Weekend ved vandkanten
Sæt mailen på autosvar, tast Klintedalsvej ind på GPS’en, og halvanden time senere er pulsen allerede mærkbart lavere. Her på et hjørne af Sjælland, i en lige linje østpå fra København, ligger Røsnæs Strandhotel og Restaurant Næs. En weekend her er et rent helsemiddel, når efteråret er kedeligst, eller julepanikken begynder at lure i horisonten.
Når du smækker bildøren efter dig, er det første, der rammer dig, stilheden. Den bliver kun afbrudt af bølgernes sagte brusen nede ved badebroen, som strækker sig langt ud i Kalundborg Fjord. I dette hjørne af Sjælland ligger et lille helle fra hverdagen: Strandhotel Røsnæs og Restaurant Næs, hvor kokken Henrik Jyrk (tidl. KUL i Kødbyen og dobbelt vinder af Sol over Gudhjem) styrer slagets gang. Her er åbent året rundt undt. jul og nytår, med særlige markeringer af helligdage og højtider, og om søndagen disker restauranten op med Sunday Roast ved frokosttid. Da serverer de fx lammeskank med kål og bouillonsky og rabarbertrifli til dessert.
Køkken i øjenhøjde
Der er noget umiddelbart tilfredsstillende over Henrik Jyrks køkken i Restaurant Næs. Her er ingen skarpe kanter eller udfordrende tallerkengymnastik. Det er ganske enkelt velsmagende, tilgængelige retter med opdaterede klassiske smage, lokale råvarer og særdeles gode vinparringer fra det overvejende franske vinkort. Og så er priserne lige til at overkomme. Med tre retter til 300 kroner og fem retter til 500 kroner og det helt store udtræk “En aften på Næs” til 1095 kroner kan de fleste være med.
“Vi har ikke nogle dogmer som sådan, men fordi vi afspejler omgivelserne, er vi et nordisk køkken. Vi bruger også olivenolie og mandler og så mange lokale leverandører som muligt. Det er vigtigt for os at støtte op om de lokale landmænd, så vi også giver noget til lokalsamfundet,” fortæller Henrik Jyrk.
På sigt går de også efter selv at dyrke blandt andet grønt og urter på de nærliggende marker. I øjeblikket er de i gang med at få landbruget op at køre økologisk med alt, hvad det indebærer af jordbundsprøver og indhentning af tilladelser. En af de retter, der ifølge Jyrk bedst karakteriserer køkkenprofilen, er tartaren.
“Den viser, at vi ikke har nogle dogmer. Vi laver den med danske stikkelsbær og kvæg, løg og så estragon fra haven, men også puffede, asiatiske vilde ris. Vi fokuserer på de ting, vi kan få, og pifter dem så op med andre ingredienser, uden at det tager overhånd,” fortæller han.
Værelser med udsigt
Strandhotel Røsnæs er indrettet til konferencer og hotelgæster, ligesom hotellet er holdt i blide nordiske nuancer med rigeligt lys og udsigt. Samtidig inviterer de mange liggestole på både hav- og havesiden til at tage den med ro. Det eneste, der skal nås, er en slentretur langs vandet og det næste kapitel i romanen. Mens man er på de kanter, kan man passende kigge forbi Dyrehøj Vingaard på Røsnæsvej, hvor de producerer en bred vifte af vine og destillater under navnet RÖS. Prøv for eksempel en rundvisning eller et besøg i gårdbutikken.
Se alle billederne fra vores besøg her:
- Køkkenchefen Henrik Jyrk.
Strandhotel Røsnæs og Restaurant Næs
Klintedalsvej 60,
4400 Kalundborg
restaurant-naes.dk
sh-r.dk
Dyrehøj Vingaard
dyrehoj-vingaard.dk
LÆS OGSÅ: Marv og Ben version 2.0