De 10 fedeste steder at spise i 2020
Hvert år, lige omkring årsskiftet, i de sidste seks år har magasinet Forbes udgivet en liste over de fedeste spisesteder, som du skal have i kikkerten. I år er to ud af de ti restauranter danske. Læs med her og find ud af, hvilke restauranter som er på top 10 over spisesteder, du skal besøge i 2020.
Selvom det er en smagssag, hvad der udgør et godt måltid, er restaurantverdenen fyldt med lister. Der er World’s 50 Best Restaurants, Michelin Guiden, White Guide, Den Danske Spiseguide og endnu flere. Og mange af dem, som er villige til at rejse for mad, holder godt øje med disse lister. Her er endnu én, som indeholder 10 steder (i alfabetisk rækkefølge), som de tre fine dining-eksperter Kristian Brask Thomsen, Gerhard Huber og Matt Goulding ville sende deres venner til middag på i 2020.
Alchemist, København
Huber er ovenud begejstret for denne ret kunstneriske spiseoplevelse. “Prøv, om du ikke kan sikre dig en plads i denne nye og bedste restaurant på jorden. Mere behøver jeg ikke at sige,” siger han. “Mere end 50 tankevækkende, effektfulde smagsindtryk. Det er El Bulli i opdateret version og bragt ind i det 21. århundrede. Ekstraordinære teknikker, som bliver parret med fantastiske smage.”
Direkte, Barcelona
“Dens lille størrelse og det skarpe fokus minder mig om en intim kaiseki-restaurant i Kyoto; bortset fra, at Direkte er placeret i hjertet af Barcelona, lige i udkanten af det berømte Boqueria-marked,” forklarer Goulding. “Med sin disk, hvor der er plads til 9 personer, skubber kokken Arnau Muñío grænserne for køkkenstandarden på markedet. Menuen skifter dagligt, og de opfindsomme retter fusionerer japanske teknikker og æstetik med det bedste af Cataloniens råvarer. I årevis har madscenen i og omkring Boqueria været koncentreret omkring traditionelt tapas, men nu er her endelig en restaurant, der passer ind i et af verdens bedste markeder.”
Hiakai, Wellington
I Gouldings optik “er Chef Monique Fiso et talent og en kvinde med en vision for at kombinere gamle mauriske teknikker og traditioner med moderne touches og en grænseløs fantasi.” Navnet på hendes restaurant, Hiakai, betyder “sulten” på maurisk. “Resultatet er en af de førende kulinariske ledestjerner på den sydlige halvkugle. Det er en restaurant, man vil rejse efter, i et land, som er bedre kendt for sine filmscener end for sin kulinariske scene.”
Jordnær, Gentofte
“Gennem sin uforbeholdne kærlighed til sin kone og til gastronomi er en tidligere bandeleder kommet på rette spor i livet,” forklarer Kristian Brask Thomsen. “Jordnær tog alle i Danmark med storm, da Michelin belønnede den på det tidspunkt ukendte restaurant, nord for København, med en stjerne efter dens første åbningsår. Siden da har er der givet fuld skrald på smagene, og Jordnær skaber smukke tallerkener med appetitlige kreationer med nordiske, franske og asiatiske ingredienser og bemærkelsesværdig harmoni. Jordnær er allerede meget kvalificeret til endnu en Michelinstjerne.”
Kjolle, Lima
“For mig er Kjolle en af de bedste restauranter i Virgilio Martinez-emperiet,” siger Huber. “Den er drevet af Martinez’ kone, Pía León, og den ligger i samme bygning som hans berømte Central, gemt væk op ad trapperne i et lokale med højt til loftet. Hendes mad er langt mere uformel end Virgilios konstruerede retter. Otte serveringer, perfekt udført med interessante ingredienser og smage.”
Meizan Kimiya, Kagoshima
En anden af Hubers favoritter er Meizan Kimiya, som er skabt af brødrene Kazuki og Kinsei Kimiya: “Den ene laver sushi (og rengør og tørrer de antikke glas), mens den anden laver kaiseki (og er ansvarlig for rengøring og tørring af tallerkenerne). En usædvanlig kombination, som jeg ikke har set andre steder i Japan.”
Mercado Little Spain, New York
“José Andrés serverede mad for et par hundredetusinde mennesker i år og fandt alligevel tid til at åbne en af de mest ambitiøse madkoncepter i restaurationsbranchen,” fortæller Goulding. “Sammen med de iberiske sværvægtere Ferran og Albert Adria åbnede Andrés og teamet Mercado Little Spain – et 35.000 kvadratmeters kærlighedsbrev til det spanske køkken, lige i midten af Manhatten. Uanset om du vil have burritos til morgenmad, jamón bocadillo til frokost eller paella til aften, finder du ikke en bedre repræsentation af det fulde spanske arsenal af regionale retter i hele verden – heller ikke i Spanien.”
Salsify, Capetown
“Lord Charles Somersets tidligere jagthytte, som ligger ud til den vidunderlige kystlinje ved Camps Bay, blev for nyligt åbnet op med det nyeste skud på stammen i Dale Roberts-emperiet,” siger Huber. “Kok og partner Ryan Cole og et Test Kitchen-køkkenhold regerer i køkkenet. Der er en sjælden mulighed for a la carte – go for it, tag vennerne med og spis enhver ret på menuen.”
Soneva Fushi, Kunfunadhoo Island
“Resortet på Maldiverne er især populært blandt kendisser, og spisemulighederne på Soneva Fushi er blandt de allerbedste i området omkring Det Indiske Ocean,” siger Brask Thomsen. “Du kan spise i trækronerne under stjernehimlen, i en frodig, tropisk have efter selv at have sanket din mad, på en 3-stjernet sushi-Michelinrestaurant eller på toppen af en sandbanke, helt alene, med en menu, der er skræddersyet kun til dig.”
Under, Lindesnes
“Restaurant møder hemmeligt James Bond-gemmested møder undervandsauditorium i en fjord, hvor vikinger plejede at hænge ud i det sydlige Norge,” er sådan, Brask Thomsen opsummerer dette spisested fjernt fra alfarvej. “UNDER er en af de mest bemærkelsesværdige restauranter i nyere tid, og den ligner en stor, glat sten, som er halvvejs på vej ud i Nordsøen. Det er verdens største restaurant under vand, fem og en halv meter under overfladen, og her kan du se alle havets vidundere,” – hvilket lyder som en gimmick eller en dårlig undskyldning for dårlig mad, men Brask Thomsen finder det lige modsat – “mens du nyder en 18-retters tasting menu med Nordens fineste råvarer.”
Artiklen er skrevet ud fra The 10 Coolest Places to Eat in 2020.
LÆS OGSÅ: Verdens 5. bedste pizza fås i København