Danmarks bedste sommelier 2020 er kåret
Danmark kan efterhånden prale af nogle af verdens bedste sommeliers. Nina Højgaard Jensen vandt sølv ved ASI’s ’Best Sommelier of the World’ i 2019 og kan derved kalde sig verdens bedste kvindelige sommelier. Det er også den højeste placering, en dansk sommelier nogensinde har fået. At sige at presset er stort for den næste danmarksmester ville være en underdrivelse, men det afholder ikke 13 håbefulde deltagere, der alle gerne vil tage titlen som Danmarks bedste sommelier 2020.
Dansk Sommelier Forbund (DSF) afholdt den 1. september DM i sommelier i Axelborgs prangende Axelborgsal i forbindelse med Tivolis nye mad- og vinfestival. I de prominente rammer spankulerer det ene jakkesæt efter det andet mellem opdækkede borde, alle spændt på dagens udfald – og selvfølgelig med et glas vin i hånden. Alt i mens bliver scenen klargjort til finalen af Christian Aarøe, præsident for DSF og ejer af Michelin-restauranten AOC, og jurymedlemmerne. 13 deltagere er blevet til tre finalister, og det er denne scene, hvor de tre håbefulde talenter skal vise deres kunnen.
De indledende runder begyndte om formiddagen for de 13 deltagere fra nogle af Danmarks bedste restauranter. En omfattende teoretisk prøve samt blindsmagning, hvor de skulle identificere vine med druesort, område, producent og årgang, var på tapetet til start.
De 13 deltagere skal skaleres ned til tre finalister, og efter et par timer på pinebænken ender juryen deres votering. 13 håbefulde, lettere nervøse, entusiastiske sommeliers står nu klar på scenen. Mikrofonen runger let, mens finalisterne bliver annonceret. De tæller Jonathan Gouveia fra Restaurant Ti Trin Ned i Fredericia, Rasmus Marquart fra Restaurant Lyst i Vejle og Ketil Sauer. De tre finalister bryder ud i en euforisk jubelscene, mens salen bliver fyldt med applaus fra publikum. Kammeratlige kram bliver da også udvekslet mellem finalisterne, men bliver hurtigt erstattet af høj koncentration, idet finalen skal sættes i gang.
Snorlige serveringer, personlig perfektion
Første del af finalen består af en praktisk prøve, hvor deltagerne skal gennemgå forskellige opgaver i en fiktiv restaurant bestående af jurymedlemmer. Alle opgaver er ens for de tre finalister, der skal identificere værten ved hvert bord og derefter gennemgå følgende: forslag af champagne, servering af champagnen, vinsammensætning af seks vine til en specifik menu udelukkende baseret på vine fra ’New World’, dekantering og servering af den fjerde vin, de havde anbefalet, samt håndtering og identificering af vin med fejl.
Nervøsitet kan anes fra kandidaterne til en begyndelse, men som de er blevet ’varmet op’, flyder opgaverne lettere. De tre finalister gennemfører alle med skarp og præcis professionalisme blandet med personlighed og humor, der gang på gang giver genlyd af latter hos publikum. Fejl bliver da også begået fra hver især, og det er svært på nuværende tidspunkt at sige, hvem der tager førertrøjen.
’No clue’
Anden del af finalen sættes i gang efter en kort pause. I første opgave skal finalisterne finde den laveste fællesnævner á hver sæt vin á tre glas. Der slynges, duftes og smages igennem til den helt store guldmedalje, hvor nævnerne er lagring ’sur lie’ på første sæt, tørrede druer på andet sæt og tempranillobaseret Rioja-vin fra samme årgang på tredje sæt.
Efterfølgende skal deltagerne gætte vingårde baseret på et slideshow af billeder. Dette er til megen frustration for finalisterne, og det er ofte svar baseret på ’blank’ eller ’no clue’, der bliver givet. Sidst er en blindsmagning af diverse hedvine og spiritusser samt ligelig fordeling og servering af en magnum Riesling i 20 glas – som til publikums begejstring bliver delt ud efterfølgende. Finalisterne kan nu tørre sveden af panden, men kun så længe voteringen finder sted.
Danmarksmester 2020
Vinderen går ikke kun hjem med æren. Førstepladsen kvalificerer også deltagelse ved det nordiske mesterskab, det europæiske mesterskab og ikke mindst til ’Best Sommelier of the World’.
De tre finalister går spændt op på scenen, hvor Tim Vollerslev fra DSF står klar med diplomer på deres bedrifter, og salen stummes i spænding. Tredjepladsen går til Ketil Sauer, der glædeligt bliver overrakt sit diplom og trækker sig tilbage i kulissen. Christian Aarøe skal nu annoncere førstepladsen, den nye repræsentant for Danmarks vinøse kunnen, alt i mens Jonathans og Rasmus’ blikke stirrer nervøst ned i gulvet.
Førstepladsen annonceres, og den går til Rasmus Marquart fra Restaurant Lyst, som derved står foran opgaven at fylde skoene efter sidste års vinder Nina Højgaard Jensen. Der er ingen sure miner fra hverken Ketil Sauer eller Jonathan Gouveia, der begge lykønsker Rasmus med hans sejr. Glæde og stolthed er absolut at spore i vinderens øjne, og man kan da også kun spå en succesfuld og ambitiøs fremtid for Danmarks bedste sommelier 2020.