Den varme drik, der fortryller dit hjerte…
Gløgg er ligeså vigtig for julehyggen en blæsende dag i december, som en iskold øl kan være det på en varm sommerdag i juli. Vi har set lidt nærmere på de stemningsskabende dråber, og hvad historien bag dem er.
Hvordan kan det være, at vi troligt år efter år ved denne tid skutter os, gnider hænderne mod hinanden og glæder sig til, at vi igen kan nyde den varme drik med krydderier og frugtaromaer? Gløggen har med sin sødme, varme krydderier og ofte høje alkohol smeltet sig ind i danskernes hjerter.
Jule-gløggen er en tradition, der er kommet for at blive. Fra første advent (og flere steder gerne før) er den et fast inventar ved sammenkomster, fester, juleafslutninger og andre anledninger. De fleste danskerne har en holdning til gløgg – enten elsker vi den, eller også elsker vi at hade den.
Den 20. november blev det årlige Danmarks Mesterskab i gløgg afholdt i Torvehallerne. Vinderen blev Noorbohandlen, som havde komponeret årets vinder på en ”hemmelig spiritusblanding”, som også var afrundet med appelsinjuice og hvid portvin. Og netop denne gløgg kan da også nydes i Torvehallerne hos Noorbohandlen igennem hele december måned. Yderligere er der mulighed for at tage Noorbohandlens vintage gløgg-essens med hjem.
Tradition fra 1400-tallet
Gløggens moder ”den opvarmede rødvin” har man oprindeligt drukket i Tyskland langs Rhinen for at holde varmen i de kolde vintermåneder allerede fra 1400–tallet. Engang var vinen tilsat forskellige krydderier og blev kaldt glühwein. Dette udviklede sig frem mod 1900-tallet til en juletradition, og med tiden spredte det sig til resten af Nordeuropa.
Gløggen, som vi kender den i dag, hvor vinen ofte er forstærket, sødet og tilsat krydderier, har vi dog fra Sverige. Efter Anden Verdenskrig tog vi afstand fra Tyskland og vendte os mod Sverige hvor ”glödgad- den opvarmede drik” kom til Danmark sammen med halmbukken, julestjernen og lysestagen med de syv lys.
Men hvad er så den rigtige eller den bedste gløgg? Spørgsmålet findes vist med flere svar. Du kan lave den fra bunden, eller du kan købe den helt eller delvist færdiglavet. I Danmark ser vi typisk den røde gløgg og den hvide gløgg. Den røde gløgg er den mest traditionelle og er typisk sammensat af rødvin, brændevin/rom/cognac, krydderier såsom nellike, kardemomme, kanel og selvfølgelig sukker. Dernæst tilføjer mange rosiner og mandler som ”fyld”. Den hvide gløgg laves derimod på hvidvin, æblemost og/eller portvin eller måske endda alkoholfri. Denne er typisk krydret med vanilje, kanel, ingefær og stjerneanis.
Hvis du har mod på at lave en gløgg fra bunden, kan vi varmt anbefale en af de to følgende:
Blomsterbergs jul: Krydret julegløgg
½ usprøjtet appelsin
2 hele kanelstænger
2 laurbærblade
2 stjerneanis
½ tsk hele sorte peberkorn
½ spsk hel allehånde
½ spsk nelliker
½ tsk hel kardemomme
30 g brun farin
2 ½ dl. vand
1 fl. rødvin
Mandelsplitter
Rosiner
Vask appelsinen, og skær den i grove stykker. Kom appelsinstykkerne, alle krydderierne, farin og vand op i en kasserolle. Bring det hele til kogepunktet, og lad det småsimre i 10 minutter under låg. Tag kasserollen af varmen, og lad det hele trække under låg i ca. 2 timer.
(Opskriften er fra bogen: Blomsterbergs jul af Mette Blomsterberg fra Politikkens Forlag).
Meyers Nordiske gløgg
25 g hele nelliker
25 g kardemomme, groft knust 2 kanelstænger
¼ muskatnød, stødt groft
Skal fra 1 appelsin (helst økologisk)
Saft fra 3 appelsiner (helst økologiske)
Saft og skal fra 1 citron (helst økologisk)
50 g frisk ingefør i stykker
500 g rørsukker (helst økologisk)
50 g rosiner hakket (helst økologisk)
30 g pomerans skal (kan købes hos special købmand)
4 laurbærblade
15 g hel sort peber
10 g hel allehånde
3 liter rødvin (kraftig)
5 dl portvin (rød)
3 dl mørk rom
3 dl snaps (Brøndums)
Rosiner efter behag
Mandelsplitter efter behag
Alle ingredienser kommes i en gryde med tætsluttende låg, bringes op på 98 grader og simrer i en time. Lad gløggen trække i 24 timer og sigt krydderierne væk. Varm gløggen op til 65-70 grader, og tilsæt snaps, server strakt med rosiner og mandelsplitter. Læg evt. rosiner i lidt snaps en time før servering. Tilsæt evt. mere sukker for en sødere gløgg.
(Opskriften er fra www.meyersmad.dk).
Genvejen til gløgg
Derudover er der selvfølgelig også mulighed for at købe sig til en gløgg-essens eller ekstrakt. Gode forslag til disse kunne være Meyers Gløggekstrakter. Meyers har lavet en gløgg-essens til forbrugeren, der ikke vil stå og lave sin gløgg fra bunden. Derfor har de lavet to velsmagende ekstrakter, der skaber det samme gode resultat hver gang. Her kan man vælge imellem den traditionelle røde på en base af kirsebær og den lyse baseret på æbler. Meyers Gløgg og Æblegløgg forhandles i udvalgte specialforretninger og Meyers Deli, Meyers Bageri og Meyers Spisehus.
Eller måske har du endda lyst til at prøve gløggens Rolls Royce? Læs med i morgen om den fantastiske og færdiglavede Malenes Gløgg fra Vinkyperen Malene Smidt Hertz.