Byens bedste steder at holde julefrokost
Er du på udkig efter et sted at holde julefrokost for dig og dit selskab i København? Der er et væld af gode steder i både den klassiske og moderne kategori. Vi har udvalgt de bedste af dem her.
Restaurant Ravelinen
Lige på nippet fra Christianshavn til Amagerbrogade ligger Restaurant Ravelinen, et eldorado af kolonihavehygge og velsmurte snitter. Navnet henviser til det fæstningsanlæg, som blev opført her i 1700-tallet for at beskytte Københavns sydlige grænse, men henviste i en del år til et lidt bedaget traktørsted. Efter en overhaling for et par år siden kan man nu få veloplagt, klassisk smørrebrød med hjemmerørt remoulade og syltede sidevogne – stadig med mormorinteriør og udsigt over voldanlægget. Afhængigt af hvilken type julebord man vælger, ligger prisen mellem 288 og 458 kr. pr. person, og der er blandt andet karrysild, hønsesalat og julemedister på menuen. Med andre ord er julehyggen garanteret.
Torvegade 79
1400 København K
ravelinen.dk
Christianshavns Færgecafé
Den ikoniske Christianshavn Færgecafé er ikke til at komme udenom, hvis I er ude efter et sted, der serverer en klassisk julemenu og over 30 forskellige hjemmeinfuserede snaps i de hyggelige sømandslignende omgivelser. Færgecaféen, der ligger på hjørnet af Strandgade på Christianshavn, har en kæmpe kærlighed til dansk mad, og der bliver lagt en stor stolthed i den danske smørrebrødstradition – heriblandt en kærlighed til julen og de danske juleretter. Vælg mellem den simple julefrokost-platte, der bliver serveret til frokost, eller Det Store Julebord, som består af klassiske kolde og varme juleretter som eksempelvis julesild, fiskefilet, medister, flæskesteg og selvfølgelig risalamande til dessert. Prisen for Det Store Julebord er 385 kr. per person, og det skal forudbestilles af hele selskabet. Hvis I er et større selskab og har lyst til at gå ombord i de maritime selskabslokaler, er det også muligt at leje Christianshavnerfærgen, som ligger for anker i kanalen ude foran Færgecaféen.
Strandgade 50,
1401 København
faergecafeen.dk
Restaurant Palægade
Restaurant Palægade er Københavns nye perle af et smørrebrødssted. Palægade ligger centralt i det gamle København kilet ned mellem St. Kongensgade og Bredgade som en lille oase i byens hektiske trafik og larm. Her lever de klassiske dyder – der er ikke gået ”kokke-smørrebrød” i den – for godt håndværk er tidløst, og det får du masser af her. Råvarerne er af højeste kvalitet, og selvom smørrebrødet er klassisk, byder omgivelserne på en regulær restaurantoplevelse, med hvad der dertil hører af langstilkede vinglas og fejlfri borddækning. Med fokus på dyrenes oprindelse, årstidernes gang og havets friske råvarer viser Restaurant Palægade, at traditionerne nemt kan spille op mod byens hastigt skiftende gastronomiske impulser. Til jul kan du for 550 kr. pr. næse få julemenuen med blandt andet terrin af torsk, røget tatar, stegt andebryst og æbletærte.
Palægade 8
1261 København
palaegade.dk
Told & Snaps
På Told & Snaps laves alt fra bunden, og der er rift om bordene. Restauranten har 16 år på bagen, men er stadig en af de nyere smørrebrødsrestauranter i byen. Her finder du et fantastisk udvalg af smørrebrød og egne krydder- og sæsonsnapse. Faktisk hele 18 hjemmelavede. Størstedelen af råvarerne er økologiske, som det efterhånden helst skal være. Julemenuen fås for 458 kr. pr. person (498 kr. med ost) og byder blandt andet på gammeldags modnede sild, smørstegt rødspætte, lun leverpostej og ribbenssteg med rødkål. Kortfattet kan man sige, at stedet er til jer, der er fan af en klassisk og traditionel, dansk frokost, og de flot udsmykkede kælderlokaler forsøger ikke at være synderligt moderne – de matcher fint den tanke, der ligger bag selve smørrebrødet. Klassisk og uprætentiøst.
Toldbodgade 2
1253 København K
toldogsnaps.dk
Restaurant Schønnemann
Tæt ved Kultorvet kan I, meget passende, gå mellem to dannebrogsflag ned ad trappen til et stykke med Danmark og nostalgi. Hos Restaurant Schønnemann serverer de en god gammeldags julefrokost bestående af de klassiske stykker højtbelagt og dertil selvfølgelig juleakvavitter, snaps eller øl. Uanset om det er hønsesalaten eller rødspætteanretningen er alle elementer sirligt placeret i kombination med den helt korrekte mængde af overflod. Restaurant Schønnemann har eksisteret siden 1877, og det er mørke træpaneler, grønne vægge og hvide duge, som danner rammerne for en varm og rar stemning i den lave kælder. Priserne ligger mellem 99-150 kroner på smørrebrødskortet, der både byder på laks, rejer, kalvelever, ål, leverpostej, sprængt andebryst, rullepølse og meget mere. Vil man helst undgå rugbrødet, kan man fejre julen ved at vælge mellem tre slags tarteletter, fem slags kartoffelmadder eller otte forskellige varianter af tatar.
Hauser Pl. 16,
1127 København K
restaurantschonnemann.dk
Restaurant Kronborg
Endnu et godt bud på den helt klassiske julefrokost til dig og dit selskab, er Restaurant Kronborg i Brolæggerstræde. Her handler det om hygge og hjemmelavet mad af gode råvarer, og der er rigeligt af den. Til jul får du serveret forskellige sild og fisk som blandt andet karrysild med æg, løg og kapers, pandestegt rødspættefilet med remoulade og rimmet laks med æble-sellericreme. Næste del af menuen byder på anretninger med kød som for eksempel konfiteret and med rødkål, leverpostej med bacon og champignon samt julemedister med hjemmerørt sennep og rødbeder. Prikken over i’et sættes med oste og risalamande, og det hele koster 399-429 kr. pr. person alt efter, hvilken dag I vælger.
Brolæggerstræde 12
1211 København K
restaurantkronborg.dk
Aamanns 1921
På Niels Hemmingsens Gade i indre København, lige ved Gråbrødre Torv, åbnede smørrebrødskongen Adam Aamann sin nyeste restaurant sidste år. Aamanns 1921 er indrettet med inspiration fra kirkerummets imponerende æstetik, og der er et moderne islæt over restaurantens flotte messinglysekroner og terazzogulv. Men det er ikke kun interiøret på Aamanns 1921, som har fået en opdatering – også smørrebrødet og de klassiske danske retter er blevet forfinet og nyfortolket, så er I på udkig efter anderledes julefrokost, er Aamanns 1921 stedet at besøge. Til jul kan du vælge mellem 7 retter med blandt andet karrysild, tatar og leverpostej til 395 kr. pr. person til frokost eller tre forskellige julemenuer til 425-525 kr. pr. person til aften, som blandt andet byder på and med rødkål, krabbebisque og risalamande.
Niels Hemmingsens Gade 19-21,
1153 København K
aamanns.dk
LÆS OGSÅ: Guide: Nyd løvfaldssommeren i Københavns grønne områder og spis en bid mad