Jacob Grønlykke: “Et godt måltid handler om samvær og ikke om skuespil”
Jacob Grønlykke overtog sammen med sine brødre Løgismose, da deres far døde. Sammen med IK Investment Partners danner Meyers og Løgismose nu et nyt selskab med ambitionen om at løfte kvaliteten af maden og råvarerne i Danmark. Selv siger Jacob, at et måltid handler mere om konteksten end om maden, at han spiser alt for hurtigt og ikke kan fordrage naturvin.
HVAD HÅBER DU AT FÅ UD AF ET SAMARBEJDE MED MEYER?
”Vores mission er at producere endnu bedre fødevarer i Danmark. Vi har nogle kæmpestore, multinationale fødevarekoncerner, som producerer standardvarer. Vi vil gerne inspirere til en mere mangfoldig fødevareproduktion, som ikke bare handler om at sende mælkepulver til Kina og bacon fyldt med vand til hele verden. Det er perspektivløst efter min mening, og alle landmænd er jo efterhånden mere eller mindre forgældede. Vi skal have skabt mere værdi indenfor fødevarebranchen – det er i hvert fald planen.”
HVAD ER DIN YNDLINGSRESTAURANT?
”Kong Hans, selvfølgelig! Og i udlandet er det en restaurant i byen Zugarramurdi i det nordlige Spanien. Jeg kan faktisk ikke huske navnet, men der findes kun én restaurant i byen. Her er stemningen rundt om bordet vigtigere end maden, og det kan jeg godt lide. Maden giver kun mening lige præcis her, og hvis man lavede de samme retter et andet sted, ville det falde til jorden. Mad rejser dårligt. Mad er en kulturbærer, og det giver bedst mening i en kontekst.”
HVAD ER DIN YNDLINGSDRIK?
”Rødvin i den gode ende fra Bourgogne. Jeg vil gerne advare på det kraftigste mod naturvin i enhver form. Det er ’hypet’ og en smule latterligt efter min mening. Jeg har en fortid i reklamebranchen, og jeg hader, når ting kommer til at handle om attitude og ’smartness’. Meget af det er jo komplet udrikkeligt.”
HVOR OFTE SPISER DU UDE?
”Vi bor midt i byen, og vi bruger byen meget. Det er skønt, at folk er begyndt at gå mere ud at spise på en tirsdag aften, sådan var det ikke i gamle dage i København. Vi går cirka ud en eller to gange om ugen.”
HVAD ER ET GODT MÅLTID FOR DIG?
”Et godt måltid handler for mig om familie og venner. Det skal ikke blive til et madskuespil, hvor stedet, kokke og tjenere tager over. Det handler om et fedt samvær og ikke en madkatedral, hvor man skal sidde som en discipel i et madskuespil. Det er det værste.”
HVOR HAR DU HAFT DIN BEDSTE MADOPLEVELSE?
”Jeg har boet et halvt år på Grønland, da jeg lavede en film deroppe. På et tidspunkt tog vi på en hundeslædetur på indlandsisen, hvor vi en aften boede i en jagthytte. Vi fangede hellefisk, kogte dem i en stor gryde med et enkelt løg i, og det er det bedste måltid, jeg har fået i mit liv. Frisk fisk er fantastisk, og friskheden her var virkelig til at smage.”
HVAD ER DET MEST EKSOTISKE, DU HAR SPIST?
”Jeg er ikke en skattejæger, der partout skal smage alle mulige mærkelige ting, når jeg rejser. Men vi var seks børn derhjemme, og når man vokser op i en stor børneflok, så lærer man at spise, hvad der bliver serveret. Så jeg har spist mange forskellige ting.”
HVAD ER DIN DÅRLIGSTE VANE I FORHOLD TIL MAD OG DRIKKE?
”Jeg spiser for hurtigt, alt for hurtigt. Det har igen noget at gøre med at være vokset op med, at dem, der blev hurtigt færdige, fik anden portion. Det er en virkelig dårlig vane, og jeg vil gerne stoppe med det.”
HVAD HAR DU ALTID I DIN HUSHOLDNING?
”Jeg spiser skyr hver morgen, året rundt. Jeg kan gode lide det ’au naturel’, men om sommeren putter jeg friske bær på og ellers müsli på en gang imellem.”
HVILKEN MUSIK HØRER DU, NÅR DU SKAL LAVE MAD?
”Jeg hører faktisk ikke rigtigt musik, når jeg laver mad. Derhjemme blev vi opdraget med, at der ikke blev spillet musik til maden. Og jeg hader, når musikken er alt for høj på restauranter. På de hippeste steder i London er det jo ligesom at være på diskotek. Et måltid er et rum, hvor man endelig har mulighed for at tale sammen, så skal musikken ikke overdøve det.”
HVORDAN ER DU SOM VÆRT?
”Jeg tror, at jeg er verdens dårligste vært. Jeg insisterer på, at folk skal sætte sig ned og spise, mens maden er varm. Jeg burde være lidt mere afslappet omkring det, og mine venner beder mig sommetider om at slappe af.”
HVAD ER SMAGEN AF VINTER FOR DIG?
”Vinter er der sgu ikke så meget smag i. Havregrød, måske? Ellers fisk, skaldyr og østers.”