Flere nye stjerner på madscenen
Så blev det igen den tid på året, hvor kokke rundt omkring i Danmark og resten af Norden må gå håbefuldt rundt og drømme om stjerner. Spændingen om Michelinguidens afsløring af de nordiske stjerner blev udløst i dag på Københavns Rådhus. Se de nye stjerner her.
The Michelin Guide
Har eksisteret siden år 1900. Den blev oprindelig skabt til lastbilchaffører med nyttig information og forslag til blandt andet steder at spise og overnatte.
I Michelinguiden kan man blive tildelt enten en, to eller tre stjerner, hvor de tre stjerner er det højest opnåelige og mest eftertragtede. Fra 1997 kunne man yderligere blive tildelt en ”Bib Gourmand”, som tildeles ”good cooking at a moderate price.”
Kategorierne er som følger:
1 stjerne: Very good cooking in its category
2 stjerner: Excellent cooking, worth a detour
3 stjerner: Exceptionel cuisine, worthy of a special journey
I eftermiddags mødtes hele den danske og nordiske madelite på Københavns Rådhus til offentliggørelsen af årets Michelinstjerner. Sidste år blev vi i Danmark begavet med en del stjerner – blandt andet den tredje stjerne til Geranium, den anden stjerne til både restaurant AOC og Henne Kirkeby Kro og helt nye stjerner til blandt andet Slotskøkkenet på Dragsholm Slot og KOKS på Færøerne. Kunne det mon toppes i år?
Med endnu en trestjernet restaurant i Norden, nemlig Frantzén i Stockholm, har den nordiske guide nu tre tre-stjernede restauranter, der udover den nyeste på stammen tæller Geranium fra København og Maaemo fra Oslo.
En ny to-stjernet restaurant kunne det også blive til i år – nemlig Kadeau København. Kadeau København fik sin første stjerne i 2013, og Kadeau Bornholm fulgte efter i 2016. Det var derfor et stort øjeblik at se Kadeau København få sin anden stjerne her i 2018.
Ydermere fik Danmark også to nye et-stjernede restauranter. Jordnær ligger på Gentofte Hotel og er drevet af køkkenchef Eric Vildgaard. Hvis navnet ringer en klokke, så er det nok, fordi Eric er bror til Torsten Vildgaard (køkkenchef på Noma og tidligere Studio). Man kan vist godt sige, at Michelinstjernerne løber i blodet.
På MeMu i Vejle er det Rasmus Munk og Mette Derdau, der står henholdsvis bag gryderne og i restauranten. Som det perfekte makkerpar både udenfor og på arbejde har de på kort tid præsteret at åbne MeMu og lukke den igen. Dog kun for at genåbne henholdsvis en bistro og en fine dining-restaurant. Og det med det resultat, at de i dag kan tage en velfortjent Michelinstjerne med hjem.
Et stort tillykke skal der lyde til alle de nye stjerner – danske som nordiske. Nu har Danmark 30 Michelinstjerner at pryde sig med fordelt over 25 restauranter:
3 stjerner
Geranium
2 stjerner
Kadeau, København (ny)
AOC
Henne Kirkeby Kro
1 stjerne
Jordnær (ny)
MeMu (ny)
108
Clou
Era Ora
Formel B
Kiin Kiin
Kokkeriet
Kong Hans Kælder
Marchal
Relæ
Søllerød Kro
Studio
Frederikshøj
Gastromé
Substans
Domestic
Frederiksminde
Slotskøkkenet Dragsholm Slot
Kadeau, Bornholm
Ti Trin Ned
KOKS
LÆS OGSÅ: København får en ny cocktailfestival