14 mellemstore (ca. 600 g i renset vægt) artiskokker | |
2 citroner | |
5 dl vand | |
2 dl hvidvin | |
2 dl ekstra jomfruolivenolie | |
2 (600 g skåret i både) fennikler | |
500 g (små nye) kartofler | |
2 løg | |
¾ (kun skallen, skåret i små tern) saltsyltet citron | |
10 fed hvidløg halverede | |
4 laurbærblade | |
2 kviste rosmarin | |
8 kviste timian | |
3 tsk korianderfrø | |
1 chili | |
finthakket salt | |
friskkværnet peber | |
200 g friske, blancherede og smuttede hestebønner | |
TIL SERVERING | |
100 g friske og udstenede sorte oliven | |
dildkviste |
“Au fricot!” – sådan lyder beskeden fra køkkenet, når det er tid at sætte sig til bords i den fransktalende del
af Canada. “Vi skal spise!” – ville vi nok sige. Fricot er generelt betegnelsen for en langtidssimret gryderet,
hvori kartofler altid er en af de ingredienser, der indgår i retten. Verbet ‘fricoter’ betyder på fransk at ‘tilberede’
eller ‘forberede’ et måltid, og ordet ‘fricoter’ kan genfindes i ordet ‘fricassé’.
1 Færdig | FØRSTForbered en skål med koldt vand tilsat saften af en citron. Halver |
2 Færdig | DEREFTERSkær stilken af artiskokkerne til en længde af ca. 5 cm. Fjern de yderste blade af artiskokken, indtil bladene bliver lysegrønne. Skær den øverste tredjedel af artiskokken, og skær det yderste lag af stilken, indtil kødet er lyst. Halver artiskokken, og gnid den med den halve citron for at undgå misfarvning. Læg den rensede artiskok i citronvand, og læg en tallerken over artiskokkerne, så de bliver under vandoverfladen og ikke misfarves af luften. |
3 Færdig | OGTænd ovnen på 170 °C varmluft. |
4 Færdig | OGSaml retten i et stort stegefad, cirka 30 x 50 cm. Hæld vand, vin og olivenolie i fadet. Skær fenniklen i kvarter, og skær det meste af stokken fra, men behold lidt stok til at holde sammen på fenniklen, som derefter skæres i mindre både. Kom alle ingredienserne op i fadet – undtagen hestebønnerne, og bland dem godt rundt i marinaden. Krydr med salt og peber. Dæk fadet med folie, og sæt det i ovnen. |
5 Færdig | OGBag retten de første 40 minutter med folie over, og derefter i 20 minutter uden folie, eller indtil grøntsagerne er møre. |
6 Færdig | TIL SIDSTDrys fadet med de blancherede hestebønner, masser af friske dildkviste og sorte udstenede oliven. Og så er det ellers blot at sige: “Au fricot!” |