Mit madliv: Mille Dinesen
Fisefornemme restauranter er ikke noget for Mille Dinesen. Hun vil hellere til søndagsmiddag hos sin far, og hvis hun selv kunne vælge, sad Master Fatman med til bords. Hun har engang spist nyskudt eland ved Limpopofloden i Sydafrika, og så finder hun lykke i at spise sine hjemmedyrkede ananasæbler. Vi har mødt hende til en snak om frølår, jazz og kyllinger i krise.
MILLE DINESEN (F. 1974)
Mille Dinesen er skuespiller og uddannet ved Statens Teaterskole i 2004. Hun er mest kendt for sin rolle som den pinlige singlepige Nynne i Nynne-filmene og i tv-serien af samme navn samt for sin rolle som Rita i tv-serien RITA, der lige nu kører på TV 2. Mille Dinesen har derudover spillet med i en række danske film og tv-serier, eksempelvis Min Søsters Børn i Afrika, Sprængfarlig bombe og DR 1’s populære tv-serie Borgen.
HVAD ER ET GODT MÅLTID FOR DIG?
Et godt måltid har mindst lige så meget at gøre med selskabet, stemningen og farverne i maden som med selve smagen. Jeg er mest til ikkehøjtidelige restauranter – når det bliver for fisefornemt, kan jeg ikke slappe af. Et godt måltid for mig er også søndagsmiddage hos min far. Han elsker at lave mad og bruger tit en hel weekend på at lave mad til familien. Her er de ingredienser, man har brug for: kærligheden til familien og kærligheden til mad. Så smager maden bedst!
HVAD ER RITAS LIVRET, OG HVORDAN HAR HUN DET MED MADLAVNING?
Rita har ikke nogen livret. Hun går ikke op i mad. Den står tit på spaghetti med kødsovs. Mest fordi det er nemt, og hendes børn kan lide det. For hende er ketchup grøntsager. Hendes frokost består tit af TUC-kiks, smøger og kaffe. Det samme gælder drikkevarer. Server hende et glas årgangsvin, og hun vil kigge mærkeligt på dig og bede om en almindelig dåseøl. Hendes interesser ligger bare andre steder.
HVAD ER DIN YNDLINGSDRINK?
Det afhænger af, hvad jeg laver, eller hvad jeg spiser. Dark & Stormy er jeg meget glad for. Llamas koncept med Dark & Stormy-kander holder max… også til maden!
HVAD ER DIN YNDLINGSRESTAURANT?
Jeg er meget glad for Llama Restaurant & Bar i Lille Kongensgade. Jeg er vild med den latinamerikansk inspirerede mad, og indretningen er lækker; cozy, men uden at være fisefornem. Så man rent faktisk kan slappe af, mens man spiser lækker mad eller drikker drinks. Jeg hænger også en del ud på Sct. Jacques i mit hood, som er et godt, gedigent fransk landkøkken. Jeg har også været en del gange på Chez Paul i Paris. Det er meget autentisk, og mine to yndlingstjenere har været der alle de gange, jeg har været på besøg: den buttede, franske kromutter og den lange, Cabaret-tynde herre med slikhår i baren med den orange telefon. Der er en fed stemning, frølår og profiteroles i lange baner.
HVEM VIL DU ALLERHELST SPILLE OVERFOR I EN FILM?
Jeg har i mange år haft en drøm om at komme til at se John Malkovich på teatret. Det er ikke lykkedes endnu. Men det skal jeg nå. Og hey, det ville være vildt at få lov at spille over for ham.
HVEM VIL DU HELST HAVE TIL BORDS?
Jeg hører en del P8 Jazz, og om lørdagen er der JAZZmosfæren med Master Fatman. Det er intet mindre end vidunderligt, så jeg tænker, man kunne spendere en overordentlig jazzfunky aften i selskab med ham, en masse tyk jazz, god mad og drikkelse.
HVAD GLÆDER DU DIG TIL AT SPISE TIL SOMMER?
Mine egne ananasæbler. Jeg har for forholdsvis nylig plantet et æbletræ i min have, og allerede første år var der æbler til at lave sager af. Det er en stor lykkefølelse at spise noget, man selv har plantet.
HVAD ER DIT EGET FORHOLD TIL MADLAVNING?
Meget blandet. Forstået på den måde, at jeg kan have lange perioder, hvor jeg overhovedet ikke laver mad. For eksempel når vi har optaget RITA. Jeg var stort set kun hjemme for at sove, så der var aftalen, at jeg tog mad med hjem fra settet, men vi havde rigtig gode catere, så det var aldeles på toppen. Jeg er ikke sådan én, der udpræget elsker at lave mad… ikke lige så meget, som jeg elsker at spise den. Samtidig kan jeg mærke, at madlavning kan det samme, som når jeg pusler rundt i min have med hænderne i jorden: Jeg glemmer alt om tid og sted, og det er godt og sundt for mig, at det sker indimellem.
HVAD ER DET MEST EKSOTISKE, DU HAR SPIST?
Jeg vandt en rejse til Sydafrika i forbindelse med en skuespillerpris for nogle år siden. Det var en safari, og stedet, vi boede, viste sig også at være en jagtlodge. Min ekskæreste Thomas skød en eland, som er noget af en krabat og den største antilopeart så vidt, jeg husker. Han donerede den til landsbyen, og dagen efter sagde de tak med en middag ved Limpopofloden. Og menuen var så altså nyskudt eland.
HVAD HAR DU ALTID I DIT KØLESKAB?
Hørfrøolie og æblejuice, som er en del af ingredienserne til en sundhedsdrik, jeg laver hver morgen. Piskefløde, fordi jeg altid drikker min kaffe med fløde i. Parmesan, bl.a. til min morgenomelet.
HVILKEN MENU SERVERER DU, NÅR DU FÅR GÆSTER?
Min far har lært mig en frankofil ret, der har fået navnet “Kylling I Krise”. Det er en kylling, der fyldes under skindet med bl.a. mascarpone og masser af krydderurter, især MASSER af estragon. Hertil flute. En simpel, men helt igennem skøn ret. Derudover laver jeg også hjemmebagte pitabrød af kæmpedurummel med fyld af kylling, gedeost, tomat og masser af basilikum.
HVILKEN MAD/DRIKKE FORBINDER DU MEST MED DIT ARBEJDE?
Ingefær/chilite og peanutbutter. Når jeg arbejdede som ”en skoldet skid” med RITA-optagelser og har jeg haft en termokop med ingefær/chilite som min tro følgesvend. Min dille fra kaffebordet var glutenfrit knækbrød (som til stor overraskelse smagte skidegodt) med peanutbutter, da jeg skulle have noget sødt for at holde mig gående.
LÆS OGSÅ: Mit madliv: Jon Lange