Kokkekamp på klipperne
Sol over Gudhjem er ikke blot en røgeriklassiker med sild og æggeblomme. Det er også en årligt tilbagevendende kokkekonkurrence, der kombinerer kogekunst på internationalt niveau med et folkeligt madmarked på havnen i Gudhjem. For niende år i træk tiltrak Bornholm den danske kokkeelite til en intens dag med lokale råvarer og velsmag i højsædet.
Klokken 11 lød startskuddet til madmarkedet, hvor 50 bornholmske producenter stod spredt udover havneområdet i Gudhjem. Markedet bød på alt fra syltede rødbeder til havtornslush-ice og forbandt de to scener, hvor dagens største begivenheder fandt sted: en dessertkonkurrence og selveste hovedkonkurrencen Sol over Gudhjem.
Folkefest med fine gæster
Sol over Gudhjem er en begivenhed, der i sjælden grad formår at nå alle led i fødekæden. Lige fra små lokale producenter over internationale brands som Mercedes og San Pellegrino til Michelinkokke, presse og hr. & fru Bornholm. For eksempel kunne helt almindelige mennesker kigge højtprofilerede kokke som for eksempel Jeppe Foldager (sølvvinder fra Bocuse d’Or i 2013) over skulderen, mens han arrangerede sin dessert på den lille scene. Eller følge med fra første række, da dommer og 3-stjernet Michelinkok Rasmus Kofoed fra Geranium udtalte sig om konkurrenceretterne på hovedscenen med sin datter på skødet.
Uformel kampsport
I dessertkonkurrencen dystede Jeppe Foldager, Casper Sundin (Nordlandet) og Tommy Friis (Fru Larsen) om at vinde 10.000 kroner. Her herskede en jovial stemning, mens de tre kombattanter anrettede deres desserter i ro og mag foran publikum med Condi-bøtterne fulde af friske blomster, sprøjteposer og forberedte tærteskaller. Deltagerne havde fået besked om at bruge bornholmske rabarber, kefir fra Arla Essens, lakrids fra Johan Bülow og to slags chokolade fra Cacao Barry. Vinderen blev Jeppe Foldager, der for andet år i træk kunne bugsere kæmpechecken ind i bilen for sin dessert bestående af blandt andet kefirkoldskål med rabarber, rosmarin og hvid chokolade.
Mere sved på storscenen
Hvis dessertkonkurrencen er den godmodige lillebror, er Sol over Gudhjem den ambitiøse storebror. Her kæmpede fire kokke om en præmie på 40.000 kroner og en spritny Mercedes til fri afbenyttelse i en måned. Feltet bestod af Dennis Juhl Jensen (Ruths Hotel), Casper Stuhr Sobczyk (Badehotel Marienlyst), Kamilla Seidler (Gustu) og sidste års vinder Henrik Jyrk (Restaurant Naes). Opgaven var at producere en forret og en hovedret, og dertil skulle bruges ingredienser fra den såkaldte mystery box. Indholdet blev først afsløret kort tid inden start, og så gik det ellers løs med blandt andet sorthummer, brisler, vagtelæg og oste fra Arla Unika. Efter flere timer med snitning, blanchering og grillning løb Henrik Jyrk af med sejren, og dermed var begge dagens vindere gengangere fra sidste år.
Endnu engang har initiativtager og ejer af konkurrencen Mikkel Marschall sat spot på Bornholm som en stærk spiller på den gastronomiske front. Det næste logiske skridt må være at tage modellen videre til andre regioner i Danmark eller udlandet, hvor fødevareproducenter, naturskønhed og kulinariske kræfter står side om side som aks på marken. Et par forslag herfra kunne være Odsherred eller Österlen i Sydsverige.
Nedenunder kan du se alle billederne fra Sol over Gudhjem og dessertkonkurrencen.
Fotoreportage: Sol over Gudhjem
Fotoreportage: Sol over Gudhjem – dessertkonkurrencen
LÆS OGSÅ: Europas (måske) sidste molekylærgastronomiske bastion