Den italienske ambassadør
Cindy Romor er italiener med stærke rødder i Tyskland. I 2014 kørte hun sin fars gamle food truck til Papirøen og skabte en lille kulinarisk succes på fire hjul, der missionerede god, simpel mad fra støvlelandet. Nu har hun åbnet restauranten Public på Vesterbro. Hjulene er for længst parkeret, men visionen er den samme.
Hvis man er velbevandret på Vesterbro og holder af mad, så ved man, at Kødbyen er et sikkert valg, når man er på udkig efter et godt måltid. Men det er stadig de færreste, der ved, at man et stenkast fra PatéPaté kan opleve ærlig og enkel italiensk mad i øjenhøjde. Alt sammen pakket ind i et sympatisk koncept, der hviler på en sjov historie.
Væggene på Public er rå og ubehandlede mursten. Enkelte steder er de pudset op, og med en bred pensel er der tilføjet et kulinarisk budskab. Stolene ligner noget fra din folkeskoletid, og fra loftet hænger der futuristiske tallerkenformede lamper, der kaster lys indover de smukke, elegante og langstilkede glas på bordet. En vidunderlig blanding af ekstrem folkelighed krydret med elementer, som man normalt forbinder med en klassisk restaurantoplevelse.
Cindy Romor er opvokset i Dolomitterne med frisk lammekød fra de grønne skråninger og en far, der hver dag satte sin gamle food truck i gear og kæmpede sig op ad de smalle bjergveje med bilen lastet med oste, skinker og småretter. Han solgte alle herlighederne i de små landsbyer, der lå i området. I Italien har man hvert år tre måneders sommerferie, og da Cindy var barn, brugte hun dem i Tyskland hos sine bedsteforældre, der havde en is-butik. Her lærte hun alt omkring produktionen af is, og hvordan man sætter smage sammen i dessertkøkkenet. Så da hun færdiggjorde grundskolen og skulle læse videre, virkede det på mange måder oplagt, at det blev på kokkeskole.Hun mødte sin danske mand Johan i London, hvor hun arbejdede på en restaurant, og da de skulle slå sig ned i Danmark, fik hun sin fars gamle food truck kørt op gennem Europa og skabte en vidunderlig, lille, italiensk oase på fire hjul, da Papirøen åbnede i 2014.
Enkel hverdagsmad
Nu har Cindy og Johan taget skridtet videre og åbnet en helt regulær restaurant, som ligger på Halmtorvet 36. Og selv om rammerne er andreledes, er det stadig den samme grundlæggende vision, de arbejder ud fra.
”På Public er målet at servere 100 % italiensk mad, ligesom det var på Papirøen. Jeg vil så gerne have, at danskerne forstår den italienske madkultur, fordi jeg oplevede så mange italienske restauranter i London, der var rene forretninger og intet havde med den italienske madkultur at gøre. Hvis gæsterne kunne lide en speciel ingrediens, kom kokkene den i retterne. Også selv om den på ingen måde havde det fjerneste med den originale ret at gøre. Det gjorde mig trist. Derfor er det også vigtigt for mig at vise vores gæster, hvad italienerne rent faktisk spiser derhjemme. Nemlig simpel og god mad. Kvaliteten er det vigtigste i det italienske køkken,” fortæller hun.
Eget import fra Dolomitterne og gode historier
Du finder hverken primi,secondi eller dolcepå menukortet hos Public, selvom det ellers er almindeligt på en ærkeitaliensk restaurant. I stedet bugner aftenkortet af en lang række deleretter i kategorierne kød, fisk og grøntsager, som alle udspringer af madtraditionerne i de italienske regioner. Tanken er, at gæsterne kommer hele støvlelandet rundt i et måltid. På Public skifter menukortet hver anden måned, og det giver dem også mulighed for at nå ret meget rundt om Italien rent gastronomisk i løbet af et år. Man kan for eksempel vælge mellem 7 serveringer til 350 kroner, en barmenu med antipasti eller oste til 145/245 kroner eller 110/160 kroner eller retter i de førnævnte kategorier til omkring 170 kroner stykket.
En anden vigtig del af oplevelsen på Public er, at Cindy og de resterende italienske tjenere fortæller grundigt om maden, råvarerne og den historie, der ligger bag.
”Det bedste, jeg ved, er, når folk spørger mig, om jeg ikke vil vælge for dem,” griner hun og fortæller, at det giver hende mulighed for at tale vidt og bredt om smagen og råvarerne i de forskellige retter.
På Public har de selvsagt meget mere på menukortet, end de havde ifood truckenpå Papirøen. Men ellers er mange af råvarerne de samme. De kommer alle sammen fra små producenter, som Cindys far har haft kontakt til og selv brugt helt tilbage fra den tid, hvor han kørte bjergvejene tynde med ost, pølser og skinker for 20 år siden. Derfor importerer de selv vine, skinker, oste og så videre.
Certificeret af ambassaden
Man er ikke i tvivl om ærligheden af konceptet hos Public. Men skulle man være det, lægger der et lille skilt i vindueskarmen, der gør tvivlen til skamme. For at værne om den italienske kultur uddeler den italienske ambassade hvert år et certifikat til de restauranter, der på forbilledligvis er garanter for den italienske kultur. Sådan et har Public fået, og det skal man tage alvorligt. Ambassaden kommer nemlig ud og laver stikprøver for at kontrollere, at niveauet nu også er, som de skal være, for at leve op til deres krav.
Hvad skal dine gæster gerne tage med herfra?
”Udover en god, sjov og afslappet aften med dejlig mad, så håber jeg, at de tager ”viden” med sig. At de er blevet lidt klogere på den italienske madkultur, end da de satte sig ved bordet. Og så håber jeg, at de føler, at de har fået en 360 graders oplevelse, der ikke udelukkende handler om vores mad, men også om vores betjening, indretningen og så videre.”