Dåsemad – delikate opskrifter med fiskekonserves
Ordet 'Dåsemad' lyder ikke umiddelbart særlig sexet. Men det kan det faktisk nemt blive. Og så er det noget af det mest smagfulde og gode, Danmark har at tilbyde. Læs med og se fire af Martin Grøndals opskrifter på delikat dåsemad
..er udgivet i samarbejde med Turbine Forlaget
Vejledende udsalgspris: 279,95 DKK
Historisk har dåsemad og konserves haft et noget skrantende renommé i det danske. I årtier var spisen forbeholdt sparsommelighed, tange kår og simpel konservering, og da metaldåserne endelig formåede at gøre sig relevante, var det yderligere kun, når dansken var landet på ferie omkring middelhavet, at man synes at kunne forstå værdien. Den tendens har dog efterhånden ændre sig og endelig er vi ved at forstå, hvilke gaver der gemmer sig, når de danske fisk og skaldyr og bliver bevaret i de små dåser.
I 2015 nærstuderede Martin Grøndal den tun, der findes i de danske supermarkeder. Til hans overraskelse var næsten alle dåser haltende i kvalitet, produktionsvilkår, bæredygtighed og sundhed, til trods for at Danmark har en kæmpe kyststrækning og derfor nem adgang til havet.
Som barn blev Martin Grøndal introduceret til fiskekonserves af hans morfar, som fik skabt gode måltider af dåser uagtet hans manglende køkkenfærdigheder. Bedstefaderens introduktion og begejstring for dåser skulle sidenhen blive grundsten for stiftelsen af det danske fiskekonservesfirma Grøndals som Martin Grøndals har iværksat. I slutningen af 2021 udgav Martin Grøndal og kok David de Silva så kogebogen Dåsemad – en kogebog med fiskekonserves, med sidevis af delikate opskrifter på retter med højkvalitetskonserves af fisk og skaldyr. Det er både sundt, en kæmpe smagseksplosion, og noget af det bedste Danmark har at byde på.
Se et par af de gode opskrifter fra Dåsemad nedenfor: