Gode spiseoplevelser i Danmark
Tag en weekend ud af sommerkalenderen, og tilbring den på nogle af landets mest charmerende badehoteller og kroer i fantastiske omgivelser. Her kan du nyde god mad af lokale råvarer i landets forskellige egne og samtidig blive ladet op til hverdagen derhjemme. Vi har været i nord og syd, øst og vest og guider her til syv smagfulde spiseoplevelser og eventuelle weekendophold i Danmark.
SKAGEN: BRØNDUMS HOTEL
Brøndums Hotel i Skagen byder ikke bare på en masse historier fra svundne tider, hvor hotellet var samlingspunkt for de berømte skagensmalere. Her finder du også en restaurant, der længe har været omdrejningspunktet for hotellet og hele Skagen. Køkkenchefen hedder Jack Cramer, og han kreerer klassiske retter med råvarer i sæson. Du kan for eksempel nyde hummerbisque, sildetallerken og en klassisk æggekage til frokost samt en sæsonmenu til middag, der består af tre retter af sæsonens råvarer til 495 kroner. A la carte byder på retter som rødspætte a la skawbo med kartofler og tyttebær samt chateaubriand med sauce bordelaise og sauce bearnaise. Alle er velkomne til frokost eller aftensmad på hotellet.
Anchersvej 3
9990 Skagen
www.broendums-hotel.dk
SAMSØ: HOTEL STRANDLYST
Tæt ved den lille havneby Ballen på Samsø ligger Hotel Strandlyst. Det lille og luksuriøse hotel blev renoveret og moderniseret i 2008, og her venter dig stilfuldt indrettede værelser med designermøbler samt lounge-område, sauna og spa og pool, der hele sæsonen er opvarmet til 26 grader. I restauranten bliver der serveret traditionelle, franske retter lavet af lokale råvarer fra Samsø, og her er ikke langt fra jord til bord. Menuen skifter med sæsonen, og hvad der kan frembringes fra jorden og havet. Samsø er andet og mere end blot kartofler, og den gode landbrugsjord og det milde klima giver rigtigt gunstige forhold for gode råvarer, som kan nydes i restauranten på Hotel Strandlyst.
Strandvejen 12
8305 Samsø
www.strandvejen12.dk
AARHUS: FREDERIKSHØJ
Tæt på vandet og med en fantastisk udsigt til flot natur ligger det gastronomiske Aarhus-varemærke Frederikshøj. Her hedder chefen og ejeren Wassim Hallal, et ikke helt ukendt navn på den internationale kokkescene. Wassim serverer moderne kogekunst blandet med kreativ madglæde og årstidens bedste råvarer. Køkkenet tager udgangspunkt i det klassiske franske køkken med inspiration fra hele Europa. På kortet er retterne blot navngivet med deres ingredienser, og du kan blandt andet nyde en 6-retters menu bestående af retter som krabbe, flæskesvær og blomkål; pighvar, stenbiderrogn og ramsløg samt Blå Friser, abrikos og blegselleri.
Oddervej 19-21
8000 Aarhus C
www.frederikshoj.com
BORNHOLM: MELSTED BADEHOTEL
Denne sommer er Restaurant Saisons fjerde sommerperiode på Solskinsøen og Melsted Badehotel. Med udgangspunkt i øens mange små producenter, vilde urter og Østersøens friske frisk serverer Restaurant Saison retter, der giver plads og smag til hver enkelt råvare. Hotellet ligger ned til vandet på Bornholms nordlige kyst tæt ved den idylliske havn i Melsted og tilbyder et gourmetophold med to overnatninger, morgenmadsbuffet, eftermiddagskaffe og to middage i den velrenommerede restaurant.
Melstedvej 27
3760 Gudhjem
www.melsted-badehotel.dk
PRÆSTØ: HOTEL FREDERIKSMINDE
Ned til Præstø Fjord ligger Hotel Frederiksminde, der i bedste romantiske stil byder på perfekt beliggenhed og god stemning. Med de elegant udsmykkede værelser er man hensat til en anden tid, mens det moderne køkken i restauranten ved køkkenchef Jonas Mikkelsen serverer mad i uhøjtidelige og hyggelige omgivelser. Køkkenet slår sig ikke op på at være specifikt fransk eller nordisk. De laver den mad, de selv godt kan lide, og plukker svampe i den lokale skov, urter ved vandkanten, og serverer den med europæiske vine fra både de klassiske producenter og lidt mindre og mere skæve vingårde.
Klosternakken 8
4720 Præstø
www.frederiksminde.com
ESBJERG: HJERTING BADEHOTEL
Et stenkast fra stranden ligger det idylliske Hjerting Badehotel, som byder på en række forskellige ophold. Med ’gourmet-opholdet’ får du et morgenbord samt en femretters gourmetmenu i Restaurant Strandpavillonen. Her kan du med udsigt til Ho Bugt nyde solnedgangen og en menu af hverdagsretter på et højt niveau sammensat af køkkenchef Søren Pilegaard. Han anvender lokale råvarer med øje for økologi og bæredygtighed, og på kortet finder du blandt andet lokal røget laks fra Hjerting Laks, den berømte egnsret klassisk bakskuld med hjemmelavet remoulade, citron og rugbrød samt dagens friskfangede, hvide fisk fra Hvide Sande, der serveres bagt med knuste jordskokker og luftig bisque. Du kan også få svinekæber og glaseret kalvebryst begge fra Grambogaard og serveret med henholdsvis cremet jordskokkesuppe og confiterede svampe. Med i opholdet er blandt andet også to gange morgenbord i Strandpavillonen samt en guidet gåtur ved Vadehavet.
Strandpromenaden 1
6710 Esbjerg V
www.hjertingbadehotel.dk
VESTERHAVET: SVINKLØV BADEHOTEL
Svinkløv Badehotel i bunden af Jammerbugten tjener som et levende minde om den tid, hvor folk fra hele landet strømmede til Vesterhavet for at holde ferie. Det lyse træhus direkte ned til vandet står nøjagtigt, som da det blev bygget i 1925. I dag besøges hotellet både af danskere og turister, der vil nyde den jyske vestkysts fantastiske omgivelser samt god mad. I restauranten serverer køkkenchef Kenneth Hansen, tidligere vinder af titlen ’Nordic Chef of the Year’ og repræsentant for Danmark ved Bocuse d’Or, hver dag nye menuer med udgangspunkt i lokale råvarer. Nyd frokosten eller middagen i den hyggelige restaurant med havudsigt, og tilbring natten på et af de charmerende og lyst indrettede værelser.
Svinkløvvej 593
9690 Fjerritslev
www.svinkloev-badehotel.dk