Gourmand over bord
Ved kajen i Roskilde Havn ligger M/S Sagafjord. Det var engang moderskibet for en flok ubåde. Men i dag er det blevet en sejlende restaurant, der både byder på noget for øjet og smagsløgene. Vi stævnede ud og satte kursen mod en nærmere forståelse af, hvad menukortet på det gamle dampskib byder på.
HISTORIE
1957 Bygget på Holmens værft i Risør i Norge. I marts afleveret fra værftet og leveret som bil/passagerfærge til Hardanger Sunnhordlandske Dampskibsselskap, Bergen. Skibet blev døbt Halsnøy. Sejlede på Kvinnheraruten i HSD frem til 1981.
1981 Købt af Simon Møkster, Stavanger, som omdøbte skibet til Strilborg og brugte det til fragt- og passagersejlads i indre norske fjorde.
1983 Købt af det norske offshore-selskab Odfjell Drilling & Consulting Co. A/S i Bergen. Skibet blev ombygget til moderskib for miniubåde og omdøbt til Deep Sea Inspector. Det opererede primært i den engelske nordsøsektor.
1988 Ombygget på Morsø Værft til restaurantskib. Omdøbt til Sagafjord.
Det er lidt af en kliché det der med at sige: ”Hvis disse vægge kunne tale.” Men nogle gange er det bare sådan, man har det. For eksempel når man forlader den sikre grund på kajen i Roskilde Havn og går om bord på skibet Sagafjord. For kunne de lakerede skibsplanker fortælle historier, ville de næppe være i den kedsommelige afdeling.
Skibet blev bygget i den lille, sydnorske by Risør, hvor det startede tilværelsen som bil- og passagerfærge i 1957. Senere sejlede det som fragtskib, og i perioden 1983-1988 fungerede det som moderskib for miniubåde under navnet Deep Sea Inspector i den engelske nordsøsektor. Det er svært ikke at lade fantasien løbe i retning af koldkrigsdramaer med dobbeltspioner på farefulde missioner.
Der er nu hverken rester af bilfærge eller koldkrigskulde at spore, når man er om bord på Sagafjord anno 2016. Skibet blev bygget om til sejlende restaurant i 1988 og har siden været en institution i Roskilde. Primært på grund af fartøjets umiddelbare charme. Spørger man de lokale på kajen, kan de fleste huske en konfirmation eller et sølvbryllup om bord – og hvor utroligt stemningsfuldt der var netop den dag.
NYE KOKKE VED RORET
Da der i 2015 skulle findes ny forpagter til Sagafjord, var der stemning for, at der skulle ske noget nyt i det gamle skibskøkken. Man ville gerne finde et hold kokke, der kunne se charmen og muligheder i det, der ellers ikke lige er en køkkenchefs drøm: en lille kabys, hvor der ikke er plads til hverken mange tallerkner eller store armbevægelser.
De vanskelige arbejdsforhold skræmte dog ikke livet af de folk, der bed på opgaven. Og i dag har Cofoco tilrettelagt maden på Sagafjord minutiøst efter sejladserne, så kreativitet, kvalitet og effektivitet spiller sammen i en imponerende symfoni.
Og det med effektiviteten er vigtigt, når man skal give gæsterne en oplevelse, hvor der er tid til at nyde både udsigten og maden på de forskellige afgrænsede sejladser. Dagens første sejlads er frokosten, dernæst er der en eftermiddagssejlads med kaffe og kage ad libitum og til slut en aftensejlads med forskellige frisktilberedte retter.
FROKOSTSILD TIL LANDKRABBER
Efter man er blevet bænket i en af skibets saloner, føler man for alvor den maritime stemning omgivet af blanke messinglamper og de træbeklædte vægge. Blikket søger automatisk ud ad vinduerne, for det er her, den store attraktion er: fjordens bølgende blå overflade. Motoren sætter i gang og sender rystelser op igennem hele skibet, mens det vender i havnen. Lyden henleder ens tanker til dengang, hvor broer var sjældne, og færgeture var en del af enhver ferie.
Færgemad er for de fleste lig med slappe fiskefileter, hysterisk røde wienere og russisk roulette-buffet. Men Sagafjord får pyntet betydeligt på det ry. Til frokost får man sild med tomat, sherry og dild, friskrørt hønsesalat med estragon og champignoner og hjemmelavet lakserilette med frisésalat i den kolde afdeling. De lune retter består af kartoffelterrine med timian og unika-ost og timian- og honningstegt svinebryst med syltede rodfrugter. Det hele akkompagneres af friskbagt brød.
Mens frokosten går sin gang fra de små skåle over på tallerknerne, kan man studere domkirkens tvillingetårne fra vandsiden. Skibet passerer også øen Elleore, hvor en vaskeægte løve måtte lade livet under optagelserne til den danske spillefilm ”Løvejagten” fra 1907. Man kan se fjordens strandenge og måske være heldig at se de havørne, der bor ved Bognæs. Der ånder en næsten Morten Korchsk idyl over sceneriet, og der er noget beroligende ved skibets brummen og den lette vuggen. Ifølge skipperen Jørgen, der er 80 år og har sejlet Sagafjord de sidste mange år, kommer der aldrig rigtig søgang på fjorden. Selv de værste landkrabber skulle kunne vide sig sikre.
FRANSK INSPIRATION OG DELEMAD
Om eftermiddagen sejler skibet en tur, hvor der bliver sat kagebuffet op i en af salonerne, og hvor man så ellers kan slå sig løs i cookies, hjemmelavet citronmåne, æbletærter, mørdejsbunde med creme og bær og andet godt. Der er kaffe ad libitum, så man hverken går kagesulten eller kaffetørstig fra borde. Kagebordet lader ikke meget tilbage at ønske. Det skulle da lige være mere appetit eller evnen til at holde sig flydende, hvis man skulle være så uheldig at falde over bord.
Efter et kort pitstop i havnen stævner skibet ud på dagens tredje og sidste tur. Kabyssen er nu klar med aftenmenuen. Til forret får man, ligesom under frokosten, flere småretter ind på bordet til deling. Nu står den på krabbesalat, plukket andeconfit og små quiches lorraines. Til hovedret skal man vælge mellem enten fiske/skaldyrsgryde med safran, Grambogaardgris med oliven og salvie eller oksemørbrad med lun hjertesalat og asparges. Ved desserterne er vi tilbage ved delekonceptet, hvilket er dejligt, for så får man lov at smage både panna cotta med bær, mandelkage med dulce de leche og hasselnøddeis med kakaoknas.
Hvis man skal evaluere lidt på turen til søs, må man sige, at man spiser på en anden måde, og at måltidet bliver anderledes, når alle får det samme at spise. Det skaber et andet samvær, når man deler sin mad og deler oplevelsen. Så hvis du er til bølgeskvulp, franskinspirerede dele-delikatesser og ikke er bange for at du, familien eller vennerne kommer hinanden lidt ved, er det måske en idé at planlægge en lille tur til den gamle vikingeby.
Menukortet på Sagafjord skifter løbende, men du kan holde dig opdateret på sagafjord.dk.
PRAKTISK INFORMATION
SEJLTIDER:
Frokost: 12:00–14:00 (tirs.–søn.)
Eftermiddag: 15:00–16:30 (tirs.–søn.)
Aften: 18:00–21:00 (tirs.–lør.)
BILLETPRIS SEJLADS:
Voksne 125 kr.
Børn 74 kr.
MENUPRISER:
Frokost 185 kr.
Kaffe/kagebuffet 175 kr.
Aften 295 kr.
Børnemenu 95 kr.
Ostebræt 75 kr.
Dagens dessert 50 kr.