burger Joint
Det hele startede i Reykjavík tilbage i 2004, hvor burgerentusiasten Tómas Tómasson åbnede sin første burgerjoint efter at have åbnet Islands første fastfoodkæde og en række andre spisesteder i den islandske hovedstad. I 2014 kom turen til København, og Tommi’s Burger Joint åbnede i det hippe Kødbyen, hvor burgerjointen hurtigt fik stor succes.
Tommi’s Burger Joint går meget op i kvaliteten af deres kød, som kommer fra græsfodrede køer. Men noget, de går mindst lige så meget op i, er, at der også er et lige så lækkert alternativ til dem, som ikke spiser kød. Tommi’s veggieburger består af en bøf, som er lavet af gulerødder, kikærter, ærter, rødbede, broccoli, løg, bønner og hvede. Burgeren er vegetarisk, men ikke vegansk, fordi den hjemmelavede burgerbolle er lavet med æg. Ønsker man den helt veganske version, skal man bare sige til, for så får man den nemlig serveret i en salat-wrap i stedet for en burgerbolle.
Veggieburgeren indeholder en del krydderier, som gør den virkelig velsmagende, og af saucer indeholder den både sennep, ketchup og mayonnaise, som gør burgeren helt tilpas fedtet – ligesom en god burger skal være.
Tommi’s veggie-tilbud med pommes frites og en valgfri sodavand koster 99 kroner. Det er også muligt at vælge sweet potato fries til sin burger, og det er en kæmpe anbefaling herfra, da de faktisk komplimenterer veggieburgeren langt bedre end de almindelige pommes fritter.
Høkerboderne 21-23,
1712 København V
Gasoline Grill
Det er umuligt at komme udenom Gasoline Grill, når man taler om burgere i København. Den ikoniske benzintank på Landegreven i København K er stadig den mest travle burgerjoint i byen, og det forstår man udmærket, når man sætter tænderne i deres burgere. Gasoline Grill er mest kendte for deres cheeseburger, men de gør også et stort stykke arbejde i at lave en attraktiv veggieburger, som bliver kaldt Green Burger.
Den Green Burger, som vi smagte indeholdt grillede portobellosvampe med cheddarost, Gasoline Grills egen urteolie, Gasoline-sauce og selvfølgelig tomat, salat, løg og pickles samlet i den måske blødeste, mest saftige burgerbolle, der findes i København. Bollerne er de såkaldte potato rolls, hvor dejen er blandet med en smule kartoffelmos. Det fungerer rigtig godt smagsmæssigt, men også i forhold til bollens evne til at holde sammen på sig selv og sit indhold. Derved adskiller Gasoline sig fra de fleste andre burgerbarer, hvor man typisk sværger til den franske briochebolle.
Gasoline Grills Green Burger skifter ingredienser efter sæson. Til foråret kommer der grillede asparges i burgeren, mens højsommeren byder på grillet squash i hovedrollen. Alle ingredienserne i Gasoline Grills burgere er økologiske, og det er yderst sjældent, at man får en 100% økologisk burger, så hvis man går op i det, er Gasoline Grill klart at anbefale.
En Green Burger med sæsonbaserede grøntsager koster 75 kroner, og en Gasoline Combo med pommes frites og sodavand oveni koster 110 kroner.
Landegreven 10, 1301 København K
Niels Hemmingsens Gade 20, 1154 København K
Vesterport Station
Broens Gadekøkken, Strandgade 95, 1401 København K (Lukket over vinteren. Åbner igen 1. april)
Snack & Blues
Ejerne bag Snack & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro har formået at skabe et sted, der er helt sit eget. Stedet er en lille restaurant, der fortolker og hylder den amerikanske diner-kultur på en moderne, sofistikeret måde med en diner-lignende æstetik, der får en til at tænke på de drive-in diners, der fandtes på Route 66 tilbage i 1950’erne.
Snack & Blues har slået sig op på at sælge snacks og spille blues, og det er virkelig et koncept, man kan forstå. Der er mange forskellige muligheder hos Snack & Blues, men fordi det handler om veggieburgere, bliver vi selvfølgelig nødt til at nævne vores store kærlighed til halloumiburgeren.
Halloumiburgeren er meget simpel: Sprødstegt halloumi lavet på gede- og fåreost serveret i en mørkgylden potato roll, som er smurt med en virkelig velsmagende aioli og fyldt med søde, semidried tomater og sprød brøndkarse. Prikken over i’et i denne burger er tilføjelsen af røget cheddar, som tilføjer den umami, som man nogle gange godt kan savne i en burger uden kød-protein.
I halloumiburgeren smelter smage og teksturer perfekt sammen, og så er pomfritterne med estragon også nogle af de bedste, man kan få fingrene i. Alt hos Snack & Blues er lavet fra bunden med fokus på den gode smag, og der bliver både handlet lokalt og økologisk, når råvarerne skal i hus. Denne halloumiburger er i en klasse for sig, og det siger ikke så lidt i en tid, hvor det bugner med ambitiøse burgerbarer og et hav af veggieburger-muligheder. En Easy Choice-menu med en forret, burger, pomfritter, valgfri dip og en øl eller sodavand koster 195 kroner. Hvis man bare vil have halloumiburgeren for sig selv, koster den 70 kroner.
Guldbergsgade 7A,
2200 København
Jagger
Jagger har i høj grad også ladet sig inspirere af de amerikanske diners. På lystavlemenuen finder man burgere, hotdogs, fried chicken, milkshakes, sundae-is og en masse andet indbydende fastfood. Jagger er startet af en gruppe erfarne restauratører med tidligere Michelin-kok Rasmus Oubæk i spidsen. Strategien er at skære ind til benet og sætte gode råvarer i fokus. På den måde kan de tilbyde et enkelt og godt produkt til en lav pris. Og de mange forskellige størrelser på retterne gør det muligt at smutte forbi, uanset om det er til snacks, frokost eller aftensmad. Jagger fokuserer på høj kvalitet i alle råvarer, en ”no-non-sense”-attitude og ikke mindst en rigtig god smag.
På Jagger har de oplevet, at flere efterspørger alternativer til oksekød og kylling, og derfor har de nu introduceret endnu en vegetarburger på menuen udover deres klassiske veggieburger med en saftig vegetarbøf, irsk cheddar, tomat, salat, løg og pickles, serveret i Jaggers egen briochebolle. Den nye vegetarburger, som blev introduceret for første gang på Jaggers nye spisested på Østerbro, er lavet med middelhavsosten halloumi. Halloumien bliver paneret ligesom deres fried chicken, og det giver faktisk fornemmelsen af at bide i det sprødeste, mest saftige stykke fried chicken, man kunne tænke sig til. Udover halloumien indeholder burgeren også tomat, salat, løg, pickles og Jagger-sauce, og skal vi give et lille tip, smager den ekstra godt med lidt ketchup i, som står til fri afbenyttelse på bordet.
Jagger er også kendte for deres perfekte fritter, der på mange måder minder om McDonalds’ pommes frites på steroider. De er simpelthen så lækre. Snyd endelig ikke dig selv for masser af Jaggers bearnaisedip til fritterne, da Rasmus Oubæk er Københavns ukronede konge af bearnaise.
En Jagger Veggie Burger Combo med fritter og valgfri sodavand koster 110 kroner, og det samme gælder halloumiburgeren. Hvis man bare vil have burgeren for sig selv, koster den 70 kroner.
Istedgade 62, 1650 København V
Falkoner Allé 84, 2000 Frederiksberg
Amagerbro 128, 2300 København S
Nørrebrogade 114, 2200 København N
Nordre Frihavnsgade 58, 2100 København Ø
Købmagergade 43, 1150 København K
Yo Burger
De enkle, uprætentiøse burgere fra Yoburger har efterhånden vundet indpas hos mange af københavnerne, og det har resulteret i fire burgerbarer allerede, siden de åbnede deres første tilbage i 2016. Ambitionen bag Yo’s burgere er at placere sig som stedet, der serverer højkvalitetsfastfood og ikke gourmetburgere. Burgerbollerne er klassiske briocheboller, kødet kommer fra det fynske slagteri, Grambogård, og fyldet består af typiske ingredienser som tomat, salat, ost og så deres egen såkaldte magic sauce. Man har også mulighed for at opgradere sin burger med avocado, bacon eller en ekstra bøf.
YOPortobelle er navnet på deres veggieburger, hvor en dobbelt-pankopaneret portobellosvamp fyldt med ost udgør “bøffen”. Dette er Yo Burger de eneste i denne guide, der laver, og det er virkelig godt tænkt som et alternativ til kødet. Udover den sprøde svamp indeholder burgeren også masser af rustikt, friskt og grønt salat og et par skiver saftig tomat. Yo Burger holder generelt deres veggieburger meget simpel, så der er hverken løg eller syltede agurker i burgeren. Der er tydeligvis fokus på at få det maksimale ud af få råvarer, og selvom man skulle tro, at burgeren manglede syren fra de syltede agurker og skarpheden fra løgene, mangler man det faktisk ikke. Burgeren er virkelig bare velsmagende, og den er ikke som noget, vi har fået før.
Yo Burger tilbyder et par siddepladser, men de fleste af deres steder er konceptet mere udformet med henblik på at snuppe sig en hurtig burger på farten.
Østergade 52, 1100 København K
Nørregade 2, 1165 København K
Gothersgade 27, 1123 København K
Østerbrogade 64, 2100 København Ø
LÆS OGSÅ: De bedste pizzaer i København