De kulinariske øer
Er du til søde og frugtige æbler, grøntsager med smag og ikke mindst frugtvin med syre og kraft, skulle du sende istiderne og de klimatiske forhold en venlig tanke og vende blikket mod Lolland-Falster.
De seneste istidsperioder gav tvillingeøerne Lolland og Falster de bedste forudsætninger for god smag i fødselsgave. Et smukt, let kuperet landskab præget af lange, flade åser og en fed, leret jordbund med stort mineralindhold indpakket i en 620 kilometer lang kystlinje og hav som nærmeste nabo. Læg dertil et klima, som på grund af havets tempererende virkning begunstiger planteavl af næsten enhver art, så har du udgangspunktet for De kulinariske Øer på Sydsjælland. De er et guddommeligt ørige af grøntsager og urter, der på de bedste dage kunne friste én til et liv som vegetar.
Når man en sommerdag triller rund på Lollands eller Falsters små landeveje, møder man overalt små boder ved vejen, hvor lokale faldbyder deres hjemmedyrkede frugt og grønt i pagt med årstiden. Her er ingen flyfriske solbær fra Spanien eller CO2-tunge granatæbler fra Peru. Kun friskplukkede tomater fra drivhus eller friland, nyopgravede gulerødder og radisser eller friskplukkede kirsebær og blommer.
FED MULD
Den fede moræneler har især gjort Lolland-Falster til et planteproducerende landbrugsområde, og høstudbyttet ligger en del over landsgennemsnittet. Sukkerroerne – eller Det hvide Guld, som de lokale kalder roerne – udgør stadig en stor del af produktionen på især Lolland, hvilket man kan forvisse sig om under den årlige roekampagne, hvor den sødlige duft fra roerne hænger over øen. Hvede og byg er de andre to store afgrøder. Det ses blandt andet på Krenkerup Gods, som er en af landets største kornproducenter. Det meste sælges til anden side, men en lille del indgår i godsets egen ølproduktion.
Længere vestpå indgår Knuthenlunds egne økologiske afgrøder i foderet til godsets besætning af geder, får, grise og køer. Susanne Hovman, der ejer Knuthenlund, omlagde i 2007 fra konventionel landbrugsdrift til økologisk drift for at bevise, at de helt store landbrug også kan drives med hensyn til miljøet og dyrevelfærden.
I dag har hun også bevist, at den særlige terroir på Vestlolland har sat sit stærke fingeraftryk på Knuthenlund Mejeris produktion af oste. De har nemlig vundet priser ved en lang række internationale konkurrencer.
VINLAND
På det yderste, nordvestlige hjørne af Lolland ligger Frederiksdal Gods, der i generationer har dyrket kirsebær. Konkurrence fra Østeuropa tvang for nogle år siden Harald Krabbe til at overveje produktionen. I stedet for at fælde frugttræerne og plante hvede lod han sig overtale af kokken Jan Friis-Mikkelsen og journalisten Morten Brink Iwersen til at lave vin efter samme metoder som ved traditionel vinproduktion på druer. Vestlollands fede lerjord tilfører de sure kirsebær masser af krydderi og smag, som Harald Krabbe ”bilder sig ind”, at man kan smage i de færdige vine. Ambitionen er at fremstille dessertvine, der kan give vinene fra Banyuls, Rivesaltes og Maury et stærkt modspil.
På Frederiksdal har de et stort kendskab til kirsebærsorterne, og jordbunden giver også gunstige forhold til dyrkning af vin. Om vinteren hjælper Østersøen med at holde temperaturen oppe, og på de varme sommerdage lægger havet tilsvarende en dæmper på temperaturen. Når man fremstiller vin på kirsebær efter samme metode, som man anvender ved vinificeringen af vinmost, betyder råvaren – de sure kirsebær – alt for det færdige produkt. Harald Krabbe forklarer, at han ikke kan begrænse udbyttet på samme måde som vinbonden, fordi kirsebær ikke hænger i store klaser, og det derfor vil blive alt for arbejdskrævende at beskære. Derfor giver år med et naturligt lavt udbytte et bedre udgangspunkt for en kraftigt smagende vin. Resten er op til vinmagerens evner.
I den anden ende af Lolland, ved Vester Ulslev, bor en vinbonde med rigtige vinstokke, der har to blå druesorter – Leon Villet og Cabernet Cantor. De er begge resistente overfor sygdomme og svampeangreb og passer derfor godt til Vester Ulslev Vingaards økologiske produktion. Jorden under Vester Ulslevs vinstokke er tung og lerholdig og holder derfor godt på vandet til tørre perioder, hvor vinbonden, Preben Jørgensen, slipper for at kunstvande. Preben Jørgensen har valgt at vinificere efter samme principper, passito, som italienerne bruger ved fremstillingen af amarone. Druerne bliver håndplukket og sorteret første gang i marken. På gården bliver de sorteret en gang til, inden de bliver lagt til tørre. Når de er tørret tilstrækkeligt, bliver de kvast, og mosten sættes til gæring på egetræsfade.
PRODUCENTER OG SPISESTEDER
ÆBLEØEN
Ved den gastronomiske multiiværksætter Claus Meyers mellemkomst har frugtavlerne på Fejø indtaget pladsen som de førende leverandører af æbler til det nordiske køkken. Og til alle os, der bare godt kan lide at sætte tænderne i et saftigt æble med syre og sødme, struktur og bid eller nyde en smagsbombe af en æblemost. I dag er Fejø kendt for sine æbler, men inden for de seneste år er også æblemosten fra Fejø blevet et hit. Og nu kan du også købe knastør og vinøs cider samt æbleeddiker. Alt sammen produceret på Fejø af æbler, der er vokset op i stiv kuling og i et salt- og havtempereret klima med masser af lys.
Du når snildt Fejø på en endagstur fra Bandholm Havn. Husk cyklen og badetøj. Appetitten skal du nok få derude.
KRENKERUP BRYGGERI
Bryggeriet er opkaldt efter Danmarks fjerdestørste gods, Krenkerup Gods, det er ejet af 17. generation. På halvdelen af godsets 3.700 hektar jord dyrkes der hvede, havre, byg og rug. I 2008 etablerede godset Krenkerup Bryggeri, der brygger efter forskrifterne i det tyske Reinheits Gebot på godsets eget korn og dansk malt – uden tilsætningsstoffer. På Krenkerup Traktørsted kan du få friskbrygget fadøl og tapas.
Krenkerupvej 33
4990 Sakskøbing
www.krenkerupbryggeri.dk
Åbningstider:
Mandag til søndag mellem kl. 12 og kl. 18
FREDERIKSDAL KIRSEBÆRVIN
Frederiksdal Gods har sat barren tårnhøjt. Med en solid arbejdsindsats, klare mål og lyst til at eksperimentere og udvikle har godset på får år omlagt produktionen fra traditionel, dansk frugtvin til dessertvine basseret på kirsebær i en klasse, der måler sig med vine fra blandt andet Banyuls i Sydfrankrig.
Frederiksdal Gods har ingen gårdbutik, men tager mod rundvisninger. Harald Krabbes vine kan købes i gårdbutikken på Knuthenlund.
Frederiksdalsvej 30
4912 Harpelunde
www.frederiksdal.com
Åbningstider:
Kontakt for fremvisning
DEN FULDKOMNE FISKER
Restauranten Den Fuldkomne Fisker er stamstedet, når EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, slæber udenlandske politikere til Vestlolland for at vise bæredygtig naturpleje. Carl Madsen driver Den Fuldkomne Fisker i tilknytning til Onsevig Camping. Menuen står ofte på fisk fra Bæltet eller Nakskov Fjord sammen med årstidens lokale frugt og grønt. Lige nu er det sæson for multen, der står så tæt, at man næsten kan tage den med hænderne.
Byskovvej 42, Onsevig
4913 Horslunde
www.onsevig.com
Åbningstider:
Fra frokost til sen afte
DALBAKKEGAARD
Fritgående kyllinger fra Dalbakkegaard er ifølge de lokale køkkenchefer blandt det bedste, man kan opdrive. De slagtes, når de er mellem 90 og 100 dage, og smag og tekstur er ypperlig.
Gårdbutikken sælger også årstidens grøntsager samt mange forskellige hjemmegjorte marmelader og saft fra andre små, lokale producenter.
Dalbakkevej 2, Vester Ulslev
4894 Øster Ulslev
dalbakkegaard.dk
Åbningstider:
Mandag-fredag: 8:00-18:00
Lørdag og søndag: 9:00-15:00
VESTER ULSLEV VINGÅRD
På Ulslev Vingård laver man rødvin efter passito-metoden, som er kendt fra amarone. Det vil sige, at druerne bliver håndsorteret to gange og tørret inden presningen. Vinene, som er lavet på Leon Villet og Cabernet Cantor, har vundet flere priser.
Ulslev Vingård har ikke egen butik, men sælger fra stalddøren, når vinmageren er hjemme. Vingården ligger skråt over for Dalbakkegaard.
Dalbakkevej 1, Vester Ulslev
4894 Øster Ulslev
www.vesterulslevvin.dk
Åbningstider:
Når vinmageren er hjemme – prøv lykken!
LOLLEFRUGT
Siden 1932 har familien Lolle dyrket æblesorterne Gråsten, Pigeon og Guldborg på ejendommen et par kilometre nord for Saxkøbing på vejen mode Oreby. I dag kan man også købe grøntsager gennem hele sæsonen – fra maj med de hvide asparges og nye danske kartofler og hen til oktober, hvor Lolle henter de sidste søde majs i marken.
Gammel Killerup 8
4990 Sakskøbing
www.lollefrugt.dk
Åbningstider:
Mandag-fredag: 10:00-17:00
Lørdag: 9:00-14:00
Søndag: 9.00-13.00
KNUTHENLUND
I gårdbutikken kan du købe Knuthenlunds fåre- og gedeoste samt charcuterivarer fremstillet af kød fra godsets sortbrogede svin. Butikken har også en cafe samt et stort udvalg af økologiske specialiteter fra andre producenter, herunder vin fra Frederiksdal Kirsebærvin.
Knuthenlundvej 7
4952 Stokkemarke
www.knuthenlund.dk
Åbningstider:
Åbent alle dage fra 10:00-17:00
KIRKEHØJENS LIMOUSINE
Familieejet landbrug med gårdbutik. I butikken kan du købe udskæringer af ungkvæg, lam, frilandsgris og uldgris samt charcuteri af frilandsgris, røget skinke og grillpølser.
Tårup Skovvej 22
4850 Stubbekøbing
www.godt-koed.dk
Åbningstider:
Mandag-fredag: kl. 11:00-17:00 (tirsdag lukket)
Lørdag og søndag: 10:00-13:00