Druen med de mange ansigter
I denne måned har vores sommelier og vinskribent Julie taget et nærmere kig på pinot gris. Læs med og bliv klogere på druen. Du får også Julies anbefalinger til fire gode vine med pinot gris.
JULIE BRINK FÆRCH
… er uddannet tjener og sommelier. Til hverdag arbejder hun som daglig leder og underviser på Dansk Sommelier Uddannelse i København, og ved siden af er hun vinskribent her på Copenhagen Food.
Sommelieren anbefaler er en række specifikke anbefalinger til dig på vine, der er direkte til at skrive på indkøbssedlen og gå ud at købe. Klummen giver dig svar på hvad, hvorfor og hvordan, og den er samtidig en samling gode råd til, hvordan du selv i fremtiden kan tage styringen i de vine, du sætter på bordet derhjemme. Uanset, om vinen er til hverdag eller fest.
Månedens drue er nok den mest mørkskindede drue af de grønne, vi kender. Eller også kæmper den i hvert fald side om side med gewürztraminer om at være det. Pinot gris kan nærmest være grå-lilla i skindet, og den kan til tider næsten minde om en rød drue udefra. Netop derfor producerer druen også nogle af de mest intense og dybe, hvide vine, vi har på markedet. I hvert fald hvis man ser på farven.
Og hvorfor så det? Pinot gris er rent faktisk en mutation af den noget mere kendte røde drue pinot noir. Ingen ved helt, hvordan eller hvornår mutationen skete, men relationen er tydelig. Pinot gris er på én og samme tid både sin helt egen og samtidig en meget nær søster til pinot noir. Eksempelvis på grund af de identiske blade, modningstidspunktet og sit lidt besværlige væsen i marken.
Flere af os kender nok bedre pinot gris som pinot grigio. Druen har gennem længere tid været mindre populær i Frankrig, hvor vi typisk ser den fra Bourgogne og Alsace. Men i Italien fik pinot grigio (som den hedder i Italien) pludselig en identitet og blev en drue, som flere og flere kendte til. Introduceret via Piemonte og produceret i flere versioner helt fra de kraftige vine gæret på skindet til masseproducerede lettere og sødere versioner. Efter opsvinget i populariteten fra Italien er druen også begyndt at sprede sig til mere atypiske områder såsom Moldova, Mendoza eller Monterey. Men også Australien, Ungarn, Tyskland og Østrig har deres egen version af vinstilen pinot gris. I Tyskland og Østrig bliver den dog kaldt grauburgunder eller ruländer blot for at gøre forvirringen total.
Kært barn har altså mange navne, og pinot gris, eller hvad vi nu skal kalde den, kan producere flere forskellige vinstile helt fra de søde vine, eksempelvis alsace, til ben-tørre versioner eller lettere neutrale versioner fra den nordlige del af Italien i Friuli. Typiske aromaer fra druen er dog en del modenhed og til tider endda tropiske frugter. Aromaer såsom gule æbler, melon, nektarin og endda fersken er aromaer, som kan ofte forbindes med pinot gris.
Vinen kan på succesfuld vis sættes sammen med fisk af mere ”kødet” tekstur eller røde skaldyr, der ved tilberedning udvikler en sødme, som vi ofte også ser hos pinot gris’en. Eller også kan man for eksempel sætte den sammen med lysere kødtyper såsom fjerkræ eller kalv. Prøv måske også at matche med lidt svampe, trøfler eller andet jordnært. Disse mørke, lidt ulmende toner vil gå særlig godt til de mørke og kraftigere pinot gris’er.
2013 Pinot Gris, Reserve Personelle, Domaine Trimbach, Alsace Frankrig
Den første vin, jeg har valgt, er den klassiske alsaciske pinot gris fra det lige så klassiske hus Trimbach. Trimbach har gennem 12 generationer produceret vin i Alsace og med denne pinot gris viser huset på fornemmeste vis, hvor tæt, fyldig og rig druen fra Alsace kan være.
Vinen har en modenhed i næsen, der går igen i munden. Der er både tekstur, fylde og et meget cremet udtryk. Aromaerne er modne og giver associationer til melon, passionsfrugt, lichi og ananas. Vinen her er flot, rank, syrerig, smooth og lækker. Flot pinot gris!
Forhandles hos Sigurt Müller Vinhandel til 220,00 kr. pr. flaske.
2015 Pinot Grigio, Attems, Frescobaldi, Venezia Giulia, Italien
Den næste vin er nok den stil, vi ser mest af pt. i København. Huset Attems har siden 2011 været ejet af Frescobaldi, men vinene bliver produceret og solgt under eget brand: Attems. Vinen er i den klassiske friuli-stil: let, frugtig, indbydende og mineralsk. Den er gæret og lagret på ståltank, og de sigter helt klart efter et lettere og friskt udtryk.
Vinen er frugtig med grønne/røde sødmefulde æbler i næsen. Aromaerne bliver dog mere grønne i munden, og her kommer der også et stilket og urtet univers frem. Vinen her vil tage sig rigtigt godt ud både ekstra afkølet på terrassen i solen og tilsat til lettere retter ved aftenbordet.
Forhandles hos H. J. Hansen til 120,00 kr. pr. flaske.
2013 Pinot Gris, Wine by Joe, Willamette Valley, Oregon USA
Den næste vin i rækken er fra USA, og vinen her er en af flere i serien fra Joe Dobbes i en kvalitetsproduktion med skruelåg. Joe er første generation i familien til at producere vin, men er nu på 25. år godt i gang med at skrive sin egen legacy med vine i høj klasse.
Som USA ofte er fortaler for: Bigger is better! Pinot gris’en her er intens og kraftfuld i sine aromaer. Der er masser af æbler, melon og ananas i næsen og også en sødmefuldhed i form af – tro det eller lad være – Jenka tyggegummi! Men det klæder den.
I munden er den mere mådeholden og gæret helt tør. Vinen er mineralsk, høj på syre, stringent og stadig tæt i aromaerne. Her er en vin, der har noget at byde på, og som er insisterende i sit udtryk.
Forhandles hos Theis Vine til 169,95 kr. pr. flaske.
2014 Grauer Burgunder, Musbrugger Landwein, Ziereisen, Baden Tyskland
Den sidste vinstil her er valgt, fordi den er særlig. Huset har netop valgt at producere en kraftigere version af pinot gris. Vinen er lavet på druestokker, der er +45 år gamle, mosten får lov til at macerere i 12 timer på skallerne, og vinen lagrer afslutningsvist 22 måneder på delvis brugte fade.
Vinen er gylden og dyb i farven, og næsen er næsten mørk, støvet og kalket. Men når du smager vinen, åbner den sig i et flot syrerigt, frugtigt univers med citron, modne gule æbler, melon og grapefrugt. En interessant kombination af mineralitet, friskhed og intensitet.
Forhandles hos Laudrup Vin til 224,00 kr. ved 12 flasker.