Yndlingskagen: Citrontærten
Hvert år kårer et dommerpanel Årets Kage fra landets bedste konditorer. Der er tale om knivskarpe, innovative og avancerede kreationer, som kan skabe ærefrygt hos de fleste. Men her på redaktionen vil vi hver måned slå et slag for hverdagens kager, af den slags som vi alle kender og har en klar mening om. Vi starter med citrontærten.
Som de fleste mennesker elsker vi kager i alle afskygninger. Det er ikke vigtigt, om de er fornemme eller almindelige, bare de er de bedste af deres slags. Oftest er det dog de fine kager, der løber med priserne, men vi vil gerne hylde alt det søde bagværk, der får os igennem ugen. Det gælder wienerbrødet, der løfter søndagsmorgenmaden, jordbærkagen vi tager med på kontoret, for slet ikke at glemme en god gammeldags hindbærsnitte. Derfor vil vi hver måned stille skarpt på dén kage, vi synes er bedst inden for sin kategori, og som kan fås i håndkøb et sted i København.
Fremover vil vi bede om jeres hjælp til at indstille og argumentere for den bedste kage, men denne første gang vil vi selv vælge en favorit. I anledning af påsken har vi fundet Københavns lækreste citrontærte, fordi den er sød, gul og dybest set en ode til ægget. Der er en del at vælge imellem hos blandt andre American Pie Company, Det rene brød og Mokkariet, men vi sværger til den altid sprøde og syrligfriske model, som toppes med rigelige mængder af fløjlsblød marengs hos Leckerbaer i Ryesgade. Den fås ikke bedre i hele byen.
Tre hurtige spørgsmål til ejerne af Leckerbaer, Jakob og Gabi:
Kan I beskrive kagen helt enkelt?
“Det er vores version af en klassisk citrontærte med en bund af sukkerdej, en ubagt citroncurd og en brændt italiensk marengs.”
Hvad har I lagt særlig vægt på med tærten?
“Vi er bevidst gået efter en god balance mellem det søde/sure/brændte og sprøde. Citrontærten er jo på en måde dessertens primadonna, sådan én der har det hele, og det vil vi gerne fremhæve.”
Hvad er jeres bedste bagetip til den perfekte citrontærte?
“Et godt trick er at tilsætte lidt syre, for eksempel citronsaft til marengsen, så den bliver sejere og dermed lettere at styre. Og lad være med at lave enkeltdelene i for små portioner – for eksempel bliver en lemon curd til to personer hurtigt til røræg. Hvis man så har marengs tilovers, kan man altid sprøjte den ud over en kugle is og lave den til en is-surprise i ovnen eller med en brûléebrænder.”
Leckerbaer
Ryesgade 118
2100 København Ø
www.leckerbaer.dk
LÆS OGSÅ: Spiseguide til Wien: The Freudian slip