Tre sultne dage i Paris
Louvre og Eiffeltårnet går ingen steder, så læg i stedet din tid og dine kræfter i jordbærdesserten på Septime eller aspargesserveringen på Bones. Vi guider dig til tre velsmagende dage i byernes by.
ADRESSER
Obs! Mange steder har lukket søndag og mandag. Undtagelser er angivet nedenfor.
La Perle
78, rue Vieille-du-Temple, 75003 Paris
Mary Celeste
1, rue Commines, 75003 Paris
(Åbent alle dage til aftensmad)
Café de Flore
172 boulevard saint germain, 75006 Paris
Le Comptoir du Relais
9, carrefour de l’Odéon, 75006 Paris
(Aftenservering på hverdage ved booking)
L’Avant-Comptoir
3, car. de l’Odéon, 75006 Paris
(Åbent alle dage fra fra kl. 12-23)
Du Pain et Des Idées
34 Rue Yves Toudic, 75010 Paris
(Lukket lørdag-søndag)
Liberté
39 rue des Vinaigriers, 75010 Paris
(Lukket søndag)
Ten Belles
10, rue de la Grange aux Belles, 75010 Paris
Le Verre volé
67 rue de Lancry, 75010 Paris
(Åbent alle dage til både frokost og aftensmad)
Le Verre Volé sur Mer
53, rue de Lancry, 75010 Paris
(Åbent søndag til både frokost og aftensmad)
The Green Goose
19 rue des Boulets, 75011 Paris
(Åbent søndag)
Septime
80, Rue de Charonne, 75011 Paris
(Lukket lørdag-søndag)
Clamato
80, rue de Charonne, 75011 Paris
(Åbent til frokost i weekenden og søndag aften, lukket mandag-tirsdag)
La Buvette
67 Rue Saint-Maur, 75011 Paris
(lukket mandag-tirsdag)
Jones
43 rue Godefroy Caviagnac, 75011 Paris
DAG 1
I området omkring Canal St. Martin finder du flere gode steder med rigtig god kaffe. På den lille café Ten Belles har de også et virkelig godt bananbrød og yoghurt med mysli på kortet. Kaffen er fortrinlig, men pas på med at bede om sukker til. Det billiges ikke af nørderne bag baren. Du kan også nøjes med kaffen og hente dit morgenbrød i det ultracharmerende, familiedrevne bageri Du Pain et des idées et stenkast derfra. Her bager de udelukkende med økologisk mel, og brødet er ikke mindre end fantastisk. Deres lille udvalg af søde sager indeholder blandt andet et pain au chocolat med banan, og så er de berømte for deres snegle. Min favorit er den med rom og rosiner.
Efter morgenmaden, som næsten bør indtages ved kanalen, hvis vejret tillader det, kan du bevæge dig mod den stemningsfulde Cemetière du Père-Lachaise. Her kan du blandt andet besøge Brillat-Savarins gravsted (og nå ja, Jim Morrisons). En gåtur på den smukke kirkegård får hurtigt oparbejdet frokostappetitten, og den skal stilles på Septime, en moderne bistro, hvor menuen ændrer sig dagligt, og råvarerne er i topkvalitet. Vinene på kortet er naturvine, stemningen er uhøjtidelig, personalet kyndigt, og kokken Bertrand Grébaut er en lokal superstjerne, så det giver næsten sig selv, at du skal booke allerede nu for at være sikker på at få bord. Deres frokostmenu er mere end rimeligt prissat, så det er med andre ord en deal, du skal tage.
Side om side med Septime ligger Clamato, som er en fiskerestaurant, der har samme ejer. Konceptet er moderne, små serveringer, østers og naturvine – og det er virkelig godt! Her kan du kun få frokost i weekenden, men de har åbent om søndagen, hvilket er lidt af en sjældenhed i Paris. Kommer du for sent til frokost eller for tidligt til aftensmaden, kan du nyde en lille snack eller et glas vin i Septime La Cave, der ligger på gaden lige rundt om hjørnet fra begge restauranter. Et lillebitte og hyggeligt sted til en aperó.
Bliver du i området, skal du slå et smut forbi Marché Aligre. Det er et ægte lokalt marked med blomster og grønt i alle afskygninger. Gademarkedet leder dig ned mod markedshallen Marché Beauvau på selve Place D’Aligre, hvor du blandt andet finder fisk og kød. Med en fersken i tasken kan du bevæge dig videre mod Promenade Plantée, der er en fem kilometer lang park etableret på en gammel jernebanestrækning. Når du bevæger dig i cirka anden sals højde mellem træer, bambus og blomsterbuske, hævet over gadelarmen, glemmer du næsten, at du befinder dig i en storby.
Ved aftensmadstid kan du søge tilbage mod Clamato eller besøge den moderne bistro Mary Celeste i Maraisområdet. Her finder du virkeligt gode deleretter, et stabilt vinkort med primært naturvine og vidunderlige drinks. Køkkenet er til dels asiatisk og koreansk inspireret, hvilket bestemt ikke skal lægges dem til last. Prøv blandt andet deres djævleæg. På Mary Celeste bliver stemningen mere end meget festlig sidst på ugen og i weekenden.
DAG 2
Start igen ved kanalen i det 10. arrondissement. Her finder du nemlig det splinternye bageri Liberté, der med klinker på gulvet, rå vægge og en kæmpe disk lavet af hvid marmor skiller sig voldsomt ud fra det ellers lidt nuttede kagedåse-look, man finder hos mange af byens andre bagerier. I tråd med den generelle udvikling i restaurationsbranchen er der frit udsyn til bagerne og konditorernes arbejde i den ene ende af det L-formede bageri. Vælg hvad som helst fra montren, og nyd det med en kop kaffe ved et af bordene langs bageriets glasfacade.
Efter morgenmaden skal du sætte kursen mod Saint-Germain, for det er her, du skal have stillet din frokostsult. På vejen kan du stikke hovedet ind i livsstilsmekkaet Merci på 111 Boulevard Beaumarchais og statsarkivets smukke, lille have på Rue des Archives. Kryds Seinen ved Pont Louis Philipe. Det er den hyggeligste bro. På Le Comptoir du Relais er der sol på cafébordene og klassiske franske bistroretter på menukortet. Kan du lide snegle, skal du nyde dem her med aligoté i de små bistrovinglas. Det er svært at få et bord, og stedet tager ikke imod reservationer til frokost. Er sulten for påtrængende til at stille dig i køen på fortovet, er bistroens kække lillebror og nabo L’Avant-Comptoir et rigtig godt alternativ. ”L’Avant” er leveringsdygtig i både en hurtig snack og et fuldbyrdet måltid. Vand, brød og smør står fremme til fælles brug, og ned fra loftet hænger skiltene med den faste menu som flagvimpler til pynt. Macarons med foie gras, en hotdog med pølse af confit de canard, sardiner i dåse med citron, friterede blæksprutter og pimentos er blandt de faste retter, som kastes over disken i lyntempo. På tavlen finder du de mere sæsonbetonede retter. Stedet er populært, så forbered dig på at stå tæt.
Efter en god frokost kan det være nødvendigt at slå mave. Gør det gerne med en spadseretur i den nærliggende og smukke park Le Jardin du Luxembourg. En lille lur i skyggen af et træ i en af parkens mange liggestole er bestemt heller ikke at kimse af. Man skal huske at holde pauser, når man er på ferie. Et godt sted til en lidt mere aktiv pause er Café de Flore. Den legendariske art deco café på Boulevard St. Germain tiltrækker det mest fantastiske og farverige personage. Her går man hen for at blive set, og det er tydeligt.
Lidt af det samme gør sig gældende for caféen La Perle i Marais. Det kan undre, at stedet bliver ved med at være et hot spot. Det slidte 70’er interiør, den uinteressante barmenu og de arrogante bartendere gør i hvert fald ikke stedet nogen tjeneste. Og så alligevel. Lige så stille får stedet fat om én, og cigaretrøgen, hvidvinen og de høje røster i sommernatten minder dig om en tid, som var engang.
Om aftenen skal du hænge ud med de lokale på Les Deux Amis. Her finder du tavleretter og god vin. Stemningen er exceptionelt behagelig, køkkenet lokalt og sæsonbaseret, og det kan være svært at finde et sted at sidde, for folk bliver hængende og drikker vin, sludrer og griner til langt efter midnat. Det bør du også gøre.
DAG 3
The Green Goose er en irsk pub i 11. arrondissement. I et hyggeligt lokale frydefuldt fri for firkløvere, Guinness-bannere og andet ligegyldigt temapjat kan du om søndagen nyde en overdådig brunch med scones, røræg og pandekager. Skulle dit besøg falde på en af ugens andre dage, kan du stille sulten med deres a la carte morgenretter, som blandt andet byder på klassikere som pocherede æg med hollandaise, laks og brasekartofler.
Lej en bycykel, og tril ad små gader og store boulevarder, hvis du tør, tilbage mod det efterhånden velkendte område ved Canal St. Martin. Her finder du nemlig dagens frokoststed Le Verre Volé, der er et kombineret vinudsalg og restaurant. På Le Verre Volé serverer de kompromisløse og rustikke anretninger fra et mikroskopisk køkken. Vinene er 100 procent naturlige og stemningen afslappet. På samme gade finder du Le Verre Volé sur Mer. Den kvikke kan nok regne slægtskabet ud. Her er fokus på havets fortræffeligheder, og der er bento til frokost.
På La Buvette i 11. arrondissement kan du enten nyde et glas vin inden middagen og måske en lille snack. I en gammel ostebutik har en ung, vinkyndig kvinde med en stor kærlighed til naturvine – ofte i den meget funky ende af skalaen – åbnet en mikroskopisk vinbar med et lille udvalg af barretter. Sardiner, paté, skinke og røget burrata var på tavlen sidst, jeg var forbi. Stedet har en fed undergrundsvibe.
Om aftenen skal du spise på Restaurant Jones. Her er råvarerne kongen i de ind-til-benet minimalistiske retter. I restaurantens forreste del kan du få vin på glas ved den store bar og spise småretter som andehjerter, østers og hjemmelavet charcuteri ved de høje borde eller i de bredde vindueskarme.
TIL DE AMBITIØSE
Er du typen, der orienterer dig i internationale rangeringslister, ved du allerede, at bistroen Le Chateaubriand har befundet sig i toppen af Restaurant Magazines liste over verdens bedste restauranter i årevis. Og det med rette. Stedet leverer et virkeligt højt og stabilt niveau. Den fastsatte menu skifter med de lokale leverandørers udvalg. Det er svært at få et bord, så bestil bord i god tid. Er du alligevel for sent ude, så prøv søsterrestauranten Le Dauphin, der ligger et par numre længere nede ad gaden. Lokalerne er smukke, og ved den store marmorbar kan du bland andet indtage østers og andre appetitlige småretter. Stedet er virkelig godt, så det bør faktisk ikke være dit andet valg.
Le Chateaubriand
129 avenue de parmentier, 75011 Paris
Bonus: Prøv lykken til anden seating kl. 21.30, hvor man ikke kan bestille bord. Køen er ofte lang, så kom i god tid.
Le Dauphin
131 avenue de parmentier, 75011 Paris
MORGENMAD
Morgenmad er ikke noget, franskmændene går særlig meget op i. En kaffe og en croissant synes at være standarden, hvis altså ikke man er til tørre baguetter med smør, syltetøj fra en lille plastikbakke, juice fra karton og brændt kaffe toppet med brændt mælkeskum af langtidsholdbar mælk, som synes at være standarden langt de fleste steder, der bryster sig af at servere petit déjuner. Spring det over. En let morgenmad er samtidig en fin anledning (læs: undskyldning) til at indføre begrebet ”second lunch”.
FROKOST
At spise frokost i Paris er måske en af de bedste ting, der findes. Mellem kl. 12-14 disker en stor del af byens allerbedste restauranter op med menuer til spotpriser. Kan du nå to runder, skal du gøre det.
DRINKS PÅ TAGET
At bevæge sig lidt op i luftlaget kan være en sand lise, når sommeren for alvor rammer Paris.
På tagbaren Le Perchoir i 11. arrondissement kan du se solen gå ned med en velmikset drink i hånden. Stedet er stemningsfuldt indrettet i marokkansk stil med store, hvide teltduge og smukke, grønne planter på taget af et gammelt industrikompleks. I weekenden åbner baren allerede kl. 14. Et andet virkeligt dejligt sted at nyde en eftermiddagsdrink er på taget af det femstjernede Hôtel Raphael i det 16. arrondissement. Her kan du nyde synet af Eiffeltårnet til den ene side, triumfbuen til den anden og generelt bare indtage udsigten over Paris’ tage, mens du læner dig tilbage i bløde møbler på denne mildest talt fortryllende tagterrasse. Mandag til fredag serverer de både frokost og aftensmad, og bordbestilling er nødvendig. Maden fås dog langt bedre andre steder, så jeg vil anbefale at holde det til et glas kølig vin.
Hôtel Raphael
17 Avenue Kléber, 75116 Paris
Le Perchoir
14 rue Crespin du Gast, 75011 Paris