Frisk og frugtig appetitvækker
Franskmændene har lært os en del i gastronomiens verden. Blandt andet, at et måltid altid bør begynde med en aperitif, der vækker smagsløg og sanser til live. Men hvad er en aperitif, og hvordan bliver den lavet?
Det er ikke kun af ren og skær høflighed, at man bør servere en drink før et måltid. Faktisk spiller en aperitif også den rolle, at den gør mave og smagsløg klar til indtage maden og de mange smagsnuancer. Selve ordet aperitif kommer af det latinske aperire, som betyder ”at åbne”, og det henviser som regel til en sød hvidvin, der for eksempel er smagt til med en krydderurt.
Frisk, fyldig og frugtig
Cocktailen er måske en amerikansk opfindelse, og happy hour inkluderer typisk en stærkere drink, men taktikken om at stimulere appetitten med en aperitif stammer fra Frankrig og Italien. I modsætning til en stærk cocktail har en aperitif en lav alkoholprocent og en skarp smag, der kombinerer det søde og det bitre.
Et godt eksempel på en sofistikeret aperitif er franske Lillet. Lillet er et blend af nøje udvalgte vine og likører af både søde og bitre citrusfrugter, som siden 1900-tallet er blevet lavet i den lille franske landsby Podensac i hjertet af Graves-regionen, syd for Bourdeaux.
Hovedingrediensen i Lillet Blanc er vin af druen Semillon, som giver aperitiffen en fyldig struktur, og hvert år bliver de bedste frugter, frugtskaller og kinin udvalgt til at indgå i blandingen. Det kan være søde appelsiner fra Tyrkiet, Spanien eller Marokko og bitre appelsiner fra Haiti samt kinin fra Sydamerika. Inden Lillet kommer på flaske, bliver den modnet på egefade i op til 12 måneder. Hver ingrediens og hvert skridt i processen bidrager til Lillets friskhed, aromatiske fyldighed og høje kvalitet.
Som tilbehør til en aperitif er der stort set ingen grænser. Den simple løsning kan være saltede nødder, ost i tern eller et godt stykke brød med eksempelvis paté, rilette eller foie gras. Eller servér aperitiffen med østers, blæksprutte eller andet godt fra havet. Nyd den afkølet over is og gerne med en skive frugt og eventuelt en krydderurt.
Smag på Lillet
Den 10.-17. juni er der dømt fransk restaurantuge, når French Dining Week løber af stablen, og en række restauranter går sammen om at hylde det franske køkken. Under festivalen kan du opleve en tre-retters menu inkl. en apéritif, som enten er en Lillet Vive, der består af Lillet Blanc og Fentimans Tonic, eller en Lillet Rosé Spritz, der består af Lillet Rosé og Fentimans Rose Lemonade.
Læs mere på diningweek.dk.
LÆS OGSÅ: Tre danske bartendere klar til den nordiske finale i World Class 2018