Skånekost
Julen er skøn. Men den efterlader mange af os lettere stressede og med en konto i knæ. Ligger det ikke just i luften at tilbringe 14 dage i en strandstol til lyden af bølgeskvulp her i årets første måneder, så vend blikket over sundet i stedet for. Vores brødre i det sydsvenske byder på smuk natur, romantiske get aways i den gastronomiske boldgade, lokale producenter med hjertet det rigtige sted og fremfor alt formidable spiseoplevelser.
Vi er ikke altid lige søde ved vores svenske naboer. De klapper i hænderne over mulighederne, broen giver, og fortæller stolt om fællesskabet i øresundsregionen, mens vi ofte kun har et skuldertræk tilovers for forbindelsen. Bevares, det er da dejligt, at man kan bosætte sig i Malmø og gå en bilstørrelse op. Og alle de søde, svenske piger, der arbejder i de københavnske tøjbutikker, højner da serviceniveauet markant. Men bortset fra det er Sverige stadig en mudret masse af Kalles kaviar, Abba og Björn Borg.
Det er en skam, hvis du tænker sådan, for der er noget at komme efter. Specielt for de madinteresserede. Man kan nok stadig diskutere, om Sydsverige endnu kan gøre sig fortjent til titlen som det gastronomiske hot spot, de gerne vil være. Men det ændrer ikke ved, at regionen ligesom Bornholm har både forudsætninger for – og fokus på – at blive en rejsedestination for gastroturisme. Her er et lille udvalg af, hvad du ikke må snyde dig selv for på din tur i det sydsvenske.
OVERNATNING PÅ ÄNGAVALLEN
På Ängavallen er indstillingen, at vi alle er gæster. Den 100% økologiske gård, restauranten, slagteriet og hotellet er gæst i naturen, og vi andre er gæster hos dem. Det har været gårdens mantra i 40 år, og ejeren, Rolf Axel Nordström, sætter handling bag ordene. Alle hans grise er for eksempel fritgående, og så bliver de ikke parteret samme sted, som de bliver aflivet, fordi Rolf ikke vil stresse de slagteklare grise med lugten af blod. På Ängavallen serverer restauranten retter lavet på gårdens egne dyr sammen med brød bagt i deres eget bageri af deres eget mel, ligesom grøntsager og urter er fra deres egen køkkenhave. Når du er træt, mæt, og dine ører ikke orker at høre mere på Rolfs passionerede snak om økologi, kan du tilbringe natten på et af gårdens hyggelige værelser, som er indrettet efter sydsvenske landtraditioner. Du kan også bare tage forbi Ängavallen en eftermiddag og nyde en picnickurv i gårdens park eller handle i gårdbutikken, hvor du kan købe fileter, roastbeef, skinke, postejer, patéer, pølser, grøntsager, oste, brød og smør. Alt sammen lavet af gårdens egne dyr, korn og grøntsager.
angavallen.se
BESØG PÅ HÄLLÅKRA VINGÅRD
Man siger, at øvelse gør mester. Men lad det være sagt med det samme, at i Sverige har de lige så stor chance for at blive en vinnation, som vi har i Danmark. Og den chance er ikke særlig stor. Men med den erkendelse i baghovedet kan man sagtens tage ud og besøge Håkan Hansson på Hällåkra og blive klogere på nordisk vin og ikke mindst nynordiske tanker omkring vin. I stil med for eksempel Arlas Unika-projekt drømmer den pensionerede politiker om at lave vin, der ikke har til formål at kopiere fransk, italiensk eller mere realistisk østrigsk vin, men som derimod ud fra tankerne bag det nynordiske køkken kommer med et kvalificeret bud på, hvad nordisk vin kan være. Håkan Hansson startede med at lave vin for 10 år siden. Dengang var det på sorter som Rondo, Regent, Leon Millot og den grønne drue Solaris, som har det tilfælles, at de passer godt til klimaet på vores breddegrader. I dag dyrker han også mere klassiske sorter som Pinot Noir, Pinot Gris och Sauvignon Blanc. Hällåkra Vingård har i omegnen af 10.000 vinstokke, og Håkan regner med at plante yderligere 30.000 vinstokke i løbet af i år. Det er svært for druerne at få så meget sol i Skåne, at den færdige vin ikke bliver ret syrlig. Det kan til nød gå med hvidvinen, men det giver lidt af en udfordring i forhold til rødvinen. Det ændrer til gengæld ikke på, at en vinsmagning med udsigt til det bakkede, skånske landskab på Hällåkra er en spændende og interessant oplevelse.
hallakra.com
FROKOST PÅ BUHRES
Kivik er et hyggeligt lille fiskerleje små 95 kilometer fra Malmø. I løbet af sommeren er her tryk på og mange turister. Ikke mindst sidste weekend i september, hvor byen er vært for en kæmpe æblefestival – området omkring Kivik er nemlig Sveriges største frugtdistrikt. Om vinteren og foråret er her til gengæld stille og roligt. Byen ligger på den skånske østkyst og byder også på Sydsveriges mest besøgte fiskebutik og røgeri, Buhres. Her producerer de alle former for lækkerier i kategorierne frisk, dampet, stegt og røget fisk. Og sortimentet tæller alt fra røget ål, makrel og laks til krebs og krabbekløer, alskens marinerede sild og friskrørte salater. Prøv for eksempel en Skagenröra a la Buhres, der er røgeriets mest berømte salat, og som består af store, friske, håndpillede rejer, nyrørt mayonnaise, rogn og dild. Salaten er 90 procent rejer og passer perfekt på et stykke ristet brød med lidt smør under. Du kan passende sætte dig med en kold øl og udsigt over Østersøen og nyde din frokost. Bliver det for blæsende, kan du også bestille bord i restauranten på røgeriets første sal, hvor du bliver beriget med panoramaudsigt over havnen mod vest og den smukke, sydsvenske kystlinje mod øst.
buhresfisk.se
DANIEL BERLIN
Hvis man skal tale om en kulinarisk hovedattraktion i Sydsverige, må valget falde på restauranten Daniel Berlin i Österlen, hvor kokken af samme navn sikrer, at gourmander verden over ved, hvor Skåne ligger. I 2011 fik Daniel Berlin prisen som Rising Star of the Year, og den titel har han indædt og med succes arbejdet på at leve op til. I bedste nynordisk stil benytter Daniel sig kun af lokalproducerede råvarer. Hans stil er sammensat på baggrund af den franske og svenske madtradition, og du kan vælge mellem noget så simpelt som en frokostmenu, en tastingmenu eller en sæsonmenu. Og så er restauranten i øvrigt et nærværende, lille familieforetagende, hvor både Daniels mor, far og hustru arbejder. Sæt dig til bords men en sund sult og et åbent sind, så bliver en aften på Daniel Berlin en uforglemmelig madoplevelse. Men da her kun er plads til 14 spisende gæster, skal du være ude i god tid med din bordbestilling. Helst et par måneder i forvejen. Som en skøn, lille oplevelse i forbindelse med middagen bør du indlogere dig på Logi Gammelgård, der ligger en 5-10 minutters køretur fra Daniel Berlin. Det venlige værtspar på den nyrestaurerede gård sørger for et glas kølige bobler, inden de selv kører dig til restauranten. Og så sørger de ikke mindst for en nyredt seng, når du beruset ovenpå middagens oplevelser – både de kulinariske og ”de våde” – vender tilbage sent på aftenen.
danielberlin.se
logigamlegard.se
SALTIMPORTEN CANTEEN
Svenskerne synes på en eller anden måde at gribe frokostmåltidet lidt mere sydeuropæisk an, end vi gør herhjemme. Og sætter man sig ind på Saltimporten Canteen en helt almindelig torsdag ved 12-tiden, vil man opleve, at det rå, lyse industrirum ned til havnen i Malmø meget hurtigt bliver fyldt med unge, velklædte folk fra byen, der har forladt kontoret for at få stillet sulten og få et lille, lækkert, smagsmæssigt afbræk i arbejdsdagen. Frokoststedet er blevet skamrost af det amerikanske madmagasin Bon Appetit for dets simple retter, der ligesom på Daniel Berlin er inspireret af de nynordiske tanker. Du kan få en vegetarret og en kødret – slut. Her er ingen dessert, men derimod friskristet kaffe fra det lokale risteri, Solde Kafferosteri. Saltimporten Canteen er ikke bare en oplevelse for dine smagsløg, men også i høj grad for din synssans. Ola Rudin og Sebastian Persson, der lukkede deres anmelderroste restaurant Trio i 2011 for at åbne Saltimporten Canteen, gør meget ud af deres anretninger, og på den måde bliver en hurtig og uprætentiøs frokost nemt en lille restaurantoplevelse i sig selv. Du kan helt i tidsånden kun få naturvin.
saltimporten.com
BASTARD
Nose to tail-restauranten, Bastard, er hurtigt blevet en af Malmøs mest populære restauranter. Her er plads til alle, og som man kender det fra for eksempel Restaurant Pluto, finder man både vennerne i baren, der har besluttet sig for et hurtigt pit stop, inden de triller videre i byen, kæresteparret, som fletter fingre ved bord 4 og alt andet indimellem. Menuen står på moderne, europæisk husmandskost tilberedt af økologiske produkter fra lokalområdet, og det har du brug for ovenpå alt det nynordiske. Drikkekortet byder på naturvine og øl fra små, udvalgte bryggerier, der også er fra lokalområdet. Start for eksempel med en klassisk Bastardblanke, som består af paté, pølser, rillette og restaurantens eget friskbagte surdejsbrød.
bastardrestaurant.se