Fra tjener til sommelier
Hvordan bliver man sommelier, og hvordan ser verden ud for sådan én? Copenhagen Food vil gerne introducere dig for Jonas Bronton. Han er kommende sommelier og vil i det næste stykke tid tage dig med på sin rejse i vinens verden. Så går du med en drøm om at blive klogere på de dyrebare dråber, anbefaler vi, at du læser med her.
Jonas Bronton
Er 24 år gammel og bosat i København.
Arbejder som restaurantinspektør på Brdr. Price.
Har været i restaurationsbranchen i mere end 10 år.
Er under uddannelse som sommelier hos Dansk Sommelier Uddannelse.
Der er en stigende tendens til, at gæster stiller højere og højere krav til deres tjenere, når de går ud og spiser. Det stiller større krav til tjenerens viden om vin, alkohol, spiritus, råvarer og generel viden i faget. Restaurationsbranchen er gået fra, at en restaurant blev målt på, hvor god køkkenchefen er, til at det er blevet et mere ligeværdigt samarbejde mellem køkken og sommelier/tjener. Man hører også oftere og oftere om restaurantchefer og chefsommelierer i medierne frem for køkkenchefen.
Om det var det, der fik mig til at begynde min uddannelse som sommelier, tror jeg faktisk ikke. For mig har det mere været en generel interesse for vinens verden.
I januar åbnede Dansk Sommelier Uddannelse i København, og dermed bød muligheden sig så for, at jeg kunne få lov til at udleve en drengedrøm. Det har resulteret i flere timer, end jeg tør gøre rede for, af studier, vinsmagninger og endeløse søgninger på diverse vinsider og aktionshuse. Alt sammen bare for at prøve at skabe mig en idé om, hvilken verden det er, jeg er på vej ind i.
Og noget, der har slået mig, er, at jeg er på vej ind i et fag, hvor man aldrig bliver færdig. Vinens verden ændrer sig konstant. Måske ikke uge for uge, men måned for måned er der en ny vin, der er blevet ”kult”. Eller der har været frost i et betydningsfuldt vinområde, eller en ny vin er blevet anmeldt.
Min glæde ved vin kommer fra barnsben, hvor jeg på utallige bilferier er blevet slæbt rundt på den ene vingård efter den anden i både Italien og Frankrig. Dengang var min entusiasme ikke helt den samme, som den er i dag. Men jeg husker stadigvæk, at jeg synes, det var fascinerende, at man kunne tage en drue og lave den om til noget så skønt som vin, og at der er så mange forskellige faktorer, der spiller ind i tilblivelsen af den her vin.
Nu står jeg så her. Én måned til eksamen, utallige flasker vin senere, og et uhørt antal timer brugt i vinens verden. Enten med næsen i bogen, i glasset eller i vinmarken. Betyder det så, at jeg nu ved alt om vin? Nej.
Jeg ser det lidt på samme måde som dét at tage et kørekort. Selve idéen med at tage et kørekort er, at man skal lære reglerne og teknikkerne bag det at køre bil. Når man så har bestået køreprøven, så skal man i gang med at lære at køre bil.
Det er lidt det samme, der gør sig gældende for sommelieruddannelsen. Den forbereder dig til at kunne navigere rundt i vinens kæmpe univers, og når prøven er bestået, har man fået værktøjerne til at lære om vin.
Nu varer det ikke længe, før det bare er derudaf, frem med proptrækkeren og så ellers i gang med at smage, dufte og udforske endnu mere vinens verden.
LÆS OGSÅ: Den første jul som nyudklækket sommelier