En velsmagende aften mod madspild
Vi lever i en kultur, hvor vi forbruger og smider ud, som det passer os. Den holdning vil Sticks’n’Sushi gerne til livs, og derfor holder de nu tre aftener i april, hvor du får serveret en vifte af retter, der kommer fra den samme frilandskylling. Målet er at sætte fokus på, hvordan vi bliver bedre til at udnytte vores råvarer.
I Japan har man et begreb, der hedder Mottainai. Det dækker over en grundlæggende aversion mod spild af mad og handler dybest set om, at man skal bruge rub og stub af de dyr, man spiser. Med udgangspunkt i den tanke inviterer Sticks’n’Sushi nu 25., 26. og 27. april til en aften, hvor man kan blive klogere på begrebet – og ikke mindst smage på det.
Middagene bliver holdt i Nansensgade 47, hvor den samme frilandskylling bliver serveret på 10 vidt forskellige måder. Fællesnævneren er, at kødet bliver grillet efter den ældgamle japanske grilltradition, man kalder yakitori, og som løst oversat betyder ”grillet fugl”. I ordet yakitori ligger også princippet om, at stort set alt fra fuglen bliver brugt. Derfor byder menuen blandt andet på Panko-paneret drumsticks med chili og citron, Sprødstegt skind toppet med mousse af kyllingelever og Kyllingevinge glaseret i mirin Hatsu.
At kræse uden at fråse
Meningen med de tre aftener er at slå et ekstra vingeslag for, at vi udnytter vores råvarer bedre. Og den holdning ligger i det hele taget fint i tråd med Sticks’n’Sushis indstilling til, hvordan vi bør gribe måltidet an.
”Vi prøver altid at bruge rub og stub i vores daglige arbejde på restauranten. Spild er spild. Af god fisk, af gode grøntsager, af godt kød, af penge, af faglig stolthed og af alt muligt andet. Det er ikke, fordi det er så svært at komme madspild til livs, men det kræver en indsats. En fast beslutning om at lade være – simpelthen. Vores beskedne rolle kan for eksempel være, at vi taler med gæsterne om at spise mere alsidigt, og at vi selv tillader, at der sommetider er udsolgt,” siger Kim Rahbek, der er CEO i Sticks’n’Sushi.
Store oplevelse med små midler
Visionen for køkkenet i Sticks’n’Sushi har altid været at servere små, minimalistiske og enkeltstående delikatesser, der tilsammen udgør en vellykket helhed. At skabe en stor kulinarisk oplevelse med små midler, om man vil. Og det er en holdning, restauranten gerne vil give videre til gæsterne.
“Målet er selvfølgelig først og fremmest at give gæsterne en god aften med en masse velsmagende mad. Men det er også at skubbe til deres tanker omkring madspild i hverdagen. At opfordre dem til at vælge store buffeter fra, hvor madspildet er størst, og i stedet tænke over, hvordan vi kan opdrage kommende generationer til at udnytte deres råvarer bedre,” siger Kim Rahbek.
Man kan købe billetter på sushi.dk for 300 kr. stykket. Her kan man også se hele menuen.
LÆS OGSÅ: Bekæmp madspild, og spar penge