Dansk triumf under World Class-finalen i Berlin
Mandag aften kårede bartenderkonkurrencen, World Class, verdens bedste bartender i Berlin. Den prestigefulde titel gik til Orlando Marzo fra Australien, men danske Michael Hajiyianni fra Ruby i København endte op med en imponerende samlet niendeplads og sikrede sig sejren blandt 56 bartendere i konkurrencen Flavour of a Nation.
Om World Class
Diageo World Class er verdens største og mest prestigefyldte bartenderkonkurrence. 15.000 bartendere fra 56 lande er til dato blevet trænet gennem konkurrencen, der har eksisteret i ti år.
I konkurrenceforløbet bliver bartenderne testet i deres mixologi-evner, og undervejs skabes exceptionelle drikkeoplevelser, og bartenderfaget tages til nye højder.
Diageo World Class giver desuden bartenderne vejledning og træning gennem partnerskaber med nogle af branchens allerdygtigste skikkelser, og vinderen ryger direkte til tops i den internationale superliga.
Bartenderne dyster i en lang række forskellige udforinger, der tager udgangspunkt i Diageos portefølje af reservebrands: Ketel One, Cîroc, Tanqueray No.TEN, Don Julio, Ron Zacapa, Talisker, Cardhu og Singleton Classic Malts samt Johnnie Walker Gold Label Reserve, Johnnie Walker Blue Label og Johnnie Walker Platinum Label.
Efterårssolen viste sig fra sin luneste og mest gavmilde side, da verdens bartenderelite fredag i sidste uge fløj ind fra alle verdenshjørner for at dyste om titlen som verdens bedste. Er man til kunst, kultur og pulserende storbyliv med en smule kant, finder man nok ikke en mere interessant hovedstad i Europa end Berlin. Og omgivelserne under dette års World Class-finale skuffede bestemt heller ikke.
Kulissen var E-Werk, ligger i Mitte og kan dateres tilbage til 1926. Selvom bygningen fik nogle knubs under 2. verdenskrig, står den gamle fabrikshal stadig i dag med blottet stålkonstruktion og hvide klinker, der pryder de grove industrivægge fra gulvplan til det katedral-høje loft. En perfekt og rå kontrast til den forfinede cocktailkultur, der i sidste uge indtog rummene.
Det var den tiende finalerunde i verdens største bartenderkonkurrence, og i år var det overordnede tema bæredygtighed. Og gennem fire intense dage dystede verdens 56 dygtigste bartendere på charme, personlighed og evnen til at kreere velsmagende og innovative cocktails.
Efter udfordringerne Flavour of Nations og Signature på førstedagen blev de 56 deltagere skåret ned til 20. Danske Michael Hajiyianni fra Ruby i København klarede elegant det første bump på vejen mod podiet og stod herefter overfor udfordringen Better Drinking, hvor han skulle sammensætte en bæredygtig cocktail med udgangspunkt i lokale ingredienser og ginmærket Ketel One som bærende spiritus. Dagens sidste konkurrence havde den legendariske rom Zacapa fra Guatemala som omdrejningspunkt, og opgaven var at mikse to forskellige cocktails – en aperitif og en digestif.
Her løb det danske held ud, og han gik ikke videre til den sidste konkurrence, hvor kun fire bartendere var tilbage. Præstationen på konkurrencens andendag sikrede ham til gengæld titlen som verdens niende bedste bartender og en guldmedalje i konkurrencen Flavour of a Nation. Så Michael Hajiyianni drager fra den tyske hovedstad med løftet pande og efterlader samtidig et stærkt indtryk hos eliten i bartenderverdenen.
“Jeg er lettet, træt og glad for, at jeg nåede så langt i konkurrencen og for min guldmedalje i Flavour of a Nation. De seneste dages indtryk skal lige bundfælde sig. Men når jeg kommer op til overfladen igen, vil den her oplevelse helt klart virke som en motiverende faktor, der kun giver mig mere blod på tanden i forhold til at stille op igen. Jeg føler også, jeg er kommet fint igennem med de bæredygtige pointer i mine cocktails, som har været en del af det overordnede tema i finalen. Og så må jeg bare konstatere, at fordi mad- og cocktailscenen i Norden går så meget hånd i hånd, er vi ret skarpe på bæredygtighed generelt i vores del af verden. Det gør mig glad og stolt,” Michael Hajiyianni.
Stabilt højt niveau
Han har også meget at være stolt af, ifølge Maria Vegeberg Gram, der de seneste fire år har arbejdet indgående med World Class-konkurrencen gennem sit virke som Senior Culture & Entertainment Manager hos Diageo Reserve.
”Det kan være svært at holde fokus i en konkurrence med så mange deltagere og tilskuere på verdensplan. Men Michael formåede virkelig at holde hovedet koldt og gennemføre alle sine konkurrencer på et stabilt og højt niveau. Konkurrencen Flavour of a Nation fandt sted før første elimineringsrunde, hvilket betyder, at Michael var oppe imod samtlige 56 deltagende bartendere. At han ender med at vinde guld er intet mindre end dybt imponerende. Hvis man skal drage en parallel til sportsverdenen, kan det i realiteten sammenlignes med at stå på podiet i Paris med den prikkede bjergtrøje i Tour de France,” fortæller hun.
Guld til Australien
Titlen som verdens bedste bartender gik til australske Orlando Marzo, der til dagligt arbejder på restaurant Lûméi Melbourne. Han udmærkede sig særligt på konkurrencens andendag under udfordringen Before and After. Her viste han ifølge dommerpanelet et helt exceptionelt overskud og unik smagsmæssig forståelse, da han miksede sine to Zacapa-cocktails. World Class-dommeren Lauren Mote går så langt som at kalde hans Zacapa-aperitif en af de bedste cocktails, hun nogensinde har smagt. Hovedpersonen selv er mere beskeden.
“Bare det at være med i finalen og konkurrere mod nogle af de bedste bartendere i verden har været en kæmpe drøm, der er gået i opfyldelse. Men at jeg nu rent faktisk har vundet, er jeg lidt i chok over. Jeg kunne ikke have gjort det uden støtte fra mit fantastiske team derhjemme, som både har givet mig faglig og moralsk opbakning gennem hele konkurrencen,” fortæller Orlando Marzo.
LÆS OGSÅ: Københavnsk cocktailfestival vender tilbage i efterårsferien