Nørdede nudler og royale æg
Der var engang en tysker, en østriger og en nudelmaskine ved navn Suzy. De flyttede ind i en gammel halalslagter på Nansensgade 90 med én vision: De ville åbne en ramen joint ligesom i Japan, hvor kokken formår at mestre den komplekse nudelsuppe til perfektion. Det er nu over et år siden, at historien om Slurp begyndte, og den virker ikke til at ende lige foreløbigt. Vi var forbi Slurp Ramen Joint for at få en bid af historien -og maden selvfølgelig.
Ramen er i den grad kommet til København, og den japanske nudelsuppe er blevet så populær, at der er sket en mindre eksplosion af ramenspisesteder i vores lille hovedstad.
Ramen er for japanerne, hvad pasta er for italienerne. En ydmyg, billig og kompleks ret med talrige regionale fortolkninger, der alle fortæller en historie, når man tager et slurp af den varme suppe. Ramen kan oprindeligt spores tilbage til det kinesiske køkken, men er efterhånden blevet synonym med japansk soulfood. Nudelsuppen består af de fire hovedelementer: bouillon, hvedenudler, toppings og den klassiske lyd man laver, når man indtager suppen: slurp.
Netop denne klassiske lyd har lagt navn til et af de steder, der har gjort sig særligt bemærket på den danske ramenscene. Slurp Ramen Joint har holdt til i den forhenværende halalslagter på Nansensgade 90 i lidt over et år, men det er ikke her, historien starter.
Torvehallerne på Israels Plads sætter rammerne for, hvad der kommer til at blive Københavns mest omtalte ramen joint. Kokken Philip Inreiter er inde for at spise tacos, og pludselig ser han Niklas Harmsen:
“Philip og jeg mødtes ved et tilfælde i Torvehallerne ved Hija De Sanchez. Han kom op til mig med munden fuld af tacos og spurgte, om jeg var kok, fordi jeg havde en masse tatoveringer. Han ledte efter en kok til at åbne et ramen-koncept her i København. Jeg er ikke kok og har aldrig været det, men jeg har altid haft en kæmpe interesse for gastronomi og især for madscenen i København. Vi spiste flere tacos, og så drak vi flere drinks, og så besluttede vi os for at gøre det,” fortæller medejer hos Slurp Ramen Joint, Niklas Harmsen.
En tysker, en østriger og en nudelmaskine
Oprindeligt fra Østrig og med en fortid på nogle af verdens bedste restauranter som blandt andre Noma og Relæ i København fandt vi det relevant at spørge Philip og hans partner Niklas, hvorfor valget netop faldt på åbningen af en ramen joint:
”Den originale idé bag Slurp var egentlig, at vi ville åbne en foodtruck. Vi lavede en masse research og fandt hurtigt ud af, at en foodtruck ville være for besværlig, så vi besluttede os for at åbne en lille joint, ligesom man ser det i Japan. Det er også derfor, vi har valgt at kalde den ramen joint, fordi en restaurant er mere formel, og en joint er meget uformel og et sted, hvor man kommer forbi til et hurtigt, godt måltid mad. Efter at have rejst en del i Sydøstasien og Japan så vi ofte en tendens til, at kokken specialiserede sig i én ret. Men denne ene ret var lavet med så stor perfektion og kompleksitet, at der ikke behøvede at være noget andet. Det så vi især i Japan, fordi japanerne er next level i forhold til at mestre perfektion. Den kunst ville vi gerne gøre dem efter.”
Slurp er kvalitetsfastfood med hårdt arbejde, og man kan smage, at der er en ordentlig portion kærlighed lagt i hver keramikskål. Vi står inde i nudelproduktionslokalet side om side med den smukke nudelmaskine, som spiller en helt afgørende rolle for Slurps ramen. Philip har valgt at navngive maskinen Suzy efter at have tilbragt så meget tid med hende, at de kunne defineres som værende i et forhold med hinanden. Og disse timer med Suzy har bestemt været godt givet ud. Nudlerne er nemlig et af de elementer, der sætter Slurp Ramen Joint i en helt anden liga end Københavns andre ramen-yas.
Philip har bevist, at øvelse gør mester. Ud over at have købt Suzy med hjem fra Japan har han siden dag et eksperimenteret med miks af meltyper, vandkvalitet og salt for at skabe den perfekte tekstur. Og for at nudelnørde helt ud, har de mange eksperimenter vist, at den optimale nudeltykkelse er 1,3-1,4 millimeter, og at disse nudler skal koges mellem 48 og 50 sekunder.
Det er ikke kun nudlerne, der har en historie og en kvalitet, som er værd at fortælle om. Æggene, som oftest er en klassisk topping på enhver ramen, har faktisk en helt særlig titel knyttet til sig. Disse æg er nemlig royale:
”Kongehuset spiser de her æg hver dag. Vi smagte æggene, og vi måtte bare have fat i dem. Vi prøvede at få fat på manden, der solgte æggene flere gange, men han talte ikke engelsk, og han svarede ikke på vores mails. Så vi besluttede os for at køre til Faxe for at tigge og bede om at få lov til at anvende hans æg, og til sidst fik vi lov.”
Japansk kultur i København
I Japan er det meget normalt, at hver ramen-yas har deres egen stil. De laver et par forskellige ramen, men alt holdes meget i deres egen stil. Hos Slurp Ramen Joint har de valgt at have tre faste ramen på menuen – shio (saltbaseret), shoyo (soyabaseret) og en veggie ramen, som er baseret på svampe og faktisk er vegansk, hvis du altså bestiller den uden æg. Slurp har ligeledes en sæsonbaseret ramen på menuen, og blandt de mest populære er deres spicy miso ramen, som næsten blev udsolgt hver aften i perioden.
“I sommer havde vi valgt at sætte en kold ramen på menuen. En meget frisk, frugtig sommeragtig ramen, som vi håber vender tilbage. Vi arbejder også meget med pop-up konceptet, hvor vi får forskellige ramenkokke ind fra verden over, som laver deres version. Ramen miljøet er ret stort, så det er også en måde for os på at lære og finde inspiration.”
Og så har Slurp besluttet at sætte forretter på menukortet, og det er ret atypisk i Japan. Når det kommer til at spise ude, og især når det gælder ramen, gør japanerne det som regel hurtigt og effektivt. De kommer, spiser hurtigt og går. Det er ikke som sådan en social aktivitet, som det er i Danmark. Og derfor er forretter noget, Slurp Ramen Joint har valgt at implementere, fordi det falder godt i hak med den danske måde at spise ude på.
”Du ville ikke finde denne slags ramen joint i Tokyo. I Tokyo har de bare ramen. De færreste steder serverer øl. Det er bare vand, ramen, spis, gå. Ramen joints er over alt i byen, og de serverer et meget tilgængeligt måltid mad. Mættende, kompleks, interessant, billigt. Og så fokuserer de udelukkende på ramen. Du ville sjældent kunne finde forretter på deres menuer, for det er ikke formålet med denne type spisested.”
Faktisk kan du selv bestemme længden på dit måltid hos Slurp Ramen Joint. Hvis du vil, kan du gøre det til et hurtigt måltid ligesom japanerne. Du kan også gøre det til en længere aften, hvis du vælger nogle forretter eller drikker en af deres spændende øl til maden. Vi kan klart anbefale vores favorit-forret gyoza – det er en lille stegt, sprød, japansk svinekødsdumpling med fermenteret sellerijuice. Og så er alle deres ramen altså slurpreme. Konceptet er genialt, og ramen passer til alle situationer. Man kan nyde en skål ramen alene, slupre den i sig hurtigt, eller man kan sidde i timevis og snakke over den varme suppe med dem, man holder af.
Ligesom hos de fleste ramen-yas i Japan kan man ikke reservere plads på Slurp. I stedet ankommer man og bliver skrevet på en liste, hvis ikke der er plads. De har ofte travlt, og ventetiden for at få en plads ved de høje langborde kan være op til hele 40 minutter på de travleste dage. Men det er ventetiden værd, så husk sweateren og den varme jakke i vintermånederne, fordi ventetiden foregår udenfor. Til gengæld får du varmen helt ind i kroppen, når du tager første, andet og sidste slurp af din ramen.
LÆS OGSÅ: Fire fabelagtige bud på frisk fisk i skåle