Tre danske bartendere klar til den nordeuropæiske finale i World Class 2019
Mandag var cocktailbaren Lidkoeb på Vesterbro rammen om den indledende danske runde af de nordeuropæiske mesterskaber i verdens største bartenderkonkurrence World Class. Tre danske bartendere er nu klar til at dyste om titlen som Nordeuropas bedste bartender i Amsterdam den 1.-2. juli. Konkurrencen i den hollandske hovedstad sender derudover en deltager fra hvert af de deltagende lande videre til World Class Global Final i Skotland til efteråret, hvor verdens bedste bartender bliver kåret.
World Class
World Class er verdens største og mest prestigefyldte bartenderkonkurrence, hvor mere end 15.000 bartendere fra 57 lande til dato er blevet trænet gennem konkurrencen. I konkurrenceforløbet bliver bartenderne testet i deres mixologi-evner, og undervejs skal de skabe exceptionelle drikkeoplevelser. Bartenderne dyster i en lang række forskellige udforinger, der tager udgangspunkt i Diageos portefølje af reservebrands, som blandt andet tæller Ketel One, Cîroc, Tanqueray No.TEN, Don Julio, Ron Zacapa, Talisker, Cardhu og Singleton Classic Malts samt Johnnie Walker Gold Label Reserve, Johnnie Walker Blue Label og Johnnie Walker Platinum Label.
Danske semifinalister i World Class 2019
Alexander Remoundos, Ruby
Christian Tang, Kyros & Co.
Christophe Daudigny, Taboo Lounge
Hardeep Rehal, Blume
Jannick Gram, Deco
Martin Zikavsky, Curfew
Morgan Dubreuil, Mash
Rasmus Greve, Visit
Roy Atarodi, Ström
Tina Rovåger, Duck & Cover
Mens solen skinnede, og forårsfriske københavnere begav sig gennem byen mandag formiddag, blev der klinget med cocktailglas og rystet med tyndslidte nerver inde på cocktailbaren Lidkoeb.
Her var et lille udvalg af Danmarks bedste bartenderne samlet for at kæmpe om de tre pladser til den nordeuropæiske finale i Amsterdam, som for den ene af de tre også bliver adgangsbilletten til den globale finale i World Class-konkurrencen i Skotland senere på året.
Opgaven i årets indledende runder faldt i to forskellige discipliner. Den første var en klassisk blindsmagning. Her fik de 10 deltagende bartendere sat 10 forskellige cocktails foran sig og ud fra dem, skulle de så forsøge at lokalisere, hvilken spiritus der var brugt i hver af dem – samt hvad navnet på den pågældende klassiske cocktail var. I dagens anden udfordring skulle bartenderne vise deres forståelse af røg gennem en servering lavet på Johnnie Walker Black Label. Her var opgaven at sammensætte en cocktail, hvor ingredienserne spillede sammen med den naturlige røg, man finder i Johnnie Walker Black Label. Derudover var opgavebeskrivelse at skabe en cocktail, hvor røgen hverken overdøvede de andre ingredienser eller forsvandt. Som en lille hjemmeopgave var deltagerne blevet bedt om at medbringe en ingrediens hjemmefra, der tilførte deres cocktail et ekstra element af røg.
Velsmagende cocktails vigtigst
Årets dommerpanel bestod i år af Mate Csatlos, der til dagligt arbejder på Skodsborg Kurhotel, og som selv blev nummer to ved den globale World Class finale tilbage i 2017. Han var flankeret af Thanos Feskos, der er assisterende køkkenchef på Geranium, og nordmanden Jonas Junge fra Dæl i Oslo, der som Mate er tidligere World Class-deltager. Efter en hel dags konkurrence stod tre bartendere tilbage og klar til at dyste mod resten af Nordeuropas bartenderelite til juli. Martin Žikavský fra Curfew, Alexander Remoundos fra Ruby og Tina Rovåger fra Duck & Cover. De havde grebet opgaven an på forskellige måder, men der var alligevel en fællesnævner for de tre præstationer.
”Helt generelt var niveauet rigtig højt i år, og bartenderne har ligget tæt. Vi har set nogle fantastiske idéer præsenteret i dag, også selv om teknikken i nogle tilfælde ikke helt har kunnet følge med visionen. Det vigtigste i den her konkurrence er at lave velsmagende cocktails, også selv om det er en bartenderkonkurrence, der fokuserer på den samlede præstation, som også indbefatter det æstetiske udtryk og præsentationen af den færdige drink,” fortæller Mate Csatlos.
Dagens bedste cocktail blev ifølge ham lavet af Tina Rovåger fra Duck & Cover. Hendes cocktail havde en fantastisk krop, fin balance mellem det sure og det søde, ligesom kulsyre-niveauet i den var perfekt. Det glemmer mange bartendere tit at fokusere på i kampens hede, men det er utroligt vigtigt.
”Den var simpel, men alle smagene kom fint frem og de røgede smagsnoter, som var omdrejningspunktet i konkurrencen, sad lige i skabet. De var hverken for svage eller for kraftige. Martinog Alexandervar meget ens i deres stil. De arbejdede med mange flere smage og var dygtige til at bruge teknikker fra madens verden. Men deres teknik havde lidt svært ved at følge med deres ellers fantastiske idéer,” fortsætter Mate Csatlos.
Den danske og nordiske mester bliver fundet fra den 1.-2. juli i Amsterdam, hvor den nordeuropæiske finale finder sted. Vinderen fra henholdsvis Danmark, Norge, Sverige og Finland går som tidligere beskrevet videre til World Class Global Final senere på året i Skotland, hvor verdens bedste bartender bliver kåret.