Julegaveguide: De bedste kogebøger fra 2019
Julen nærmer sig med alt for hastige skridt, og snart er der ikke længe til, at julelysene skal tændes, og anden skal serveres. Hvis du synes, tiden er lidt knap, og du endnu ikke ved, hvad du skal give – eller ønske dig - kan du læse med nedenfor i vores guide til de bedste kogebøger fra 2019, som enhver vil blive glad for.
‘Vegansk Luksus’ af Morten Bang Olsen
Endelig! Vi har så længe ventet på en veganerudgivelse, hvis fokus ikke var fastlåst til sundheds- eller bæredygtighedsaspeket af veganismen – og nu er den her. Kokken Morten Bang Olsen har begået bogen Vegansk Luksus, som er et forfriskende bidrag til veganerudgivelserne, da der for en gangs skyld er smag og æstetik i sigte. Bogen indeholder 90 veganske opskrifter og veganer-basics, som gør udgivelsen letbegribelig for alle, som ønsker at spise vegansk. Desuden bakkes opskrifterne op af en vidunderlig billedside, der gør bogen til en af den slags, som man gerne vil have stående fremme.
Forlag: FADL
Vejledende pris: 329,95 kr.
‘Enkelt’ af Yotam Ottolenghi
Den engelsk-israelske kendis-kogebogsforfatter Yotam Ottolenghi har med sin vegetarklumme i The Guardian, sin måde at prioritere grønt i et køkken, sine adskillige bogudgivelser samt London-baserede restauranter gjort et enormt indtryk på gastronomien. Bogen er på så mange måder et must-have og gemmer på enkle genialiter med både fugl, fisk, firbenede og selvfølgelig massevis af grønt. Er man nybegynder i det mellemøstlige køkken eller bare endnu en fan af smagene derfra, er det Enkelt, som skal pakkes ind i julegavepapir. I bogen tages der højde for tilberedningstiden, så opskrifterne kan vælges ud fra, hvor lang tid du vil bruge. Aficionadoen vil nok bemærke, at Enkelt ikke er en nyhed, da den i 2018 udkom i udlandet. Men da den dansksprogede version først gjorde sig til kende i 2019, tillader vi os at tage denne favorit med.
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Vejledende pris: 349,95 kr.
‘Sous Vide 2.0’ af Karsten Tanggaard
Vakuum-bibelen længe leve. Har man investeret i sous vide-udstyret allerede, ville det være en synd og skam ikke også at erhverve sig Karsten Tanggaards ultimative guide til sous vide-teknikken og dens processer. Tanggaard guider læseren gennem tilberedning af både kød og grønt og mere end 500 temperatur-kombinationer, og selv hvis man er en velbevandret ”sous vider”, er der masser af teknikker og udskæringer at lære. Sous Vide 2.0 er efterfølgeren til Tanggards ‘Sous vide i dit eget køkken’, der blev trykt i 11 oplag.
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Vejledende pris: 399,95 kr.
‘Mad med respekt’ af Selina Juul
Madspildsforkæmper og stifter af organisationen Stop Spild af Mad, Selina Juul, har leveret en bog, som vi mener, at vi alle kunne nyde godt af at læse og tale noget mere om. Bogen er en spild-kogebog, som griber fat i det uhensigtsmæssigt store fødevareforbrug, og hvordan dette påvirker både økonomi og miljø. Medforfattere på bogen er H.K.H Prinsesse Marie, Francis Cardenau, Michel Michaud, Timm Vladimir, Louisa Lorang og Anh Lé, som hver giver deres besyv med, hvordan man kommer spildet til livs – med udgangspunkt i de fødevarer, som danske husholdninger hyppigst smider ud. Mere end 80 måder at undgå spild og at omvende det til en ressource kan findes i Mad med respekt.
Forlag: Gyldendal
Vejledende pris: 299,95 kr.
NOMA Guide til Fermentering af René Redzepi og David Zilber
Stjernekokken René Redzepi og chef for Nomas fermenteringslaboratorium David Zilber har begået en systematisk mursten af en fermenteringskogebog. Bogen rummer mere end 100 originale opskrifter med mere end 500 tilhørende billeder. Uden brug af dyre remedier guides læseren til en forståelse af Nomas fermenteringenslaboratoriums syv uundværlige teknikker: lakto-fermentering, kombucha, eddike, koji, miso, shoyu og garum. Mens man tager en trin-for-trin introduktion af hver enkelt teknik forklares også teknikkernes oprindelse og historik. Det er en sikker vinder af en plads på reolen.
Forlag: Gyldendal
Vejledende pris: 399,95 kr.
‘Valdemarsro – Aftensmad’ af Ann-Christine Hellerup Brandt
Alle hjemmekokkes hverdagshelt og nr. 1 Googlesøgning: madblogger Ann-Christine Hellerup Brandt, bedre kendt fra bloggen Valdemarsro. Hellerup Brandt har samlet en del af bloggens populære opskrifter og tilføjet endnu flere, som er blevet til kogebogen med det beskedne navn Valdemarsro – Aftensmad. Men Valdemarsro er ikke en af Danmarks mest besøgte madblogs for ingenting. Bogen er ligesom bloggen letlæselig for enhver og meget lige ud ad landevejen. Den indeholder et væld af familievenlige opskrifter på aftensmad fra hele verden, men som er med så tilforladelig en ingrediensliste, at vi alle kan få det i kurven. Med denne bog er der ingen undskyldning for at bestille take-away.
Forlag: Politikens Forlag
Vejledende pris: 199,95 kr.
‘Little Green Kitchen – Nem vegetarmad til børn og deres forældre’ af Luise Vindahl og David Frenkiel
Vi bliver i hverdagskøkkenet med endnu en anbefaling til familien. Little Green Kitchen – Nem vegetarmad til børn og deres forældre er 70 vegetariske og idérige opskrifter til en sund og mere grøntspisende hverdagskost. Tanken med bogen er ikke at opfordre forældreroller til at overgå til en fuld vegetarisk diæt, men i stedet give en masse gode input til, hvordan vegetarretter ligeså vel kan blive børns livretter som kødretter. I bogen findes der også vegetariske madpakkeidéer, snacks og sjove desserter. Så hvis du er – eller kender en forælder – som trænger til lidt inspiration i hverdagskøkkenet, er Little Green Kitchen et godt indslag for både børn og voksne. Bogen er skrevet af blogger- og forældreparret Luise Vindahl og David Frenkiel, som er kendt fra den smukke, grønne blog Green Kitchen Stories. Få et indblik i bogen her.
Forlag: Politikens Forlag
Vejledende pris: 269,95 kr.
‘Feast – Mit solskinskøkken’ af Thomas Herman
Solskinskøkken er det akkurate ord at anvende i titlen på Thomas Hermans nye middelhavsinspirerede køkken. 272 siders uendelig smuk mad, som giver solskin i låget og i gryden. Hvis ikke det var, fordi det villle virke tosset og måske ulovligt, havde vi gerne hevet hvert et foto fra denne bog ud og sat det i ramme. Feast – Mit solskinskøkken indeholder alt det, man elsker, og med retter som pasta, skaldyr og let tilberedt grønt og dulce de leche kan intet gå galt. Det er ikke ligetil og anvendelig gastronomi – men det er alt dét som smager godt og som tager en tilbage til solnedgange i Italien. Har man forkærlighed for det simple italienske køkken, skal man have Feast – længere er den ikke. Ukompliceret og godt i den allersmukkeste form. Få et indblik i bogen her.
Forlag: Politikens Forlag
Vejledende pris: 349,95 kr.
‘Fra sagogrød til smoothie’ af Inger Abildgaard
Vores niende bud er som den eneste på listen ikke bare en kogebog. Journalist og tidligere forfatter på Samvirke, Inger Abildgaard, har nemlig skrevet en bog om danske madtraditioners opståelse fra 1940’erne og frem til i dag. Fra sagogrød til smoothie beskriver, hvordan sociale, kulturelle og samfundsmæssige omstændigheder er smeltet sammen og har skabt tendenser i vores spiseliv, som har været med til at skabe vores forståelse af mad og måltider. Bogen er et godt historisk madperspektiv at give til unge, og det er nostalgisk læsning for de, som har været med til at opleve malkulturens skifte gennem årtierne.
Forlag: Samvirke
Vejledende pris: 179,95 kr.
‘Sild a la Palægade’ af Restaurant Palægade
Sidste gaveidé er endnu en smuk én af slagsen. Sild a la Palægade har med sit coffe table-værdige ydre allerede lagt stilen for, hvad man finder, når man begynder at bladre. Denne er bogen om sild over dem alle. 100 styks opskrifter om Restaurant Palægades allerbedste sild er afbilledet på fineste vis og giver lyst til at booke bord på Palægade 8 omgående – eller selv gå i krig med kunsten i køkkenet. Adskillige kendte danskere har doneret deres tilføjelser og følelser omkring den traditionsrige spise, herunder er forordet skrevet af Claus Meyer, og Jørgen Leth har endda komponeret et originalt digt om hans kærlighed til sild. Derudover er der indslag fra folk som Bo Lidegaard, Nikolaj Kirk, Helle Brønnum Carlsen, Bente Scavenius, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm med flere. Få et indblik i bogen her.
Forlag: Salvador Books
Vejledende pris: 399,95 kr.
LÆS OGSÅ: Fra alle os til alle jer…