Danmarks bedste bartender er fra England
Tirsdag aften vandt Michael Hajiyiannis fra Ruby i København titlen som Danmarks bedste bartender i konkurrencen World Class Nordics Final. Udover den prestigefyldte titel giver sejren ham også adgang til World Class Global Final, der bliver afholdt i Berlin til oktober. Her skal han konkurrere med bartendere fra 59 lande om at blive verdens bedste.
Om Diageo World Class
Diageo World Class er verdens største og mest prestigefyldte bartenderkonkurrence. 15.000 bartendere fra 59 lande er til dato blevet trænet gennem konkurrencen, der i år har 10 års jubilæum.
I konkurrenceforløbet bliver bartenderne testet i deres mixologi-evner, og undervejs skabes exceptionelle drikkeoplevelse, og bartenderfaget tages til nye højder. Diageo World Class giver desuden bartenderne vejledning og træning gennem partnerskaber med nogle af branchens allerdygtigste skikkelser, og vinderen ryger direkte til tops i den internationale superliga.
Bartenderne dyster i en lang række forskellige udforinger, der tager udgangspunkt i Diageos portefølje af reservebrands: Ketel One, Cîroc, Tanqueray No.TEN, Don Julio, Ron Zacapa, Talisker, Cardhu og Singleton Classic Malts samt Johnnie Walker Gold Label Reserve, Johnnie Walker Blue Label og Johnnie Walker Platinum Label.
Majsolen dansede i vandoverfladen ud for Restaurant Amass på Refshaleøen, da 12 håbefulde bartendere mandag og tirsdag dystede om at blive Nordens bedste i den verdensomspændende bartenderkonkurrence World Class. På konkurrencens første dag afholdte stjernekokken Matt Orlando fra selvsamme restaurant workshop for deltagerne, om hvordan de kunne genbruge råvarer i kulinarisk sammenhæng. Og med København som værtsby virkede det også ret oplagt, at Rasmus Leck Fisher fra Dragsholm Slot på konkurrencens anden dag udfordrede deltagerne i, hvordan de kunne bygge bro mellem tilberedningsteknikkerne fra det nordiske køkken og cocktailens verden. Alt sammen med udgangspunkt i en enkelt råvare.
Bæredygtigt tema
World Class er verdens største bartenderkonkurrence, og årets tema handlede netop om at benytte teknikker fra madens verden og tænke bæredygtigt. Men bartenderne blev ikke kun bedømt på deres evne til at holde sig indenfor temaet og udvise et højt teknisk niveau. Charme, personlighed og evnen til at kreere velsmagende og innovative cocktails vejede ligeså tungt i den samlede bedømmelse. I finalens sidste konkurrence skulle bartendere overtage barerne Ruby, Balderdash og K Bar for en enkelt eftermiddag. Her var den endelige udfordring at servere en signatur-cocktail, hvor de blev bedømt på deres evne til at skabe den helt rigtige stemning mellem bartender og gæster. Rammerne var et live setup med rigtige gæster, der løbende bestilte en bred vifte af andre cocktails for at stresse de hårdtarbejdende deltagere i kampens hede.
Tirsdag aften stod svenske Emil Hed fra Svartengrens i Stockholm tilbage som nordisk mester. Blandt de danske deltagere var det Michael Hajiyiannis fra Ruby i København, der vandt foran Martin Zikavsky fra Curfew og Tina Rovåger fra Duck and Cover. Michael er godt nok fra England, men med sejren i tirsdags kan han nu kalde sig Danmarks bedste bartender.
”Michael var stabil gennem hele konkurrencen, arbejdede på et højt niveau med nogle meget interessante smagssammensætninger, og så var han overordnet set meget likeable. Det sidste er en væsentlig ingrediens i en konkurrence som den her, fordi det er en vigtig del af bartenderfaget. Han var også god til at formidle sin viden. Og så formåede han for eksempel at bruge en mezcal i sin anden drink, der ikke overdøvede alt andet, hvilket også var ret unikt,” fortæller svenske Josephine Sondlo, der udover at fungere som dommer i årets konkurrence også vandt det nordiske mesterskab sidste år.
Fra destilleriarbejder til VM i Berlin
Michael Hajiyiannis er 27 år og har været bartender, siden han var 19 år. Han er oprindelig fra Plymouth i det sydvestlige England, hvor han startede med at arbejde på byens gin-destilleri. I sin spæde ungdom var der ikke særlig meget, han var passioneret omkring. Men på destilleriet fik han en kollega, der inspirerede ham og for alvor introducerede ham for spiritussens verden. Derfra førte livet ham til Melbourne, hvor han arbejdede som bartender i en årrække, inden han ret tilfældigt kom til Danmark. Han skal lige vende sig til den nye titel, og så vender han ellers næsen lidt hjemad sommeren over for at gøre sig klar til finalen i Berlin om fem måneder.
”Jeg er faktisk overrasket, men selvfølgelig virkelig glad og lettet. Jeg synes, de andre bartendere lavede fantastiske cocktails, så jeg havde ikke set mig selv stå tilbage som dansk vinder. Nu har jeg til oktober, hvor jeg kan finpudse mine evner. Jeg skal blandt andet til London og opsøge gamle venner og kollegaer fra barmiljøet, der kan inspirere mig og hjælpe mig med at blive hundrede procent klar finalen i Berlin,” fortæller Michael Hajiyiannis.
LÆS OGSÅ: Tre danske bartendere klar til den nordiske finale i World Class 2018