De glemte køkkener
Maden i København bliver hele tiden mere og mere mangfoldig, og man kan efterhånden smage alle verdenskøkkener inden for en kort radius. Men alligevel bliver nogle af de mest vidunderlige køkkentyper glemt i hverdagen, til trods for at mange af etablissementerne har overlevet den barske madscene i årevis. Her får du guiden til det oversete guld fra udlandet i København.
Det er ikke ligefrem Børge Mogensen, Wegner eller nogle af de andre danske designikoner, som efterhånden snart er fast inventar i de fleste danske beværtninger, som trækker folk til de nedenstående restauranter – tværtimod. I stedet kan du spise i skæret af blåt lys, med fingrene, omgivet af orange vægge, alt imens du bestiller fra et ofte stort og lamineret menukort. Men nu er det jo ikke indretningen, man kommer efter. I stedet er det de autentiske varme og komplekse smage, som du helt sikkert ikke får hver søndag, og som du derudover heller ikke kommer til at glemme foreløbigt.
Etiopien: Ma’ed
På Griffenfeldsgade på Nørrebro ligger den østafrikanske restaurant Ma’ed. Her spises med fingrene og community style – altså fra én stor tallerken, som hele bordet deler. Hos Ma’ed handler det om at dele og være sammen, og der er mulighed for at spise med, uanset om du er kødspiser, vegetar eller veganer. Menuen består af en masse etiopiske specialiteter, herunder en masse gryde- og karryretter med enten grøntsager, lam, okse eller fisk. Kokken anbefaler Injera: en glutenfri pandekage af vand og teff-mel, som gærer, inden den spises. Din injera bliver toppet med forskellige typer af sauce og sammenkogninger som eksempelvis kartofler, lamme- eller kyllingegryde og kikærtepuré. Tag familie og venner i hånden, og drøm jer til den afrikanske sol for en aften.
Griffenfeldsgade 7
2200 København N
Eritrea: Asmara
I det nordlige Østafrika ligger landet Eritrea, som grænser til Sudan, Etiopien og Det Røde Hav i øst- og nordøst. Det eritreiske køkken minder meget om det etiopiske, og på menukortet er der også hentet lidt fra hvert sted. Her kan du også smovse dig igennem farverig injera og sammenkogninger med spidskommen, kardemomme, koriander, nelliker og gurkemeje. Desuden tilbyder Asmara retter med linser, fisk, kylling og lam. Og hvis du er klog, vælger du en af de retter som indeholder tesmi, der er en eritreisk smør kogt med forskellige urter. Lad dig ikke slå ud af den knapt så flatterende facade udenfor – det tænker du ikke over efter den første bid.
Jagtvej 43
2200 København N
Nepal: Nepali Bhancha
Momo bliver anset for at være en uofficiel nationalret i Nepal. Det er en type stegte eller dampede hvede-dejpakker med kød eller grøntsager, som på mange måder minder om dumplings, der modsat momos kan laves af mange forskellige typer stivelse. Ikke desto mindre smager momos mindst ligeså godt, og dé alene er grund nok til at tage turen til Nepali Bhancha på Nørrebro. Med Indien mod øst, vest og syd og Kina mod nord ligger Nepal, hvis køkken består i en kombination af sine naboer.
Gamle indiske kendinge som saag paneer og butter chicken er på kortet, men deler også plads med nye overraskelser: vildsvin i stærk peberfrugtsauce, den tibetanskinspirerede nudelret thupka og den nepalesiske street food-snack panipuri. Hvis du går op i økologi, er det desuden værd at påpege, at det er en mærkesag i den lille restaurant, og derfor kan du også drikke økologisk øl fra Nørrebro Bryghus.
Tagensvej 102
2200 København N
Cambodja: Khmer Cuisine
Hos Khmer Cuisine i kælderen på Store Kongensgade finder man den mad, som kommer nærmest virkeligheden i det sydøstasiatiske land Cambodja. Det cambodjanske køkken er en himmelsk blanding af asiatisk og fransk, og det må være et af de eneste positive resultater af landets tragiske og konfliktprægede forhistorie. Der er á la carte-, frokost- og aftenmenu at vælge imellem og sågar også en vegansk en af slagsen. Til frokost kan du spise nomn bahn, den cambodjanske udgave af bahn mi, nudelsuppe med friske krydderurter eller en af de mange forskellige former for karryretter med nudler eller ris. På det ikke mindre spændende aftenkort kan du vælge imellem små og store retter som Pleah Trey, khmerkøkkenets ceviche med urter, citrongræs, lime, galanga og hvidløg, og den veganske Num Am Baeng, som er søde franskinspirerede gurkemejepandekager med tamarindstegt tofu, urter og salat. Du skal ikke være bange for at vælge forkert, for ligegyldigt hvad du bestiller, er der tre andre retter på kortet, som du kommer til at vende tilbage for at prøve.
Store Kongensgade 92
1264 København K
Iran: Restaurant Zafran
Det persiske køkken har siden 2000 indtaget et stykke af Blågårdsgade på Nørrebro. Både restaurantens navn og farven på væggene er inspireret af det varme persiske krydderi safran i fin overensstemmelse med den rare stemning, som de gamle malerier, instrumenter og tæpper er med til at skabe. Okse, kalv og kylling er anvendt i de fleste retter, ofte med safranris og en form for sauce. Vegetarretterne er få, men skal dog ikke undervurderes: Grillede og stegte auberginer med hvidløg og årstidens grønt, serveret med ris. Og er du tørstig, kan du på den familieejede restaurant drikke dough, som er en yoghurtdrik med danskvand, sodavand og øl, eller du kan tage din egen vin med, hvis du har lyst til det. Der er kun én ret på kortet, som bevæger sig op over de 200 kroner, så du kan nå at smage på meget, før lommerne er tomme. Omvendt er portionerne af en sådan størrelse, at du nok ikke når meget mere end en enkelt. Hvis du alligevel ikke er for mæt, bør du snuppe en af de farverige desserter som eksempelvis den traditionelle persiske phaloudeh, som er en sorbet med risnudler, rosenvand og citronjuice.
Blågårdsgade 9B
2200 København N
Verden rundt: Send flere krydderier
Ghada Baba Nasser, Rahmat Iqbal og Fadimo Nuur er navnene på de tre kvinder, som styrer det Nørrebrobaserede spiseri i Verdenskulturcentret på Nørre Allé 7. Socialøkonomiske Send flere krydderier udspringer af Indvandrer Kvindecentret og har siden 2013 serveret mad med afsæt i etniske minoritetskvinders madlavning. Formålet er at skabe flere arbejdspladser og at ’imødekomme de udfordringer, som begrænser etniske minoritetskvinder i at blive en del af det danske arbejdsmarked’. Selvom de tre køkkenansvarlige kommer fra henholdsvis Libanon, Pakistan og Somalia, serveres der krydret mad fra hele verden. Maden bliver tilberedt af de syv fuldtidsansatte, 13 timelønnede og 20 kvinder, som er under oplæring. Foruden spiseriet med plads til 120 gæster, driver Send flere krydderier også catering, mødeforplejning i Verdenskulturcentret, afholder madkurser og madklub hver tirsdag. Du kan lige nu spise sambusa, en slags somalisk samosa, med oksekød, cambodjanske grøntsagsruller med dip, hummus og den helt store mezze med eller uden kød. Desuden er der dagens suppe, dagens frokost, dagens ret med salat og dagens kage. De etniske minoritetskvinder med ikke-vestlig baggrund er den del af befolkningen med laveste erhvervsfrekvens. Og du kan hjælpe med at bryde med statistikkerne, alt imens du nyder et fortryllende og farverigt måltid.
Nørre Allé 7
2200 København N
LÆS OGSÅ: Nørdede nudler og royale æg