Tre danske bartendere klar til den nordiske finale i World Class 2018
Mandag eftermiddag var cocktailbaren Lidkoeb på Vesterbro rammen om den indledende danske runde af de nordiske mesterskaber i verdens største bartenderkonkurrence, World Class. Tre danske bartendere er nu klar til at dyste om titlen som Nordens bedste bartender i København 21.-23. maj. Konkurrencen sender derudover en deltager fra hvert af de nordiske lande videre til World Class Global Final i Berlin til sommer, hvor verdens bedste bartender bliver kåret.
World Class
World Class er verdens største og mest prestigefyldte bartenderkonkurrence, hvor mere end 15.000 bartendere fra 57 lande til dato er blevet trænet gennem konkurrencen, der i år har 10-års-jubilæum. I konkurrenceforløbet bliver bartenderne testet i deres mixologi-evner, og undervejs skal de skabe exceptionelle drikkeoplevelser. Bartenderne dyster i en lang række forskellige udfordringer, der tager udgangspunkt i Diageos portefølje af reservebrands, som blandt andet tæller Ketel One, Cîroc, Tanqueray No.TEN, Don Julio, Ron Zacapa, Talisker, Cardhu og Singleton Classic Malts samt Johnnie Walker Gold Label Reserve, Johnnie Walker Blue Label og Johnnie Walker Platinum Label.
Normalt er der latter, hyggelig småsnak og musik på cocktailbaren Lidkoeb. Mandag var baren vanen tro proppet med gæster og bartendere, men det meste af tiden var her stille. Bum stille. Den eneste gennemtrængende lyd var, når isterningerne blev slynget igennem shakeren til klapsalver fra de fremmødte tilskuere, og når et lille udvalg af Danmarks bedste bartenderne én efter én præsenterede deres cocktails for dommerpanelet.
Det var startskuddet til den tiende udgave af den verdensomspændende bartenderkonkurrence World Class, der den kommende tid skal finde 57 finalister fra ligeså mange lande kloden over. I år kulminerer det hele ved en finale, som bliver afholdt i Berlin sidst på sommeren.
Bæredygtighed med et kulinarisk twist
Opgaven i årets indledende runder var på papiret enkel. De deltagende bartendere skulle hver især komme med deres bud på en cocktail, der var bæredygtig, og som samtidig var sammensat ud fra kulinariske teknikker, man kender fra madens verden. Og så skulle deres cocktail indeholde minimum 30 milliliter af et World Class-mærke efter eget ønske – for eksempel Bulleit Bourbon, Zacapa Rom, Talisker Whisky eller Don Julio Tequila.
Opgaven kastede interessante cocktails af sig som eksempelvis en Bulleit Bourbon-baseret drink med blandt andet te-infuseret rødbedejuice og ingefærsirup toppet med honning og osteskum. Lige dén cocktail bliver nok aldrig en klassiker til Blå Mandag eller til sommerens studenterfester. Men den var ikke desto mindre et godt bud på, hvordan man rykker grænserne og udfordrer normerne i cocktailens verden. Og det er hele grundtanken i World Class-konkurrencen.
Velsmagende cocktails og gode idéer
Årets dommerpanel bestod af Jonas B. Andersen, der til dagligt arbejder på Hotel Sanders, og som selv vandt den nordiske finale i World Class tilbage i 2016. Derudover fandt man i panelet også Thanos Feskos, som til daglig er assisterende chefkok på Restaurant Geranium og englænderen Elliot Ball, der ejer cocktailbaren The Cocktail Trading CO i London.
Efter en hel dags konkurrence stod tre bartendere tilbage og klar til at dyste med resten af Nordens bartenderelite i næste måned. Michael Hajiyianni arbejder til dagligt på Ruby og gik videre på baggrund af cocktailen Business before pleasure, som blandt andet bestod af Tanqueray 10, sherry, agurkeskal, champagne og ristet fennikel i dråbeform. Martin Zikavsky fra Curfew gik videre på Honorable Death, der var lavet på blandt andet Jinzu, en eddike-honning med urter, æblejuice og Dry Madeira. Og Tina Rovåger fra Duck and Cover inkasserede sin billet til den nordiske finale på cocktailen Elise, der blandt andet indeholdte Roe & Co Whisky, sherry, fermenteret honning, æble og danskvand. De havde angrebet opgaven på tre vidt forskellige måder, men der var alligevel en fællesnævner for de tre præstationer.
”Det var udslagsgivende for alle vindere, at de lavede rigtig gode cocktails, som man har lyst til at bestille i baren en lørdag aften og drikke igen. De var også alle sammen stærke i deres præsentationer, hvilket er et vigtigt parameter for, hvad der gør en god World Class-bartender. Og så var der gode ideer bag alle tre cocktails, ligesom de alle tre var stærke i deres valg af metoder og teknikker,” fortæller Jonas B. Andersen.
Den danske og nordiske mester bliver fundet fra den 21. til den 23. maj i København, hvor den nordiske finale finder sted. Det er stadig en hemmelighed, hvor konkurrencen bliver afholdt. Vinderen fra henholdsvis Danmark, Norge, Sverige og Finland går som tidligere beskrevet videre til World Class Global Final senere på året i Berlin, hvor verdens bedste bartender bliver kåret.
LÆS OGSÅ: Cocktails og barsnacks i Michelinklasse