# × luk
Lyserød rugbrødslagkage

Del med dine venner:

Ellers kan du bare kopiere denne adresse

Det skal du bruge

Nem chokolademousse - med hvid chokolade
1 blad husblas kan udelades
4 dl piskefløde
160 g hvid chokolade
Rugbrødsbunde
230 g æggehvide
250 g hvidt sukker
165 g æggeblomme
100 g rugbrød uden skorpe (helst uden kerner og gerne lidt tørt)
100 g hasselnødder
50 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
Nem mousse med skovbær
3 blade husblas
1 polynesisk vaniljestang
100 g hvidt sukker
200 g friske eller frosne bær
2 spsk. citron- eller limesaft samt lidt fintrevet økologisk skal
2 spsk. cremefraiche eller skyr kan udelades
3 dl piskefløde
Marcipanomslag og -låg
150 g ren rå marcipan
300 g ren rå marcipan
150 g flormelis
20 g glukosesirup
Lidt pink pastafarve
Lidt flormelis, til udrulning
2 dl piskefløde, til opsmøring
I øvrigt
2 dl god solbærmarmelade
Knuste lyserøde marengs
Friske ribs
Spiselige blomster
Marcipanroser

Lyserød rugbrødslagkage

Af: Annemette Voss i 'Lagkagebogen' / Foto: Maja Vase

Sådan gør du

Måske har du en prinsesse gemt i maven? Eller måske render der små prinsesser rundt derhjemme? Så er denne her drøm af en lyserød lagkage lige dig! Rugbrødslagkage er desuden vanvittig godt. Den her smager absolut ikke af tørt rugbrød; derimod har lagkagen lidt bid og en rustik tekstur, der er vildt lækker. Skovbær og hvid chokolade kompletterer altså bare hinanden rigtig godt.

1
Færdig

Nem chokolademousse

Udblød husblassen i rigeligt koldt vand i 20 min. Varm fløden op i en lille gryde til lige under kogepunktet. Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Hæld en tredjedel af fløden over den finthakkede chokolade, og rør, til det bliver jævnt. Tilsæt resten af den varme fløde sammen med den udblødte og afdryppede husblas, og rør godt. Hæld cremen over i en stor skål, så du får en stor overflade, og cremen derved køler hurtigere. Dæk cremen til med husholdningsfilm, som trykkes helt ned på overfladen for at undgå kondens. Sæt cremen på køl i mindst 3 timer, til den er helt kold. Tjek med et termometer, hvis du er i tvivl. Cremen må ikke være mere end 5 grader, når den skal piskes fast.

Lige inden cremen skal anvendes i kagen, tager du den ud af køleskabet og pisker den til en luftig og fast mousse, der laver tydelige spor efter piskeriset. Vær opmærksom på, at du ikke pisker for længe, for så vil moussen blive grynet og skille.

2
Færdig

Rugbrødsbunde

Pisk æggehviderne til de skummer, og tilsæt lidt efter lidt sukkeret under fortsat piskning, indtil du får en sej marengs. Vend forsigtigt æggeblommerne i massen. Kom rugbrød, hasselnødder, mel og bagepulver i en lille minihakker. Blend det til en slags grovkornet nøddemel, og vend det i dejen. Del dejen i tre lige store dele, som fordeles i springforme beklædt med bagepapir på bunden. Hvis du kun har én springform, kan du bage bundene over flere omgange. Bag dem ved 200 grader varmluft i ca. 12-15 min., til de er gyldne på overfladen. Lad dem køle af, skær dem forsigtigt fri langs kanten, og befri dem dernæst fra formen og bagepapiret.

3
Færdig

Nem mousse med skovbær

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab forsigtigt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kog vaniljesukker, sukker, dit valg af bær samt citrussaft og fintrevet -skal op. Husk at skumme af undervejs. Lad bærrene simre i ca. 5-10 min., men ikke for længe, for så mister de deres smag og syrlighed.

Nu kan du selv vælge, om du vil sigte kødet fra bærrene fra og udelukkende anvende lagen, om du vil blende bærrene til en tyk grød, eller om du blot vil anvende bærrene, som de er, i moussen. Husk at smage til og tjekke, om der skal tilsættes mere sukker eller citron- eller limesaft. Der skal være knald på smagen. Tilsæt den udblødte og afdryppede husblas til den varme bærlage, og rør det sammen. Lad lagen svale i ca. 15 min., og rør cremefraichen eller skyren i. Pisk fløden til en luftig og letpisket flødeskum. Rør et par spsk. flødeskum sammen med bærlagen. Vend nu halvdelen af bærlagen sammen med alt flødeskummet. Afslut ved at vende resten af bærlagen i. Moussen er nu klar til brug.

4
Færdig

Samling

Placer en rugbrødsbund i en rengjort springform med et stykke kageplast langs siden. Smør solbærmarmelade ud over bunden. Fordel skovbærmoussen hen over bunden, læg endnu en rugbrødsbund på, og tryk kagen let sammen. Smør også et tyndt lag solbærmarmelade ud over denne bund. Pisk nu den hvide chokolademousse fast som i anvisningen på side 30, og fordel den i et jævnt lag, hvorefter du afslutter med den sidste rugbrødsbund som låg. Giv kagen et let tryk, så den samler sig i formen. Sæt kagen på køl i mindst 3 timer – men gerne natten over.

Befri forsigtigt kagen fra form og kageplast, og placer den på et fad. Pisk de 2 dl piskefløde til sprøjtefast flødeskum, og smør kagen op i et helt tyndt lag flødeskum. Rul de 150 g marcipan tyndt ud, og beklæd kagens top med marcipanen, som klippes til, så det passer med kagens kant. Ælt de 300 g ren rå marcipan, flormelis, glukosesirup og pastafarve sammen, til du opnår en ensartet farve. Beklæd kagen med marcipanomslaget. Overskydende marcipan kan bruges til marcipanroser,

Dekorer med lyserødt pynt. Vær kreativ – bare tænk lyserøde tanker, og lad billedet inspirere dig.

previous
Marengslagkage med amaretto, abrikos og timian
next
Hyldeblomstlagkage med jordbær og hvid chokolade

Add Your Comment