Havens grønt året rundt
Du kender måske Gemyse, som er den lille grønne og eventyrlige restaurant inde i midten af Tivoli. Her regerer kokken Mette Dahlgaard Jensen, hvor hun tryller retter frem med grøntsager som det primære omdrejningspunkt og det simple og nære i højsædet. Nu er Mettes grønne univers blevet omsat til 70 inspirerende opskrifter i bogform. Læs mere og få nogle af dem her.
… er udgivet i samarbejde med Muusmann Forlag. Vejledende udsalgspris er 299,95 kr.
Hvad er dine tre bedste råd til at lykkes med tilberedning af grøntsager?
”Lad være at overtilberede. Hellere en halvrå gulerod end en slatten gulerod! Mange grøntsager smager af mere, når de bliver stegt, end når de bliver kogt. Når du koger grøntsager, så tilsæt gerne krydderurter eller smag til vandet, og husk altid salt.”
Hvad inspirerer dig til dine grøntsagsretter?
”Sæsonerne, farver, og det og dem, jeg møder på min vej.”
Hvor handler du dine grøntsager, når du skal lave mad derhjemme?
”I supermarkeder og om sommeren bruger jeg ofte Aarstidernes kasser, og så har vi en masse i drivhuset og haven.”
Hvilken grøntsag er din favorit at lave mad med, og hvordan tilbereder du den helst?
”Der er mange, men jeg elsker de mere spæde grøntsager som asparges, agurker og majs. Majs er noget af det mest fantastiske ting, når de er i sæson.”
Hvilken grøn ret skal du spise allermest af denne sommer?
”Lige nu er det asparges, ellers bliver det nok agurker fra drivhuset med masser af salt på – ellers masser af majs.”
Hvordan bruger du grønt i det søde køkken?
”Helst så spæde og søde grøntsager som muligt. Fx er ærter oplagte og selvfølgelig rabarber, men tomater fungerer også fint.”
Jomfruhummer med chorizo og parmesan
Kartoffelpasta med stenbiderrogn og hibiscus
Gemyse med tomat, pinjekerner og basilikum
Rabarber med rabarbersorbet
LÆS OGSÅ: Opskriften på det grønne køkken