Japansk madkultur og nordiske dogmer
Der var kendisser, kølige cocktails og solnedgang over København, da restaurant SUKAIBA tændte for blussene første gang og bød velkommen i deres nye lokaler på toppen af Bella Sky. Vi tog elevatoren til en middagsoplevelse på toppen - i mere end én forstand.
Området ved Hotel Bella Sky skriger ikke lige frem af livsstil og store oplevelser. Men hvis du tager elevatoren fra grundplan, der primært byder på øde parkeringspladser og trætte handlende fra det nærtliggende Bella Center, bliver du løftet op i en verden, der nærmest geografisk flytter dig fra Ørestad og til Manhattan.
Når du hører det karakteristiske ”ding!”, og elevatordørene går op på 23. etage, er lyset dæmpet. Indretningen er smagfuld og holdt i en pallette, der fusionerer varme japanske farvereferencer med kølige nordiske nuancer. Og så er udsigten over både den københavnske skyline og Øresund uovertruffen.
Målet med den netop åbnede restaurant SUKAIBA Copenhagen er at sammensmelte sofistikeret japansk madkultur med nordisk raffinement og livlig international stemning. Ambitionerne er lige så skyhøje som beliggenheden – både for gastronomien og for gæsteoplevelsen.
Sofistikeret hygge og luksus i international klasse
Billigt har det heller ikke været. Holdet bag den nye restaurant har brugt et tocifret millionbeløb på at ombygge lokalerne, hvor både intime middage og store aftener kan starte og slutte. Køkkenchefen er Martin Nilsson-Møller, der har en fortid på Restaurant Kiin Kiin, Marchal på D’Angleterre og senest Basalt. Han er flankeret af den finske restaurant- og barchef Juuso Hakanen, der blandt andet har slået sine folder i London som maître d’ for ni restauranter på det femstjernede The Ned, hvor han var ansat til at lede holdet bag. Der er med andre ord sat et solidt hold i bestræbelserne på at sikre gæsterne en oplevelse i international topklasse.
“Det bliver et frisk pust på en allerede toptunet københavnsk gastroscene. Hos os vil det handle om tilbagelænet overskud og cool forkælelse. Det vil i praksis sige lækre drinks i baren, delikate middage i restauranten og sofistikeret hygge i vores nye cigarlounge. Vi taler international og affordable luxury, hvor stemningen er top,” fortæller Juuso Hakanen.
Japansk i nynordisk forklædning
SUKAIBA betyder løst oversat ”feltet i himlen”, hvilket selvfølgelig er oplagt til en restaurant på 23. etage. Men selvom ambitionerne er skyhøje, er grundtanken bag SUKAIBA på mange måder jordnær nok. Martin Nilsson-Møller drømmer blandt andet om at forene det japanske og det nordiske køkken gennem enkle anretninger, der er præsenteret på smuk håndlavet keramik.
“Vores køkken er japansk med meget klare referencer til nynordiske dogmer om bæredygtighed og lokale råvarer. Serveringerne vil være rene og præcise uden at være prætentiøse, og aftenkortet byder blandt andet på klassisk tempura og robata, hvor kød og fisk grilles på traditionel japansk kulgrill,” fortæller han.
Man er selvfølgelig velkommen til selv at gå på opdagelse i a la carte-kortet. Men vil man gerne tages lidt i hånden, kan man for eksempel bestille dinner-menuen SUKAIBA KAMIKAZE med henholdsvis 8 og 16 serveringer. Men den må vi have til gode. Åbningsaftenen bød nemlig på en tasting-menu sammensat til lejligheden. Vi startede med cashewnødder ristet med soja og peberrod som en lille snack sammen med et par cocktails. Herefter fulgte selve retterne, der bestod af østers i ponzu-sauce, lakse-ceviche toppet med masser af sprøde, tynde strimler af kinaradise og glaskål og korianderskud, store tatar-gunkan med Baerii-caviar, lynstegt dansk oksehøjreb, sprøde kalvebrisler med dressing lavet på fermenteret rød chili og luftige, friterede dumplings med sur/sød gris og syltet agurker. Måltidet blev rundet elegant af med en tærte lavet på passionsfrugt.
Alt i alt en fantastisk aften og et restaurantkoncept, der bliver spændende at følge de kommende år.
Lyder som noget for dig, kan du læse mere og bestille bord på sukaiba.dk.
LÆS OGSÅ: Den napolitanske pizzabager i Husum