Den store isguide til den søde istid
Det er sommer, det er sol, og det er istid! Vi har smagt os gennem Københavns mange isbarer og har udvalgt nogle af byens bedste, friskproducerede is, som vi vil dele med jer. Læs med her.
Den med nitrogen: Istid
Nina og Anniken åbnede Istid tilbage i 2016 på Jægersborggade på Nørrebro. Her laver de is med rene, økologiske råvarer, der fryses med nitrogen. Nitrogenet hældes på nede i butikken, og på denne måde får man som gæst en helt frisklavet is hver gang, da isbasen først fryses lige inden, den skal spises. Konsistensen er cremet og blød, og så smager isen virkelig rent. Der er altid fire forskellige smage at vælge imellem, som følger sæsonen, og for hver af deres isvarianter har de ligeledes lavet en “killer-combo-super-sundae” med tre-fire hjemmelavede toppings til den is, man vil have.
Vi anbefaler: En salty caramel toppet med mandelknas med havsalt og rosmarin eller deres classic vanilla sundae.
Foto: Sweetsneak
Den på pind: Det vide hus
Den lille café Det Vide Hus i Gothersgade serverer i sommerperioden lækre, hjemmelavede ispinde, som man passende kan nyde i den tilstødende Kongens Have. Af smagsvarianter kan nævnes myntechokolade overtrukket med hvid chokolade og jordbærsorbet overtrukket med mørk kakaochokolade fra Frankrig. Eller hvad med en Piemonte-pistacieis overtrukket med hvid chokolade og karamelliserede hasselnødder eller en mørk chokoladeis med en kerne af flødekaramel og saltede peanuts? Isene bliver lavet dagligt, og smagsvarianterne afhænger af tilgængelige råvarer og ejerens humør, så slå et smut forbi og se, hvad der er på menuen.
Vi anbefaler: En kaffeispind, som er lavet på overskydende espressoshots, så de mindsker spild. Og at tjekke deres Instagram ud, hvis man vil vide, hvad dagens ispind er.
Den veganske: Nicecream
Københavns første 100% veganske isbutik hedder Nicecream og åbnede tilbage i 2015 med en vision om at lave et sundere alternativ til den klassiske flødeis og så helt uden animalske produkter. Nicecream har formået at lave is med en så cremet konsistens, at man faktisk ikke opdager, at det er uden mælkeprodukter. Isene er baseret på kokosmælk, agavesirup og kokosolie. Alle ingredienserne er økologiske, og isen er håndlavet. Man kan både få is i bæger og i vaffel. En af deres bestsellere er deres cookie sandwich, hvor man kan få sin favoritis lagt sammen mellem to lækre, veganske cookies.
Vi anbefaler: Brownilicious med vaniljeis, stykker af vegansk brownie og peanutbutter swirl eller deres cookie sandwich med Naughty Banana.
Den eksperimenterende: Bryggen 11
Køen foran ismontren hos Bryggen 11 er ofte en smule lang, da mange af havnebadets gæster provianterer her til en pause på den solbeskinnede græsplæne. Isene er dog virkelig ventetiden værd, og her får du nogle smagsvarianter, du ikke finder alle steder i byen. Du kan for eksempel prøve en sorbet med lime/chili, solbær/estragon eller basilikum. Eller hvad med en mælkeis med hvid chokolade, blå birkes og kaffe eller kanel/citron? Smagsvarianterne skifter ofte, og hvis du er til mere eksperimenterende is end blot den klassiske mælkechokolade og vanilje, så bør du bestemt lægge vejen forbi Bryggen 11.
Vi anbefaler: Den friske basilikumis eller en smagseksplosion med solbær og estragon.
Den eksotiske: Østerberg Ice Cream
Cathrine Østerberg er kvinden bag Østerberg Ice Cream, der kan findes på Østerbro og nu også på Tullinsgade på Vesterbro. Her laver Cathrine opfindsomme, forførende og eksotiske isvarianter af rene, økologiske råvarer. Isen er hverken den fede, danske flødeis eller den cremede, italienske gelato, men simpelthen Cathrines helt egen, hvor hun har formået at lave dansk is med masser af smag. Østerberg har et tilpas udvalg af både mælkeis og sorbeter, og derudover er der også varianter på menuen, som man aldrig har set før herhjemme. Cathrines far ejer nemlig en frugtvirksomhed og har med denne haft mulighed for at have en afdeling i Vietnam, hvor de eksotiske frugtvarianter er uendelige. I Vietnam er det meget mere normalt at spise jackfrugt, soursop, tamarind og mangosten, end det er at spise pærer og æbler. Og så smager frugterne virkelig godt i is. Østerberg kan derfor ikke karakteriseres som direkte nordisk, og derfor er det interessant at komme igen og kaste sig ud i nye, eksotiske varianter.
Vi anbefaler: Den syrlige havtornsorbet eller den eksotiske dragefrugt.
Den på hjul: Mirabelle
Mirabelle på Guldbergsgade er kendt for deres fantastiske brød, croissanter og simple, smagfulde italienske retter, men det er altså ikke det hele. Om sommeren ruller de nemlig deres specialbyggede, smukke, italienske iscykel ud foran caféen og forkæler de is-sultne københavnere med den reneste, lækreste mælkeis, man kan drømme om. Isen bliver lavet frisk lige ovenpå bageriet af rå mælk, der malkes dagligt fra deres helt egne køer, der græsser frit i Lejre. En af signaturisene for Mirabelle er en råmælksis, eller fior di latte, som man kan vælge at få med deres økologiske, sicilianske olivenolie og et drys salt. Derudover har de flere smagsvarianter, som varierer mellem hasselnød, kaffe, vanilje og i forhold til hvilke råvarer, de får ind fra deres gård Farm of Ideas. Det kunne for eksempel være rabarber, jordbær eller andre sommerlige varianter. Gelatocyklen holder ude foran Mirabelle fra torsdag til fredag klokken 14-20 og lørdag til søndag klokken 12-20.
Vi anbefaler: Mælkeisen, fior di latte, med økologisk olivenolie og et drys salt.
Den økologiske: Isoteket
Hos Isoteket på Randersgade på Østerbro laver de enkle og velsmagende, men også modige is med en klassisk, italiensk gelato som base. Smagssammensætningerne er ret eksperimenterende, grænsende til det modige og udfordrer i den grad den italienske gelatotradition, når det kommer til at eksperimentere med råvarerne. Selve konsistensen ligner en af de bedste gelato, man kan få i støvlelandet, og det samme gælder de økologiske råvarer. Fordi de er så glade for at eksperimentere hos Isoteket, skifter udvalget ret ofte. Derfor er det bare med at kaste sig ud i de spændende varianter og håbe på, at man ikke bliver for glad for isen, da den måske ikke er der næste gang. Isoteket opdaterer deres Instagramprofil ofte, og her kan man følge med i deres spændende eksperimenter, hvis man vil vide, hvad der er på menuen, når man lægger turen forbi isbaren.
Vi anbefaler: Deres sorbeter! Hvis den er der, så prøv den med brombær/lime. Tjek deres Instagram for de eksperimenterende varianter.
Den klassiske: Ismageriet
Ismageriet lå før i tiden et godt stykke ude på Amager. En lille tidslomme, hvor interiøret, de grønne klinker og palisander-spejlene står præcis, som det gjorde, da butikken blev bygget i 1958. Nu er Ismageriet rykket til Islands Brygge, og ud over den gennemførte retrostil er stedet også kendt for de lækre, italienske is, der laves af friske, naturlige og sæsonbestemte ingredienser. Som en hjælp til allergikere fremgår det altid, hvilke allergener der findes i de forskellige is, og Ismageriet bruger hverken husblas, gelatine eller andre former for animalske stabilisatorer i deres is. Du kan for eksempel nyde havtorn- eller blodgrapesorbet, yoghurtis med blåbær eller en mælkeis med espresso og honning.
Vi anbefaler: Varianten med nutellakiks og en kugle jordbærsorbet på toppen.
(Du kan også prøve kræfter med Ismageriets opskrifter derhjemme. Prøv for eksempel deres Rabarbersorbet eller Hyldeblomstsorbet).
Den hjemmelavede: Alice ice cream & coffee
Alice Ice Cream er drevet af Anders Lorenz, der har slået sine folder på nogle af landets mest anerkendte restauranter som Noma, Restaurant 108 og Taller. I september 2017 åbnede den lille, passionsdrevede is- og kaffebar på Markmandsgade på Amager, hvor Anders hurtigt formåede at sætte nye standarder for smag og kvalitet – især når det kommer til is.
Hos Alice er den rene smag i fokus, og råvarerne til isproduktionen er de bedste, man kan få fat i. Isen bliver lavet i baglokalet i små portioner, og hver variant bliver udviklet med tests og nørderi på et niveau, som de færreste kan hamle op med. Ved at lave små partier af hver variant sikrer Alice Ice Cream sig et friskt produkt, og dermed er det begrænsede udvalg af smag egentlig den største styrke. I det åbne isværksted bliver der eksperimenteret med klassiske og innovative varianter af sorbet og mælkeis, og de smager som det, de lover. Jordbærisen smager af saftige, søde, danske jordbær, og der er ikke nogle spor af andre smagstilsætninger. Alice Ice Cream anvender ikke nogen basisopskrift, som mange andre issteder – i stedet lader de ingredienserne diktere retningen for, hvordan smagen udvikles naturligt.
Vi anbefaler: Pistacieisen, der smager af rene pistacienødder, og som ovenikøbet er vegansk. Og så husk at bestille isen i deres hjemmelavede vafler.
Den italienske: Siciliansk Is
På Skydebanegade midt på Vesterbro og ved Christianshavns Kanal finder du en lille, italiensk oase: Siciliansk Is. Hver vinter rejser indehaverne til Sicilien og finder frem til de bedste råvarer, som de tager med hjem og serverer for danskerne. Her finder de pistacienødderne i den lille by Bronte på vulkanen Etna, hvor man på den rå lavajord har dyrket pistacienødder i over tusinde år. Chokoladen får ejerne specialfremstillet af det sicilianske dolceria Bonajuto, og kaffen til kaffeisen kommer fra familieristeriet Stagnitta i Palermo. Sådan kan der fortælles historier om alle råvarerne, og selvom lakridsen kommer fra Johan Bülow og de friske brombær fra Rokkedyssegård, så skinner den italienske iskærlighed tydeligt igennem.
Vi anbefaler: Den cremede, mørke chokoladeis eller den sød-syrlige blodappelsinsorbet.
Den bløde: The Coffee Collective
Softice kan ofte dele vandene, og det samme kan kaffe, men The Coffee Collective har altså fundet en gylden, espressobaseret mellemvej, som er sommerens hit igen i år. The Coffee Collective indkøber et belgisk produceret softice-mix med en høj fedtprocent, som gør, at isen bevarer sin cremede konsistens, selv efter espressoen tilføjes. Hver morgen hældes der en masse friskbrygget espresso i softice-mixet – oftest en espresso, der er lidt syrlig, så den bryder med det fede og sødmen fra isen. Som topping drysses fintkværnet espressokaffe over, som giver en fantastisk aroma samt en dybere smag af kaffe.
Vi anbefaler: At spørge om lidt ekstra espressodrys, da det smager alt for godt.
Den bæredygtige: Banana
Banana er en dansk isforretning, som anvender overskudsbananer til produktionen af is. Bananer, som ellers ville være blive smidt ud, fordi de måske er for modne eller er blevet mast, bliver forvandlet til lækker, blød softice-lignende is. Og kun fantasien sætter grænser for smagsvarianterne – banan-basen kan nemlig kombineres med alle former for frugter og grøntsager, og Banana eksperimenterer hele tiden med nye smage. Opskriften på isen er helt uden tilsat sukker, for bananerne er søde nok i sig selv.
Vi anbefaler: Top din is med frisk frugt eller sprøde elementer som for eksempel kokoschips eller frysetørrede bær – og nyd, at den støtter formålet om at reducere madspild!
Den nye: Nordhavn Mikrobryggeri
Nordhavn er en spirende bydel, og der er dukket mange spændende, små mad- og drikkesteder op i Københavns nye kvarter. Der ligger blandt andet et herligt pizzeria med navnet Bar Uno, lige overfor de to runde siloer ved vandet. Nu skal det ikke handle om pizza, men det økologiske mejeri Nordhavn Mikrobryggeri er opstået, netop fordi man på Bar Uno bruger så meget mozzarella, at man har åbnet egen produktion lige ved siden af pizzaeriet. Og det har givet anledning til også at begynde en isproduktion. Nordhavn Mikromejeri samarbejder med danske, økologiske landmænd, som leverer 100% bæredygtig mælk til mejeriet og dets både klassiske og moderne udgaver af flødeisen.
Vi anbefaler: Prøv en af de nytænkende fortolkninger som for eksempel lavendel- og honningisen, eller nyd vanilje- eller hasselnøddeisen, som er ultimativt klassiske isfavoritter.
Den friske: Social Foodies
Social Foodies er særligt kendt for deres friskrørte is og frisklavede flødeboller, og sidstnævnte har vi endda kåret til Københavns bedste af slagsen. Bag konceptet står Thor Thorøe, der også var idémanden bag Paradis Is-kæden. Hos Social Foodies handler det både om den gode kvalitet og om at skabe bedre vilkår der, hvor råvarerne kommer fra. Isen bliver lavet frisk hver morgen, og alle ingredienser er nøje valgt ud fra smag, økologi og bæredygtighed. For eksempel er vaniljeisen lavet på bæredygtig vanilje fra Uganda og tilsat baobab, som er en superfood og smagsforstærker. Social Foodies laver også deres egen friskrørte guf ud fra samme opskrift som skummet i de populære flødeboller.
Vi anbefaler: Prøv vaniljevarianten med baobab og hindbærsorbeten i en sprød vaffel.
Foto: Tivolis PR
LÆS OGSÅ: Yndlingskagen: Croissanten