I weekenden vender solen igen retur til Gudhjem
På fredag vil bornholmerfærgen fra Ystad bugne af madglade professionelle og entusiaster med kurs mod Rønne. Årsagen er, at det lørdag den 22. juni 2019 igen er tid for Gudhjem til at lægge havn til en af landets største kokkekonkurrencer. Konkurrencen hedder ”Sol over Gudhjem” og er opkaldt efter det klassiske smørrebrød med røget sild, rå æggeblomme, purløg og radiser.
Hvert år på denne tid valfarter rigtig mange mennesker til Bornholm. Nogle gør det for at deltage i Folkemødet, mens andre tager af sted for at overvære en af Danmarks største kokkekonkurrencer. Hele den kommende weekend er nemlig centreret omkring kokkekonkurrencen ”Sol over Gudhjem”, som transmitteres direkte på TV2 Danmark. Her dyster fire topkokke mod hinanden om at lave den bedste forret og den bedste hovedret.
Deltagerne i år er Dak Wichangoen (Restaurant Kiin Kiin -og vinder 2018), Annika Madsen (Restaurant Roxie), Claus Henriksen (Dragsholm Slot) og Gabriel Hedlund (Vollmers). Med ikke bare én, men hele to kvindelige kokke samt en svensk kok er feltet noget andet end de forgangne år, hvor det som regel har bestået af fire danske mænd.
Sådan forløber konkurrencen
Konkurrencen begynder meget passende med forretten, som skal laves af et hemmeligt element, der først bliver udleveret på dagen. Og til hovedretten skal de blandt andet bruge elementer som højreb og tykkam samt rabarber eller æblemost. Til at bedømme for- og hovedretterne og finde vinderen sidder anerkendte kokke i dommerpanelet. I år er det Claus Meyer, Jesper Koch, Thomas Rode og Kamilla Seidler, der danner rammerne for det skarpe panel.
Og som om det ikke var nok, så er der også en dessertkonkurrence. Her er det Brian Mark (Søllerød Kro og vinder i 2018), Daniel Kruse (Det Røde Pakhus) og Mikael Munk (MeMu), der skal konkurrere. I dessertkonkurrencen skal deltagerne ”kun” lave én ret med elementer som chokolade fra Cacao Barry, kærnemælk fra Arla Unika, te fra Nute og snaps fra Copenhagen Distillery. Dommerne Henrik Jyrk, René Mammen og Morten Heiberg skal så derefter sammen kåre den bedste dessert.
Gudhjem bliver omdannet til madmekka
Omkring de to konkurrencer om lørdagen vil et stort madmarked fylde Gudhjem Havn. Her vil der blandt andet være uddeling af produktpriser i fire kategorier til små, innovative producenter i samarbejde med Coop. I hver kategori vil de tre finalister komme og præsentere deres produkt samt uddele smagsprøver. Og sidst, men ikke mindst, vil også – ligesom det plejer at blive gjort – æresprisen Kokkenes Kok blive uddelt. Prisen bliver hvert år uddelt af Dansk Gastronomi Fonden til en person eller institution, der har ydet en bemærkelsesværdig indsats for at fremme dansk gastronomi. I år er Mark Lundgaard (Kong Hans Kælder), Lisbeth Jacobsen (Restaurationen) og Christian Puglisi (Relæ) nomineret. Tidligere vindere er blandt andre Rasmus Kofoed, Per Thøstesen og Francis Cardenau.
En weekend i madens, solens og Gudhjems navn venter forude. Ses vi på havnen?