Årets værtsgave burde være champagne
Det er ofte på vej ud ad egen dør eller ind ad værtens dør, du opdager, at du fuldstændig har glemt værtsgaven. Men hvis du gør dig nogle forberedelser og en kæmpetjeneste at lægge et par flasker champagne på hylden derhjemme, har du altid en fantastisk værtindegave lige ved hånden – hvis du altså kan undlade at drikke dem selv inden.
Klokken er kvart i seks, og du skulle allerede have siddet i taxaen på vej mod nytårstalen hos dine venner. Men så slår det dig, at du har glemt at købe værtsgaven. Jeg er sikker på, at du er langt fra den eneste, der har stået i den situation, men jeg har et rigtig godt tip til dig: køb champagne, der er pakket og parat til at blive givet væk.
Moët & Chandon, som har produceret champagne siden 1743, og som er bedre kendt som et af de huse, der var med til at vise verden, at champagne eksisterede, har i år udgivet to af deres champagner i en særlig gaveæske. Du behøver ikke engang at overveje indpakningen, men kan blot gribe æsken og hoppe videre ned i taxaen – just in time til nytårstalen.
I årets limited edition-gaveæsker kan man finde flaskerne Moët Brut Imperial og Moët Nectar Imperial.
Moët Brut Imperial
Moët Brut Imperial er med sine 9 gram restsukker en af husets klassiske, tørre champagner. Det er nok den champagne, som de fleste har smagt på et eller andet tidspunkt i deres liv. Og hvis ikke, man har gjort det endnu, så er det ved at være tid.
Champagnen er en ”non vintage” (NV), hvilket betyder, at den er lavet i et blend af flere årgange. Den er sammensat af druerne Pinot Noir, Pinot Menuier og Chardonnay i kombination alt efter druernes modenhed på den pågældende årgang. Champagne har en flot, lys og gylden farve, og i næsen er dens friske aromaer af grønne æbler og pærer båret af de ret standhaftige bobler.
I smagen har Moët Brut Imperial et lettere sødligt, indbydende skær, igen af æbler, men også af fersken og en bagvedliggende tone af toastbrød og gær. Den slutter tørt og med friske, bitre toner af citron og grapefrugt. For nogle vil denne champagne alllerede smagsmæssigt kategoriseres for at være for ”off-dry” i stilen. Jeg undlader at kommentere på dette og vil blot konkludere, at netop restsødmen og frugtigheden her er med til at give champagnen en personlighed, der er enormt brugbar som aperitif eller som et lille velkomstglas inden maden.
Vejledende udsalgspris: 349 kr.
Moët Nectar Imperial
Denne champagne er derimod nok hverken en champagne eller champagnestil, som de fleste har stiftet bekendtskab med før. Men det gør den slet ikke mindre værd.
Moët Nectar Imperial er ikke tør, men sød. Med sine 45 gram restsukker har den en tydelig sødmefuldhed, der gør den perfekt til dessert eller måske kransekagen ved midnat. Champagnen er også en ”non vintage” og en kombination af de tre hoveddruer fra regionen champagne: Pinot Noir, PInot Meunier og Chardonnay. Der er brugt omkring 30% reservevin for at sikre sig, at vinen har den optimale smag, dybde og kompleksitet i det endelige blend.
I forhold til klassikeren fra før er champagnen her mere gylden, og næsen er endnu mere ekspressiv – det skyldes, at den bliver båret frem af sukkeret. Toner af eksotisk frugt som ananas, fersken og litchi fylder næsen, og der er også lidt tørret frugt som abrikos, mango og kokos, som lister sig forbi. Smagen er meget lig næsen, og den er både læskende og sødmefuld. Afslutningen er bitter med et lækkert hint af rød grapefrugt.
Vejledende udsalgspris: 379 kr.
På sin vis kunne disse to champagner både gives samlet og hver for sig. Som sæt danner de rammen om den perfekte aften – indledningen og afslutningen. Og hver for sig står de flot, rankt og med karakter nok i sig selv. Uanset er jeg helt overbevist om, at det er meget sjældent, at folk bliver kede af at få champagne i gave.
LÆS OGSÅ: Italiensk vin