85 år med knivskarpt køkkengrej
Man glemmer indimellem, at skabelsen af et måltid ikke kun kræver gode ingredienser og en ferm kok, men også kræver godt udstyr. Og netop køkkenudstyr er H.W.Larsen en af landets bedste eksperter i. Danmarks fjerdestørste storkøkkenleverandør har netop fejret 85 års fødselsdag, og i forbindelse ser vi tilbage på H.W.Larsens historie.
Kødbyen på Vesterbro er i dag et populært slaraffenland af københavnske restauranter og gå-ud-steder som for eksempel Fleisch, Gorilla, Paté Paté, Warpigs, Bakken og Jolene. De ligger side om side med slagterierne og trækker både lokale københavnere og udenlandske turister til sig alle ugens dage.
I bygningen ved Slagterboderne 15-21, med restauranterne Fleisch på den ene side og Nose2Tail på den anden, ligger H.W.Larsens butik. Forretningen fordeler sig på to etager, og som ægte amatør-hjemmekok er følelsen, når man træder ind, næsten på linje med at træde ind i Toys ”R” ussom en lille 8-årig pige. Der er gryder i rustfrit stål, støbejernspander, skarpe knive, køkkenmaskiner og alt fra kaffekværne til pølsestoppere, som er linet op i hver deres afdeling. En af bagvæggene er – som webshoppen efterfølgende har afsløret – prydet med mere end 100 forskellige hulskiver til en kødhakker. Og ude bagved er H.W.Larsens eget topprofessionelle knivsliberi.
Faktisk tæller varesortimentet mere end 23.000 varenumre i dag, og virksomheden er Danmarks fjerdestørste storkøkkenleverandør. Eller skrevet med andre ord: H.W.Larsen har alt, hvad det madglade hjerte begærer til såvel eksperimenter som klassisk madlavning i køkkenet. Og lægger man det suveræne køkkentøj sammen med en koks eller madentusiasts evner, giver det uden tvivl en bedre forarbejdning og tilberedning – og i sidste ende sublim madlavning.
En knivbutik, der kan overleve en krig
Det var den 16. april 1934, at Henry Werner Larsen og hans kone Kristine etablerede H.W.Larsen. Den lille familievirksomhed bestod dengang udelukkende af et sliberi og en lille knivbutik på bare 25 kvadratmeter.
Opstarten var langsom for Henry og Kristine, og selvom der kun kunne købes en eller to knive i butikken, fyldte de hylderne med tomme kasser, så det synede af mere. Med lige dele opfindsomhed og sparsommelighed lykkedes det parret at holde liv i butikken. Mens slagterierne i Kødbyen var hårdt ramt under besættelsen, og behovet for nyt køkkengrej blev erstattet med behov for reparation af det gamle, overlevede H.W.Larsen den strenge tid.
Efter krigen blomstrede butikken op, flyttede til større lokaler i Slagterboderne og fik nye medarbejdere. Sønnerne Regner og Steen Larsen overtog butikken efter Henry, og ved årtusindeskiftet overtog familiens tredje generation, Bo Larsen. Han driver virksomheden videre i samme ånd som sine forfædre – nemlig med et smil på læben og fokus på gode relationer og gode service til kunderne.
85 års fødselsdag
Året 2019 markerer, at virksomheden har forsynet hoteller, restauranter, slagtere, kokke, fiskehandlere og alle med hang til god mad med køkkenredskaber i 85 år. Med årene er H.W.Larsens organisation vokset, der er åbnet ny butik i Brøndby og en butik for brugte varer og udlejning i Greve. H.W.Larsen har endda også haft fornøjelsen af at tegne og bygge alt fra små caféer til gourmetrestauranter rundt i hele Danmark.
H.W.Larsens fornemmeste opgave er ifølge Bo Larsen at hjælpe kunderne med lige præcis det grej, som de skal bruge for at komme i mål, og de sætter en stor dyd i hele tiden at lære nyt og kunne stille de nyeste produktudviklinger til rådighed. Drømmen for de næste 85 år er at fortsætte med at udvikle det danske marked og bevare fokus på suveræn kvalitet i den gode gamle ”Kødby-stil” – og helst i mange generationer.
LÆS OGSÅ: Dedikation og drømmen om et skulderklap