En trøffelkugle med twist
Siden 1940'erne har den klassiske fyldte chokolade været en vigtig del af juletraditionen i de danske hjem. Men nu er Baileys gået sammen med Sv. Michelsen Chokolade, og sammen har de skabt en nyfortolkning af den traditionelle trøffelkugle. Vi har fået fingrende i en af opskrifterne, så du selv kan pynte julebordet med lidt anderledes hjemmebag end de traditionelle finskbrød og kransekager.
Man taler altid om gensynets glæde. Og netop den vending passer godt til julen, hvor traditioner er omdrejningspunktet. Siden 1940’erne har fyldt chokolade været en fast del af juletraditionerne i mange danske hjem. I år har Nicolas Dorff fra Sv. Michelsen Chokolade nyfortolket den klassiske trøffelkugle sammen med Baileys. Det er der kommet en ekstra lille overraskelse ud af her i højtiden.
Lette og smagfulde
Chokoladerne består af tre omhyggeligt udvalgte smagskombinationer med Baileys Original, Baileys Chocolat Luxe og Baileys Almande. Nicolas Dorff har sigtet efter at udvikle tre trøffelkugler, der er lette og smagfulde, men uden at været voldsomt fede, som man kender det fra eksempelvis de belgiske udgaver. Ganske enkelt, fordi han mener, at vores behov og smagsløg er anderledes her i 2018.
”Vi har en lang tradition for fyldt chokolade i Danmark. Og intet andet tidspunkt på året er lysten og forbruget større herhjemme end op til jul. Vi giver det væk som gaver, og så spiser vi det selvfølgelig i store mængder,” fortæller Nicolas Dorff og fortsætter:
”I gamle dage brugte man alkohol i chokolade som konserveringsmiddel. Det behøver vi ikke i dag, og derfor skal alkohol også være et aktivt tilvalg, fordi kvaliteten er i top og fordi smagene komplimenterer chokoladen på en god måde. Det er tilfældet med Baileys, der passer supergodt til chokolade, ligesom kaffe for eksempel gør det. Smagene arbejder simpelthen godt sammen, og den cremede likør supplerer chokoladen perfekt. Derfor vidste jeg fra start, at det her ville været er sjovt samarbejde at være en del af,” fortæller Nicolas Dorff.
Nemme opskrifter
Opskrifterne er udviklet, så de er rene i smagene og nemt afkodelige. De er også simple, så hvis man ellers har nogenlunde styr på, hvordan man tempererer chokolade, ender man op med et både smukt og velsmagende resultat, der passende kan skabe en masse glæde på julebordet.
Du kan købe de eksklusive trøffelkugler i alle Sv. Michelsen Chokolade-butikker og over deres web-shop. Prisen for gaveæsken er 95 kr.
Trøffelkugler med smagen af Baileys Original Irish Cream
En opskrift er til omkring 72 trøffelkugler.
Det skal du bruge
- 150 g mælkechokolade
- 1 ½ dl fløde (min. 30oc.)
- 1 ½ dl Baileys Original Irish Cream (17% alkohol)
- 20 g smør
- 450 g mælkechokolade
- Form til fyldte chokolader
Sådan gør du
Først
Du skal starte med at lave den ydre skal. Temperer 450 gram mælkekokolade (se anvisningen nedenfor). Hæld chokoladen i en sprøjtepose, og fyld formen. Hæld overskydende chokolade ud af formen, så formen kun er foret med chokolade på indersiden. Lad formen stå i 10 minutter ved stuetemperatur.
Derefter
Smelt 150 gram chokolade til fyldet. Varm fløden op, og hæld halvdelen af den over chokoladen, inden du blander den omhyggeligt. Hæld resten af fløden over chokoladen, og bland igen omhyggeligt. Hæld Bailey’s Original i blandingen, og bland igen. Hæld smørret i, og bland det hele. Fyld en sprøjtepose med blandingen, og fyld derefter formen ud. Lad chokoladen størkne i 15 minutter.
Til sidst
Slut af med at lave låget. Læg et færdig lag af tempereret chokolade over fyldet for at lukke trøffelkuglen. Skrab det overflødige lag chokolade af, så den kun dækker formen. Lad chokoladen størkne i 30 minutter i køleskabet. Tag støbeformen ud af køleskabet, drej den rundt, og bank forsigtigt trøffelkuglerne ud. Herefter er det bare at servere!
Tempereret chokolade
Hak chokoladen godt. Varm to tredjedele af den over et vandbad, og varm den til 48-50 grader. Bland nu den resterende chokolade, og rør, indtil temperaturen er 28-30 grader. Afslut ved forsigtigt at opvarme chokoladen til 31-32 grader. Så er den klar til brug!
LÆS OGSÅ: Kom til smags-pop up på Lidkoeb