Mit madliv: Jon Lange
På jobbet står den mest på tørt franskbrød med svedig ost. Men skuespilleren Jon Lange har også smagt på langt mere eksotiske ting som honningristede græshopper. Han nærer næsegrus beundring for Marlon Brando, og hvis han selv kunne vælge, ville han allerhelst nyde et måltid med Stephen Hawking som bordherre.
Jon Lange (F. 1980)
… er uddannet fra Odense Skuespillerskole i 2011. Han har blandt andet spillet med i Midsommer, Unge Andersen, I’ll Come Running, Alle For Én og Sommeren 92 for bare at nævne et par stykker. Herudover har han lavet en hel del teater. Lige nu er han aktuel med tv-serien Mercur på TV2, hvor han spiller direktør på Danmarks første kommercielle radiokanal.
Hvad er et godt måltid for dig?
“Først og fremmest er det godt selskab. Jeg husker en middelmådig middag med fremragende stemning meget længere end et fremragende måltid med middelmådig stemning. Hvis jeg skal huske maden, skal den ville mig noget. Smag, præsentation, samspil er alle vigtige elementer.”
Hvad er din yndlingsdrink?
“Jeg er jo dobbeltfar, så jeg kommer ikke lige så meget ud, som jeg plejede. Men jeg er ret glad for cocktailbaren The Barking Dog, og jeg vil nok anbefale det meste på menuen derinde. Spicy, modigt og all-in.”
Hvad er din yndlingsrestaurant?
“Jeg var i Mexico og optage film for et par somre siden. Vores producere tog os med på et utal af fuldstændig fantastiske restauranter i Mexico City. Men en gut fra filmholdet fortalte mig, at når vi senere skulle filme i Xalapa (en by på kanten af junglen), så måtte jeg prøve hans fætters restaurant. Det skulle være det bedste kød i Mexico. Da vi kommer til Xalapa, trækker han mig over en motorvejsbro, ind i en shopping mall og op i deres food court. Her ligger en undseelig, lille restaurant – jeg har såmænd glemt dens navn, men det giver jo bare lidt ekstra til myten – og jeg lover jer, det var, så englene sang. Jeg købte sågar ekstra kød med hjem direkte fra køkkenet for at kunne holde fast i den oplevelse. Og så havde de en mean Submarino (cerveza con tequila).”
Hvem vil du allerhelst spille overfor i en film?
“Jeg nærer næsegrus beundring for Marlon Brandos skødesløse og samtidig fuldstændigt dedikerede tilgang til sit arbejde. Jeg ved, det er umuligt – af flere årsager – men det var drømmen. Nu må det blive Jack Nicholson. Indtil han stiller træskoene.”
Hvem vil du helst have til bords?
“Jeg tror, det bliver et større selskab, for jeg kan på ingen måde begrænse mig. Der er mange, jeg har mange spørgsmål til: P.T. Anderson, Stephen Hawking, afdøde David Bowie, Alex Ferguson og så min kone. Både fordi hun ville slå mig ihjel, hvis jeg udelod hende, men også fordi de gutter ville være på røven over hende. Og så ville jeg meget gerne have mødt min afdøde farfar, Paul.”
Hvad er dit eget forhold til madlavning?
“Det har ændret sig meget. Da jeg var ung, skulle det overstås, så det er blevet til mange Knorr-lasagner gennem årene. Inden jeg fik børn, lavede jeg oftest mad, når jeg var sammen med nogen, og dér kunne jeg godt anstrenge mig lidt. Nu, hvor ungerne er det vigtigste, handler det mere og mere om en fornuftig ernæringsmæssig sammensætning.”
Hvad er det mest eksotiske, du har spist?
“Jeg lavede en reklame for Kilroy Travels, hvor jeg skulle illudere at komme verden rundt på to minutter. Der fik de mig til at spise stegte græshopper. Men de klippede det selvfølgelig ud af den endelige version. Tak for det, Kilroy.”
Hvilken musik hører du, når du laver mad?
“Åh Abe-albummet på repeat. Der skal underholdes nogle unger, så der er fred til at hakke løg. Men hvis de sover, så er det Queen. Jeg er vild med Freddie Mercury og alt det mod og den legelyst, der simpelthen ikke er til at holde nede hos dem.”
Hvad har du altid i dit køleskab?
“Æg, mælk og mayo.”
Hvilken menu serverer du, når du får gæster?
“Det skifter, men mine venner ville tugte mig, hvis jeg ikke refererede til min chili con carne, som en enkelt gang – grundet en meget vigtig, omend meget distraherende diskussion om Manchester Uniteds angrebsproblemer – blev omdøbt til chocolate con carne. Der kom 3 gange den beregnede dosis i.”
Hvilken mad/drikke forbinder du mest med dit arbejde?
“Tørt franskbrød med svedig ost og rød peber. Den klassiske, danske filmset-morgenmad. Med vægt på danske, for ligegyldigt hvor jeg har arbejdet udenfor Skandinavien, har morgenmaden næsten været det vigtigste måltid. Man skal jo performe fra kl. 06.00. Det kunne de danske produktionsselskaber godt lære noget af.”
Hvad laver du af mad, når det skal gå stærkt?
“Det bliver en omelet af en art. Proteiner, grønt og minimal forberedelse.”
LÆS OGSÅ: Mit madliv: Mads Jordansen