Italiensk vin
Ny dybdegående bog om italiensk vin henvender sig til både sommelieren og den gængse vinelsker – og så giver den foruden faglig viden også fornyet glæde over italiensk vin.
… udkom 25. september på Politikens Forlag.
Vejledende pris: 450,00 kr.
En ny og kraftigt redigeret 3. udgave af den tidligere “Politikens bog om italiensk vin” har ramt hylderne. Og lad mig bare starte med at skrive, at jeg personligt har fundet årets julegave til både min vinpassionerede far samt min veninde, der læser til sommelier. På trods af at være en redigeret udgave af en bog, der har fulgt mig troligt igennem mange år, står den nærmest på egne ben. Bogen her virker ikke blot som en opdatering, men nærmere som en helt ny bog. Og det er i den grad en dybere og mere fagligt fyldestgørende bog end den tidligere udgave.
Bogen –Italiensk vin er skrevet i samarbejde mellem forfatterene Paolo Lolli, Arne Ronold, Ole Udsen og Thomas Ilkjær, som hver har bidraget med kapitler. På trods af, at flere forfattere til tider kan forekomme forvirrende på grund af den skiftende skrivestil, så er det ikke tilfældet her. Bogen har taget et aktivt skridt mod at være et endnu mere dybdegående fagligt værk, hvilket også kommer til udtryk i den nærmest anonyme ”opslagsværk-agtige” skrivestil undervejs. Når de enkelte forfattere skinner igennem, er det typisk i forbindelse med holdninger til konkrete vine eller producenter, og her klæder det blot teksten at få et lidt mere personligt præg.
Med sine 512 sider er –Italiensk vin bygget op som et opslagsværk med kapitlerne: ”Vin – Italien her og nu”, ”Italiens vinhistorie – kort fortalt”, ”Jordbund, klima, mark og kælder”, ”Italiens vinlovgivning” og ”Druesorter i Italien”. Herefter følger kapitler om de forskellige dele af Italien med de respektive regioner: Nordvestitalien, Nordøstitalien, Mellemitalien og Syditalien med øer.
Bogen sluttes af med en yderst velfungerende ordliste og litteraturliste. Italiens vinland er fyldt med mærkværdige ord og termer, som for os uindviede i det italienske sprog blot lyder som vokaler med flot klang. Og ordlister som denne gør, at man pludselig føler sig mere tryk i sine italienske etiketter.
Jeg er, som du måske nok kan fornemme, ret vild med niveauet af ”nørderi”, og jeg er sikker på, at ikke et hjørne af Italiens vinland er glemt i denne bog. Og selvom bogen ikke lægger op til, at man læser den fra ende til anden, vil den med garanti komme på min liste over anbefalinger af bøger til vores sommelierstuderende hos Dansk Sommelier Uddannelse. På samme tid er jeg sikker på, at også min vinpassionerede far med sikkerhed vil elske denne bog. Det faglige indhold er formidlet i et sprog, der er til at gå til og forstå. Sammenlagt med det visuelle univers af kort og billeder vil det være muligt for enhver at dykke ned og komme tilbage med fornyet glæde over og viden om italiensk vin.
LÆS OGSÅ: Kom oven på smørrebrødet med ny bog