Yndlingskagen: Romkuglen
Som de fleste mennesker elsker vi kager i alle afskygninger. Det er ikke vigtigt, om de er konditorkunstværker eller bagt i form, bare de er de bedste af deres slags. Derfor stiller vi hver måned skarpt på dén kage, vi synes, er bedst inden for sin kategori. Og som kan fås i håndkøb et sted i København.
Den er lille, rund og egentlig ret undselig. Og så laves den efter sigende af alskens skrab fra bagerens gulv.
Ikke desto mindre er romkuglen (for ikke at nævne dens artsfæller romrotten og træstammen) en herlig spise og et stjerneeksempel på, hvordan restemad får status på lige linje med andre gastronomiske kreationer.
Vi har smagt på både oversøde, under-spruttede, klæge og kedelige romkugler, men har også været forbi Lagkagehusets dunderkugle og testet diverse “trøffelkugler”. Men vi måtte i sidste ende erkende, at det var Brødflovs version, der løb med vore hjerter.
Det skyldes især den lækre, lille detalje med de ristede kokosflager, og at kuglen er overtrukket med chokolade, så der opstår den nødvendige kontrast mellem fast ydre og blødt indre. Desuden indkapsler skallen det indre, så det både holder sig saftigt og romsmagen intakt. I dette tilfælde er der tale om en markant, men ikke alt for overvældende romsmag, der tydeligt markerer, at dette ikke er hvilken som helst kage. Det er en romkugle!
Tre hurtige spørgsmål til Simone, chefkonditor hos Brødflov:
Kan du beskrive romkuglen helt enkelt?
“Den består af lækker, saftig brownie lavet på 70% chokolade, smørbagt wienerbrød, mørkt kakaopulver, hjemmekogt hindbærmarmelade og rom(essens). Kuglen er trillet i 70% chokolade og ristet kokos.”
Hvad har du lagt særligt vægt på med romkuglen?
“Vi hos Brødflov ELSKER romkugler, så for os er det nemt! Det er en smagsbalance på både det søde, det bitre og det syrlige. Konsistensen er også altafgørende. Vi har ingen fast opskrift, da vi smager os frem hver gang.”
Hvad er dit bedste bagetip til den perfekte romkugle?
“For at lave de perfekte romkugler handler det om at vælge de bedste ingredienser. Masser af god chokolade, rom og så kog din marmelade selv, så den ikke bliver for sød. Smag på den undervejs, indtil du rammer plet.”
Brødflov
Falkoner Alle 34
2000 Frederiksberg
LÆS OGSÅ: Yndlingskagen: Kanelsneglen