Copenhagen Food er tilbage: Hvad er der sket?
De seneste måneder har Copenhagen Food holdt lav profil under coronakrisen. Men nu er vi tilbage. Og der er sket en masse i mellemtiden. Her forsøger vi at samle op og danne et overblik.
Det kom næsten som et lyn fra en blå himmel, da den hastige udbredelse af en modbydelig virus lukkede Danmark ned fra den ene dag til den anden. Pludselig gik det stærkt. Caféer, restauranter og barer måtte aflyse samtlige reservationer, annullere bestillinger og sende personalet hjem, for driften kunne ikke længere foregå normalt. Den nye samfundssituation affødte en bølge af takeaway og smarte “spis-på-restaurant-derhjemme”-koncepter, og det har været til stor forbløffelse og beundring. For ikke at tale om hele tankegangen om at støtte lokalt.
Skønt restaurationsbranchen igen fik lov til så småt at åbne op tilbage i maj, har det været med forholdsregler, begrænsninger og sprit i litervis. Tingene har endnu ikke nået sin normale tilstand, men vi er uden tvivl på vej mod lysere tider for vores spisesteder.
Som bekendt er intet så skidt, at det ikke er godt for noget. Mens vi har siddet på hænderne derhjemme, har vi fulgt med og observeret mange af de gode initiativer, som er kommet på benene i de seneste par måneder. Noget af det første, vi gerne vil nævne og sende en hyldest til, er den omstillingsparathed, som rigtig mange restauranter og caféer har udvist. At kunne omlægge sin daglige forretning til en takeaway-biks kræver en stærk vilje og dygtige folk. Det kommer næppe bag på nogen, at vi foretrækker “the real deal” – altså den ægte vare med bordopdækning, servering og chit-chat med personalet på restauranterne – men det store udvalg af god takeaway fra alle omegne af København har været et stort plaster på såret. Og omvendt har vi kun respekt for de steder, som har taget en hård beslutning om at holde helt lukket og gøre brug af hjælpepakkerne.
Mens coronastormen rasede videre, beviste Noma endnu en gang sin modstrøms kreativitet og præsenterede en nye burger- og vinbar. Det simple menukort rummede to burgere: en cheeseburger og en vegetarburger, og gæsterne kunne købe vin pr. glas, kombucha, granjuice eller filterkaffe. Populariteten på den nye burgerbar trak associationer til dengang, ordet om Juno The Bakerys kardemommesnurrer spredte sig i København, og folk stod i kø langt ud på gaden. (En scene, som faktisk også udspiller sig lige i øjeblikket på Vesterbrogade, hvor kendte ansigter fra Paradise Hotel har åbnet en butik med overdådige donuts. Vi har ikke været forbi endnu, og vi tøver lidt… Giv lyd, hvis du kan skubbe os i den rigtige retning). Hvorom alting er, burgershowet slut, og fra i dag den 9. juli er Noma igen tilbage til de vante rutiner. Vi håber, at konceptet med burger- og vinbaren genopstår – måske til næste sommer?
En anden Københavner-favorit, som også holder til i området på Refshaleøen, er imidlertid kommet op med et mindst lige så finger-licking-good koncept. Det er naturligvis Amass Fried Chicken – eller bare AFC – vi taler om. Det er fried chicken på den klassiske måde: kyllingestykker i mundrette størrelser, som er blevet paneret og friteret. Serveret med ranch-dressing og coleslaw. Perfekt med en kold øl fra Amass’ bryggeri, Broaden & Build, på siden. Desværre har bryggeriet ikke klaret krisen og må dreje nøglen om.
For en måned siden slog tre-stjernede Geranium dørene op til en ny satsning: en lillesøsterrestaurant med navnet Angelika. Tanken med udvidelsen er at skabe en afslappet restaurant med fokus på det grønne køkken. Angelika er en frokostrestaurant, der serverer sæsonpræget, sund mad med velsmag. Et spændende koncept, synes vi – og sjovt at se, hvordan den plantebaserede tanke spreder sig til også eliten af branchen. Angelika ligger samme sted som Geranium, nemlig ved Parken på Østerbro.
Året 2020 var hårdt for Restaurant Palægade, som både brændte og knækkede nakken på coronakrisen. Men det skulle ikke tage holdet bag mere end to uger at stable en ny restaurant på benene. I det røde bindingsværkshus på hjørnet af Møntergade i Indre By og med netop samme navn serverer de daglige kræfter fra Palægade nu smørrebrød i de nye arealer. Møntergade vil rumme alle de populære elementer, man elskede på frokostrestauranten i Palægade, men den nye restaurant introducerer også et aftenkoncept – dog kun private dining.
Andre nye åbninger tæller blandt flere Corsa Pizza og April Coffee på Østerbro, District Tonkin på Vesterbrogade, Madklubbens nye smørrebrødsrestaurant Madklubben København, Frankies på ikonisk placering i Nygade og endnu en Bar Pasta på Nørrebro.
Og så er der Den Grønne Kødby, som er en ny, grøn madoase i området omkring Slagtehusgade i Kødbyen. Beskrivelsen af området lyder på et dynamisk gadekøkken og eventspace, der vil give københavnerne et velsmagende indblik i fremtidens mad. Gennem madoplevelser og underholdning sommeren igennem vil Den Grønne Kødby sætte fokus på byens grønne mad-iværksætteri. Frem til den 29. august vil der poppe forskellige madboder og events med de lokale aktører op i området. Det nystartede mikrobryggeri ÅBEN BAR er klar med øl, mens Rosévognen er klar med kolde, lyserøde dråber. Dét er festivalstemning i miniformat. Så mangler vi bare det gode solskin!