Anbefalelsesværdige alternativer til alkohol: Te med bobler
En graviditet, et maraton, køretjansen hjem fra festen eller bare et ønske om at skære lidt ned i mængden af alkohol. Vi kender alle de perioder, hvor vi ikke ønsker at indtage alkohol i de samme mængder, som vi plejer. Men hvad gør man så? I en artikelserie her i efteråret ser jeg nærmere på en række danske brands, der producerer alkoholfrie eller -lette drikkevarer, så du ikke længere behøver sidde med din lunkne danskvand og føle dig forbigået. Her finder du konkrete anbefalinger – lige til at gå ud og købe med hjem til weekendens festlige lejlighed.
Julie Brink Færch er sommelier og daglig leder på Dansk Sommelier Uddannelsen, som er en af Danmarks førende sommelierskoler. Julies foretrukne drue i øjeblikket er riesling og allerhelst fra moselfloden og med lidt restsødme.
Copenhagen Sparkling Tea Company er et samarbejde mellem Jacob Kocemba og hans makker Bo Steen Hansen, som i 2017 blev til et brand, ingen havde set før: En mousserende drik lavet på en base af økologisk te med ingen eller lav alkohol. Copenhagen Sparkling Tea smager af te, men samtidig smager den af noget andet og mere.
Fra sit tidligere arbejde som sommelier på Michelin-restauranter har Jacob Kocemba oparbejdet et stort ønske om balance, kompleksitet og smagsintensitet i de drikkevarer, han arbejder med. Og dette har derfor hele vejen været et omdrejningspunkt for Copenhagen Sparkling Tea. På samme måde er deres mousserende te også inspireret af vinverdenen, hvor terroir, sæson og alder alt sammen spiller en rolle i den endelige flaske.
Copenhagen Sparkling Tea er lavet af en base på mellem 7-13 forskellige te-typer. De forskellige teer udvindes og finjusteres ved forskellige temperaturer og trækketider, og selv de mindste ændringer her er med til at skabe den endelige balance.
I de tre varianter Rød, Grøn og Vinter er der desuden en lille base af hvidvin, og i de alkoholfrie varianter Lyserød og Blå indgår der druemost. Alle varianterne kommer med et tryk omkring 5-5,5 bar, som giver et resultat af bløde, runde bobler. Det betyder, at på samme måde som champagne kan dét med sin poppende prop og smukke bobler, kan bare åbningen og synet af det skænkede glas her være med til at sætte en særlig stemning. Og vælger du den alkoholfrie version, kan du endda gøre det uden at vække opsigt og slippe for spørgsmålene om, hvorfor du vælger alkoholen fra. Du kan blot informere om, at du holder dig til at drikke champagne ’by the glass’ lige den dag.
Sparkling Tea forhandles hos bl.a. Løgismose til omkring 140 kroner. Ud fra sortimentet med fem forskellige varianter har vi valgt tre af dem ud, testet dem og anbefalet dem nedenfor.
Lyserød
Lyserød er foruden at være den nyeste ”søster” i flokken også den tørreste. Den er ligesom den meget populære Blå uden alkohol. Lyserød er lavet på en kombination af 11 teer og har med sin base af silver needle, oolong og hibiscus et meget kraftfuldt og frugtigt udtryk. Lys pink i farven og lige så sart og blød på tungen som i øjet. Teksturen på Lyserød er helt speciel, og den bliver fremkaldt af silver needle-teen. Du fornemmer tydeligt, at oplevelsen er lige så meget en tekstuel som aromatisk oplevelse. Den salte, tørre og sarte te vil gå særligt godt til det nordiske køkken. Prøv at matche den med fx østers au naturel eller ceviche af helleflynder serveret med citron, syrnet fløde og urter.
Grøn
Grøn er derimod off dry/semi-sød og har 5% alkohol. Den er lavet på syv teer med en base på grøn te, som tydeligt skinner igennem, og derefter tilsmagt med citrongræs, som giver den et friskt og frugtigt udtryk. Teen er let og indbydende i næsen – næsten parfumeret. Citrongræsset spiller første violin i smagen og giver én lyst til at smage mere. Sødmen sammen med den citrusagtige profil gør teen til et super match med sushi eller asiatisk mad, hvor der typisk er lidt sødme i selve maden. Prøv den fx til dine forårsruller med kål, gris, koriander og sursød sauce.
Vinter
Vinter udkommer hvert år den første fredag i november måned som Copenhagen Sparkling Teas version af vinterens drik. Vinter er en limited edition, indeholder 5% alkohol og har lækre toner af kanel, kardemomme og nelliker. Som et funky og moderne modsvar til den traditionelle gløgg og med en høj sødme lægger den sig perfekt op ad den kolde tid, vi går i møde. Og hvis ikke du serverer den sammen med æbleskiverne til advent, så servér den måske bare alene ved bålet sammen med gode venner.
LÆS OGSÅ: Årets værtsgave burde være champagne