Oh Honey!
Biavl er hot som aldrig før, også i byen. Vi har taget temperaturen på tendensen og besøgt en familie i Brønshøj, der har udvidet husstanden med nogle tusinde nye medlemmer.
I Marie Hertz og Torben Midtgaards have summer der af liv i mere end én forstand. Familien består foruden mor, far og fem drenge også af flere tusinde lodne, gul- og brunstribede husdyr. Det er honningbierne, som sørger for søde sager i overflod til køkkenskabene og bestøvning af blomster og frugttræer i den tætte, gamle have i et villakvarter i Brønshøj. Og også betagende underholdning. Et skuespil om urkraft og tider hvor mad var noget, man måtte skaffe ved håndkraft, styrke og snilde fremfor med papirpenge og plastickort.
”Der er noget oprindeligt over bier. Hvis man har brød og honning, så kan man overleve. Og så er det fascinerende at følge med i deres liv. Hvordan det foregår, når de sender deres arbejdere ud på årets første forårsdag, når de unge skal flyve første gang og de ældre kigger på. Når de får det for trangt og lægger an til at sværme. Der sker rigtig meget hos bierne igennem de forskellige sæsoner,” fortæller Marie Hertz.
“DER ER NOGET OPRINDELIGT OVER BIER. HVIS MAN HAR BRØD OG HONNING, SÅ KAN MAN OVERLEVE„
Marie viser rundt i haven og forklarer, mens Torben udstyret med røgpistol og beskyttende tøj tager sig kærligt af bierne. Det er blevet tid til den årlige honningslyngning, som på gode år giver 40-50 kilo honning til familien. Tavlerne hentes op af bistadet, voksforsejlingen skrælles af, og indeni finder man den søde, dybgyldne blomsterhonning produceret gennem sommeren af de hårdtarbejdende bier. Det er den, som kommer op i den store honningslynge og munder ud i de mange kilo honning, som nemt forsyner familien i Brønshøj året rundt. Den nyslyngede honning er flydende og har taget smag af tusindvis af forskellige slags blomster og træer fra områdets mange haver.
”Min familie har altid holdt bier, så for mig er det en naturlig del af livet af have sådan nogle at passe på og holde øje med. De er en del af årets gang, for eksempel ved man, det er forår, når bierne vågner op,” fortæller Marie og fortsætter: ”Bihold handler jo om at holde lidt fast i noget gammelt, at gå back to basics. Der er lige nu en stor interesse for at holde bier, fordi det er en del af den bølge, hvor man gerne vil tilbage til nogle af de gamle måder at drage nytte af naturen på, hvor vi dyrker haver og tager jagttegn som sjældent før.”
Jeg følger med Marie ind i køkkenet. Vi skal bage, koge og stege med noget af al den gode, nyslyngede honning. Naturligvis.
BAG OM TENDENSEN:
Honningbier er hot, og får du først øje for dem, så ser du de små lodne væsner bo mange nye steder i København i denne tid. På taget af Bella Center, på toppen af Rådhuset på Rådhuspladsen og på trendsættende restauranter som Noma og Amass (ikke inde i restauranterne, udenfor, forstås) holder man bier for nu bare at nævne ganske få eksempler.
HVORFOR NU DET?
En forklaring er selvfølgelig den, at flere gerne vil give deres bidrag til en lidt mere bæredygtig verden. Bierne er efterhånden en nærmest truet art, som med deres hang til blomster har svært ved at overleve i en verden, som er plantet til med lange lige rækker af majs, soja og korn, sprøjtes med pesticider og dækkes med asfalt. Faktisk har bierne det relativt godt i byerne, hvor der er lidt kortere mellem blomsterne end ude blandt plovfurerne på landet. Og vi har brug for bier for uden dem ingen bibestøvning og dermed langt færre frugter og blomster.
En anden grund er, at det at holde bier er hot, fordi det er nyt. Måske er du ikke selv kommet i gang med at plante salat i din altankasse og tomater i din kompost? Så er de urbane havedyrkeres forløbere allerede langt foran dig i færd med at installere akvaponiske anlæg til dyrkning i vindueskarmen året rundt, hønsehus i gården – og bistader på taget eller i loftsrummet. Alt sammen en del af en bølge, som vender ryggen til produktionsapparatets kompleksitet og uigennemskuelighed og blikket mod det naturlige og oprindelige.