• Home
  • Fransk
  • Fricot: Pocherede artiskokker, fennikel og kartofler i olivenolie
Fricot: Pocherede artiskokker, fennikel og kartofler i olivenolie

Del med dine venner:

Ellers kan du bare kopiere denne adresse

Det skal du bruge

14 mellemstore (ca. 600 g i renset vægt) artiskokker
2 citroner
5 dl vand
2 dl hvidvin
2 dl ekstra jomfruolivenolie
2 (600 g skåret i både) fennikler
500 g (små nye) kartofler
2 løg
¾ (kun skallen, skåret i små tern) saltsyltet citron
10 fed hvidløg halverede
4 laurbærblade
2 kviste rosmarin
8 kviste timian
3 tsk korianderfrø
1 chili
finthakket salt
friskkværnet peber
200 g friske, blancherede og smuttede hestebønner
TIL SERVERING
100 g friske og udstenede sorte oliven
dildkviste

Fricot: Pocherede artiskokker, fennikel og kartofler i olivenolie

Af: Henrik Vilain & Ingo Schauser / Fra bogen: Oliven & Olivenolie / Foto: PR

“Au fricot!” – sådan lyder beskeden fra køkkenet, når det er tid at sætte sig til bords i den fransktalende del
af Canada. “Vi skal spise!” – ville vi nok sige. Fricot er generelt betegnelsen for en langtidssimret gryderet,
hvori kartofler altid er en af de ingredienser, der indgår i retten. Verbet ‘fricoter’ betyder på fransk at ‘tilberede’
eller ‘forberede’ et måltid, og ordet ‘fricoter’ kan genfindes i ordet ‘fricassé’.

Sådan gør du

1
Færdig

FØRST

Forbered en skål med koldt vand tilsat saften af en citron. Halver
den anden citron.

2
Færdig

DEREFTER

Skær stilken af artiskokkerne til en længde af ca. 5 cm. Fjern de yderste blade af artiskokken, indtil bladene bliver lysegrønne. Skær den øverste tredjedel af artiskokken, og skær det yderste lag af stilken, indtil kødet er lyst. Halver artiskokken, og gnid den med den halve citron for at undgå misfarvning. Læg den rensede artiskok i citronvand, og læg en tallerken over artiskokkerne, så de bliver under vandoverfladen og ikke misfarves af luften.

3
Færdig

OG

Tænd ovnen på 170 °C varmluft.

4
Færdig

OG

Saml retten i et stort stegefad, cirka 30 x 50 cm. Hæld vand, vin og olivenolie i fadet. Skær fenniklen i kvarter, og skær det meste af stokken fra, men behold lidt stok til at holde sammen på fenniklen, som derefter skæres i mindre både. Kom alle ingredienserne op i fadet – undtagen hestebønnerne, og bland dem godt rundt i marinaden. Krydr med salt og peber. Dæk fadet med folie, og sæt det i ovnen.

5
Færdig

OG

Bag retten de første 40 minutter med folie over, og derefter i 20 minutter uden folie, eller indtil grøntsagerne er møre.

6
Færdig

TIL SIDST

Drys fadet med de blancherede hestebønner, masser af friske dildkviste og sorte udstenede oliven. Og så er det ellers blot at sige: “Au fricot!”

previous
Figen-balsamico af sur kombucha
next
Maurisk salat med bladbede, rosiner og mandler

Add Your Comment