And med et twist
I morgen er det Mortensaften, og der vil de fleste nok servere and ved middagsbordet. Men har du overvejet at bytte den traditionelle andesteg ud med en mere vovet version?
Det er en gammel tradition, at vi i Danmark fejrer Mortensaften. Ifølge legenden er traditionen opstået, fordi Sankt Morten af ren og skær ydmyghed ikke ville lade sig udnævne til biskop. Han gemte sig i en gåsesti, men de store fugle skræppede og afslørede hans dække. Morten blev altså afsløret, og det siges, at han derfor efterfølgende besluttede, at man en gang om året skulle straffe gæssene ved at slagte dem og spise dem.
Således opstod traditionen om at spise mortensgås på Mortensaften. Sidenhen er gåsen dog blevet skiftet ud med and i de fleste husholdninger. Højst sandsynligt fordi det er lettere at komme igennem en and end en hel gås på én aften.
Vi har samlet seks opskrifter, som udfordrer din sædvanlige andesteg på Mortensaften. Tre af dem er inspireret af det nordiske køkken med råvarer såsom hyben, svampe og kvæde. De øvrige tre har et twist af enten franske oliven, mørk chokolade eller japansk tamarisauce.
Gråand, hybenkompot, rosenkål og brunet smør
And med svampe, æbler og korn
Kvædepuré, gråand og valnødder
Canard aux olives (and med oliven)
Grillet gråand med kakaoskaller, rødbeder og sauce på mørk chokolade
Andebryst i tamari, honning og stjerneanis
LÆS OGSÅ: Jakob har den gren så kær