Skaldyr & løg
Gastronomisk er skaldyr en fællesbetegnelse for krebsdyr og bløddyr. De spiselige krebsdyr omfatter rejer, hummere og jomfruhummere, langustere, krabber og krebs. De spiselige bløddyr omfatter østers, andre muslinger, havsnegle og blæksprutter. Østers og havsnegle spiser man ofte rå, mens muslinger tit dampes i vin, som du sikkert kender det. Skaldyr omtales ofte som menneskehedens ældste delikatesse, og i Danmark vidner fund af skaldynger fra både ældre og yngre stenalder om, at man allerede dengang spiste især østers, men også hjertemuslinger, blåmuslinger og forskellige snegle.
Det ville være en tilsnigelse at kalde løget for en delikatesse som skaldyrene. Men løg er måske den vigtigste basisingrediens i køkkenet. Det er skarpt og sprødt i rå form, men blødt og til den søde side, når man tilbereder det. Løg er kedeligt og hverdagsagtigt, lige indtil du tænder kogepladen og går i gang. Det kan bruges i alt fra suppe til kompot, som drys, smagsgiver og ren råstyrke. Hvert løg har sin anvendelse – rødløg i ringe til en sildemad, skalotteløg fintsnittet på din salat, zittauerløg til en fyldig løgsuppe bare for at nævne et par eksempler. Specielt de gule zittauerløg giver god sødme til for eksempel gryderetter og sovse. Løg indeholder også mange nyttige stoffer for vores krop. Blandt andet betacaroten, kalcium, C-vitamin, fibre samt antioxidanten quercetin.