Her er verdens 10 bedste restauranter
De to bedstre restauranter i verden ligger i Danmark. Lær om dem og resten af Worlds 50 Bests top 10 her
Det blev en stor aften for dansk gastronomi til The World’s 50 Best Restaurants awards i Antwerpen, hvor Noma og Geranium vandt de første to pladser og officielt er blev kåret til verdens bedste og næstbedste restauranter i 2021. Danmark, og især København, blev endnu engang fastlagt som gastronomiens hovedstad. Men heldigvis er der er også meget andet godt ude i verden, som vi danskere kan rejse ud og besøge.
FOR THE ENGLISH VERSION GO HERE
10. The Chairman, Hong Kong

Billede fra The Chairmans Facebookprofil
Det er lykkedes for The Chairman i Hong Kong at lande i top 10, op fra en 31.-plads sidste år. Restauranten, som også er blevet kåret som Asiens bedste restaurant i år, er kendt for at bringe nyt liv til gamle glemte kinesiske ingredienser. Restauranten forlader aldrig sit traditionelle ophav og insisterer på kantonesisk madlavning frem for fusionskøkkenet. Gennem de nøje udvalgte ingredienser og traditionelt madhåndværk er deres særudviklede retter helt nye tolkninger af hvad det kantonesiske køkken kan. Ejer og kok på the Chairman, Danny Yip, har udtalt sig om, at madlavning på The Chairman handler om at udvinde og udvide smagen af de enkelte ingredienser.
9. Pujol, Mexico City

Billede fra Pujol’s Instagram
Enrique Olvera har med Pujol bevist, at den rustikke smag i mexicansk madlavning kan være med i debatten om de absolut bedste restauranter i verden. Pujol har siden år 2000 kunnet ære det unikke Mexicanske køkken, og Pujol blev i 2019 kåret som Nordamerikas bedste restaurant. Pujol har gennem årene gået fra at være en restaurant der søgte inspiration ude i verden, men har som mange af verdens bedste restauranter vendt sit fokus mod de lokale ingredienser, og på Pujol betyder det at majs, chili, bønner og lokale planter spiller en vigtig rolle i deres menu.
8. Odette, Singapore
Billede fra Odettes Instagram
Odette, som er kåret som Asiens 2.-bedste restaurant, formår at slå The Chairman i Hong Kong ved at komme ind som nummer 8 på top 50-listen over verdens bedste restauranter. Odette er navngivet efter den franske chefkoks Michel Bras bedstemor, som introducerede ham for smag, og menuen på Odette reflekterer Michels franske ophav, men også de asiatiske omgivelser, og klassisk franske serveringer som due, krabbe og muslinger får elegant nye smagsnuancer med hjælp fra asiatiske ingredienser som miso og wasabi.
7. Maido, Lima (Peru)
Billede fra Mitsuharu Instagram
Danmark er ikke det eneste land, der flot har formået at få hele to restauranter på verdens top 10. Spanien og Peru kan også være med.
Maido i Lima blev kåret som Latinamerikas bedste restaurant for tredje år i træk i 2017, 2018 og 2019. Chefkok Mitsuharu “Micha” Tsumuras står i spidsen for Maidos fusionskøkken, der kombinerer det Latinamerikanske og østlige køkken, som begge reflekterer Micha’s rødder. Den Peruvianske restaurant er kendt for sin hyggelige atmosfære – i døren bliver man mødt med et “Maido”, der betyder velkommen på japansk.
6. Frantzén, Stockholm
Billede fra Frantzéns Instagram
Björn Frantzén genåbnede restaurant Frantzén med stor succes i 2016, og er svenskernes første og eneste 3-stjernede michelin restaurant. Restauranten har på et par år formået at klatre fra en ca. top 70 restaurant, til at være med i samtalen om verdens allerbedste restauranter. Frantzén serverer en eksperimentel nordisk menu med asiatiske undertoner og har aldrig flere end 23 gæster ad gangen i sine 10 lokaler, der hver er designet til at passe et særligt humør.
5. Disfrutar, Barcelona
Billede fra Disfrutars Instagram
Disfrutar, der kan oversættes til ́at nyde ́ byder på en eksplosiv gastronomisk oplevelse. Restauranten er beslægtet med den legendariske spanske restaurant El Bulli, der lukkede i 2011. Disfrutars grundlæggere Oriol Castro, Mateu Casañas, og Eduard Xatruch arbejdede alle som kokke på El Bulli, der i 0’erne var en af verdens absolut bedste restauranter. Maden på Disfrutar er velsmagende, udfordrende og overraskende, og i løbet af et besøg kommer man gerne igennem mere end 20 serveringer.
4. Central, Lima
Billede fra Centrals Instagram
Kokke- og ægteparret Virgilio Martínez og Pía León har flere restauranter i Peru, men Central er deres første og største. Restauranten er en kærlighedserklæring til Peru, der både som nation og som kulinarisk nation er meget påvirket af sit landskab, med havet, Andesbjergene og alt derimellem. Retter som ceviche, hvor hav og land friskt mødes, er et godt eksempel på hvad det Peruvianske køkken kan, og Central formår at drive deres restauration mod peruviansk perfektion.
3. Asador Extebarri, Alxondo (Spanien)
Billede fra www.worlds50best.com
Victor Arguinzoniz’s Asador Etxebarri ligger i Baskerlandets bjerge, blot en kilometer fra hvor den selvlærte kok Victor Arguinzoniz voksede op. Den omkringliggende natur er en del af restauranten i lige så høj grad som den er en del af maden, og der skal efter sigende være ganske lavt til loftet og uhøjtideligt, trods restauranten formår at være på verdens top 3. En af restaurantens store hemmeligheder er ilden, som Victor har mestret, til at støbe den helt rette smag ud af de lokale ingredienser.
2. Geranium, København
Billede fra worlds50best.com
Geranium har siden den først åbnede i 2009, været en af landets førende restauranter, og har siden da lavet mange imponerende gastronomiske landvindinger. Rasmus Kofoed har ganske uhørt vundet bronze, sølv og ikke mindst guld i Bocuse d’Or, og restauranten overhalede Noma på Michelin-fronten i 2016, hvor den som den første danske restaurant tog 3 michelin stjerner.
Geranium ligger placeret højt oppe i Parken, hvor man fra køkkenet kan se ud over fodboldbanen – gæsterne har en fin udsigt over fælledparken.
Alle sanser gælder på Geranium, og deres udtalte mål er at udfordre og berige. Rasmus Kofoed har en intuitiv evne til at drive en skønhed ind i sin mad, så det bliver næsten ikke bedre end Geranium, både når du spiser med øjnene, og når du efterfølgende rent faktisk spiser maden. Omtanken kan smages, og der er tænkt kærligt på alt på Geranium, der flot og fortjent fortsat kan kalde sig en af verdens absolut bedste restauranter.
1. Noma, København
Billede fra Nomas Instragram.
Noma har fortjent og også fået meget positiv opmærksomhed gennem årene. Restauranten på Refshalevej blev kåret som verdens bedste restaurant i 2010, 2011, 2012 og 2014, og nu igen i år. Noma har desuden endelig fået tildelt sin tredje michelinstjerne for en måneds tid siden, så René Redzepi og resten af holdet bag har sandsynligvis haft et ret godt efterår.
Noma er karakteriseret ved deres gastronomiske New Nordic tilgang, og den skinner igennem ved valget af ingredienser, samt smagen og udtrykket, hvor der konstant eksperimenteres med nye råvarer, og hvordan de bedst kan tilberedes. Det kan blive meget kreativt, og retten med sorte jyske myrer, der efter sigende smagte fantastisk, fik eksempelvis en tur i pressen. På den måde er Noma med til at udvide hvad vi kan forstå som mad.
Et stort tillykke til Alchemist også, der er kommet med på top 100 listen som nummer 58.