Mit madliv: Selina Juul
Selina Juul er stifter af Stop Spild Af Mad, der er Danmarks største bevægelse mod madspild, og som netop har fejret 10 års jubilæum. Når hun ikke rejser verden rundt for at overtale folk til at kokkerere med omtanke, elsker hun at nyde sin kærestes vegetariske mad i weekenden. Hun kunne allerhelst tænke sig at spise en middag den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore. Og sit bedste måltid har hun fået på Mielcke & Hurtigkarl.
Selina Juul
er 38 år og er stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad, Danmarks største bevægelse mod madspild, der bragte fokus på madspild i Danmark. Hun har udgivet en kogebog om madspild og skrevet over 200 artikler om madspild i danske og internationale medier, bl.a. Huffington Post USA.
Stop Spild Af Mad har eksisteret i over 10 år og har medvirket i og gennemført over 200 projekter og aktiviteter om madspild, bl.a. aktiviteter med deltagelse af H.K.H. Prinsesse Marie. Selina Juul taler jævnligt om madspild på store internationale konferencer, senest på Nordic Business Forum med 7.500 tilskuere. Selina Juul har optrådt i mange danske og internationale medier, bl.a. på BBC og CNN. En BBC-video med Selina Juul fik over 30 millioner visninger på Facebook over hele verden.
For sit arbejde mod madspild har Selina Juul modtaget titlen som Årets Dansker, fik Nordisk Råds Natur- og miljøpris, blev kåret til European Young Leader 2018 og blev for nyligt af World Economic Forum nomineret til Young Global Leader. Selina Juul er oprindeligt født i Moskva, Rusland, og kom til Danmark for 25 år siden. Hun bor i København sammen med sin kæreste gennem 17 år, Jakob.
Hvad er et godt måltid for dig?
”Et godt måltid for mig er min kærestes mad. Han laver vidunderlig mad tilsat kærlighed, så jeg glæder mig altid til især lørdage, hvor han står i køkkenet. Vi er begge pesco-vegetarer, så vores menu står ofte på vegetariske retter. Vegetariske retter er nemlig også gode til at få udnyttet alle de grøntsager, som man gemmer – eller forglemmer – i køleskabet.”
Hvad har du altid i dit køleskab?
”Gurkemeje og ingefær. De to ingredienser kan vi næsten altid bruge til at lave et grøntsagsfad. De er begge meget sunde grøntsager og et absolut ”must”, hvis man vil tilberede vegetariske retter.”
Hvilken ret laver du, når det skal gå stærkt?
”Det førnævnte grøntsagsfad. Selvom jeg har haft en dag, hvor det hele kører med 300 kilometer i timen, og telefonen ringer uafbrudt, tager jeg mig altid tid til at lave mad til min kæreste. Et grøntsagsfad udnytter alle de gode rester, man har i forvejen, og samtidig sparer man en masse tid. En god idé er også at ”preppe” maden, så man for eksempel altid har hakket løg og hvidløg i fryseren, for det vil spare en masse tid i hverdagen.”
Hvad er din dårligste vane i køkkenet?
”Jeg er klodset, og min motorik er ret dårlig. Jeg ender tit med at brænde mig på for eksempel ovnen. For nyligt fik jeg et brændemærke på mit venstre håndled på præcis det samme sted, som jeg allerede havde et på mit højre håndled. Sætter man dem sammen, får man næsten en naturlig Wonder Woman-tatovering.”
Hvad er din yndlingsrestaurant?
”For ikke så lang tid siden var jeg så heldig at blive inviteret på Restaurant Mielcke & Hurtigkarl. Jeg vil vove den påstand, at det var den bedste mad, jeg nogensinde har fået. Det lå helt klart et niveau over alle de Michelin-restauranter, jeg har været så heldig at besøge. En uforglemmelig aften med guddommelig mad.”
Hvad er det mest eksotiske, du har spist, og hvor var det henne?
Insekter – både græshopper og melorme – som jeg fik under en af mine mange paneldebatter på Folkemødet på Bornholm. De andre debatdeltagere turde ikke røre ved dem, men jeg var sulten og synes, at de smagte ganske glimrende. Så jeg stod der midt i en paneldebat på Folkemødet med munden fuld af insekter.
Hvem ville du gerne have med til bords?
”Al Gore, som er en af de mest fantastiske mennesker, der har inspireret mig til kampen mod madspild. Så vil det nok være en hel middag med ”I told you so”-tema om klimaforandringerne.”
Hvordan ser du den gastronomiske udvikling i København?
”Det er utroligt, at der er kommet så mange – og så mange gode – restauranter i København. Jeg undrer mig somme tider over, hvordan de alle sammen kan få det til at løbe rundt. Men for os, som bor i København K, er udviklingen måske også en anelse trist, da de mange nye restauranter og natklubber ikke tager hånd om de støjgener, der generer beboerne. København K regnes for at være en smart bydel. Men der bor altså også mennesker her. Både unge, ældre og børnefamilier. Jeg håber ikke, at Frederiksstaden ender med at blive den nye Jomfru Ane Gade.”
Hvad er der sket med danskernes forhold til madspild i de 10 år, du arbejdet med Foreningen Stop Spild Af Mad?
”Jeg vil gerne rose danskerne, da alle har efterhånden fået fokus på madspild. Det er flot! I Stop Spild Af Mad har vi arbejdet benhårdt på det i over 10 år – og resultater af vores arbejde ses i dag overalt. Jeg havde ikke i mine vildeste fantasier forestillet mig, at det 10 år efter, jeg havde stiftet Stop Spild Af Mad, ville ende med at blive en omfattende folkebevægelse. At jeg skulle tale om madspild i EU og FN, og at danskerne havde taget dagsordenen til dig. De seneste seks år har danskerne ifølge Miljøstyrelsen reduceret madspild med 14.000 tons. Det er en god start, men der er lang vej endnu. Hvis du for 10 år siden havde fortalt mig, at jeg ville medvirke i en BBC-video, som fik 30 millioner visninger over hele verden, eller at H.K.H. Prinsesse Marie er begyndt at støtte op om kampen mod madspild, havde jeg ikke troet dig. Lige om lidt skal jeg afsted til New York og tale til et arrangement om madspild i forbindelse med FN’s Generalforsamling. For 10 år siden kunne folk ikke engang udtale vores organisations navn.”
Hvad gør du selv for at reducere din madspild i hverdagen?
”Jeg er ikke hellig, men jeg gør alt, hvad jeg kan for at have en hverdag med nul madspild. Alle rester bliver brugt i nye retter, alle UFO’er i fryseren (Uidentificerede Frosne Objekter) bliver spist og udnyttet, og har vi overskud af mad, deler vi glædelig med naboen. Jeg sørger for, at der er rent og ordenligt i vores køleskab og fryser. Jeg gemmer altid resterne efter aftensmaden og har altid indkøbsliste med, når jeg handler. På den måde bliver hverdagen nemmere, jeg sparer tid, og samtidig gør jeg pengepungen og miljøet en tjeneste.”
Hvordan tror du, udviklingen på området vil være de kommende 10 år?
”Jeg tror, at om 10 år vil kampen mod madspild være implementeret i alle led fra jord til bord. Vi snakker ikke længere om madspild – vi handler. Det bliver helt naturligt at tænke over madspild, hvad enten du er forbruger, et supermarked, en restaurant, en kantine eller en fødevareproducent. Jeg tror også, at flere og flere ”madspildsprodukter” vil finde vej til markedet. For eksempel supper, der er lavet på ”skæve” grøntsager, chips lavet ud af daggammelt brød eller frugtchips lavet ud af ”grimme” frugter. I sommer lancerede Stop Spild Af Mad sammen med flere store detailkæder og producenter ”grimme” og ”skæve” grøntsager samt ketchup, der er fremstillet på overskudstomater. Det gik som varmt brød, og varerne blev solgt på under en uge. Der er klart et marked for denne type madspildsprodukter.”
Hvad skal du spise meget af her i sensommeren og efteråret?
”Jeg skal en masse svampe, kastanjer og græskar. Min kæreste og jeg tager i sensommeren ofte ud i skoven i Nordsjælland for at plukke kantareller og Karl Johan-svampe. Vi har nogle faste, hemmelige steder, hvor vi altid plukker svampe. Sidste år var der et godt, vådt svampeår – og vi vendte hjem efter svampeturen med næsten 10 kilo kantareller og Karl Johan-svampe. Det var stort! Og de blev alt sammen brugt og spist løbet af efteråret.”
LÆS OGSÅ: På besøg hos konditor Nikolaos Strangas