Sommelieren anbefaler… Rosé, rosé, rosé
Hver måned introducerer vores sommelier Julie en ny drue og anbefaler fire gode vine. Denne gang skal det handle om rosé og dens kvaliteter. Læs med her og bliv inspireret til, hvilken vin der skal med i picnickurven næste gang.
Så kom sommeren endelig snigende, og danskerne flytter sig troligt fra sofaen og tv’et ud på bænkene med picnickurvene og næsen mod solen. For en stund bliver Dronning Louises Bro, Bryggen og mange andre steder forvandlet til danskerne forlængede dagligstue. Og når denne tid kommer – så er det tid til rosé!
Et råddent kar skal ikke ødelægge glæden
Rosé produceres i ubeskrivelige store mængder hvert år. Og på trods af at en stor del af denne produktion nok ikke burde se dagens lys, skal det ikke have lov til ødelægge det for de andre gode roséer. Og det gør de heldigvis heller ikke. Rosé-produktionen er stødt steget over de sidste 10 år, og den står i dag for næsten 10% af den totale produktion af vin på verdensplan. Omkring 80% af alt rosé bliver i dag produceret i Frankrig, Italien, Spanien og USA og eksporteret til hele verden. Det er ikke kun danskerne, der er vilde med at drikke rosé.
Der er hvidvin, der er rødvin, og så er der rosé
Rosévine produceres som udgangspunkt efter en af de følgende tre metoder: Pres og gæring med drueskaller, saignée-metoden eller blandingsmetoden. Størstedelen af stille rosévine er lavet på den første metode. Her lader man mosten fra druerne ligge sammen med drueskallerne (hvor farven i rødvin er) i en kortere periode. Alt efter ønske om dybden i farven af rosé kan denne periode variere fra et par timer og op til omkring et døgns tid. Den anden metode, saignée-metoden, er ofte et biprodukt fra en koncentrationsmetode af rødvin og derfor ikke en decideret rosé-metode. Den sidste metode, blandingsmetoden, er kun tilladt i champagne. Her gælder reglen: ”Du har hvidvin, og du har rødvin – og hvis du blander dem, så har du rosé.”
2016 By Ott, Domaines de Ott, Côtes de Provence, Frankrig
Vinen ”By Ott” bliver lavet i den sydfranske kælder på Chateau de Selle og er et blend af druerne grenache, cinsault og syrah. Roséen er lys og sart i farven – en rosékender ville kalde den ”klassisk provence-farvet”. Glasset emmer af intens frugt og liflige toner af fersken og honningmelon i næsen. Vinen er tør, har en flot syre og god struktur. Den er frugtig og har flotte toner af fersken, mango og endda også flotte røde toner af rose, jordbær og hindbær. Vinen har smag og kraft og vil være et godt match til eksempelvis grillede asparges med jomfruhummer.
Forhandles hos Vinoble til vejledende udsalgspris 199,00 kr. pr flaske.
2016 Trilogie, Domaine de Viranel, Pays d’Oc, Frankrig
Vinen her er fra en appellation, der hedder Pay d’Oc, som er et stort underområde i Lanquedoc, der ligger i den sydlige del af Frankrig. Vinen her er lavet på cabernet sauvignon, syrah og cinsault og er ligesom vinen ovenfor sart i farven, men ikke i duften. Flot, frugtig og indbydende med toner melon og lichi. Også her lister aromaer af jordbær frem ligeså stille. I næsen dufter vinen nærmest af rabarbertrifli med vanilje. I munden er vinen dog knastør og bygget op omkring en god syre og bitterhed. Vinen leverer en flot frugt og er det, man ville kalde en klassisk, enkelt god sommer-rosé til terrassen.
Forhandles hos H.J. Hansen til vejledende udsalgspris 90.00 kr. pr flaske.
2016 Petit Albet rosat, Albet i Noya, Catalunya Spanien
Albet i Noya var i 1972 den første spanske vingård til at gå 100% over til økologisk markarbejde. Vinen er lavet på grenache, cabernet sauvignon, merlot og tempranillo. Allerede farven indikerer, at der her er et glas med power og frugt. Farven er intens og rødlig, men uden at være dyb. I næsen er vinen saftig og fyldt med aromaer af hindbær, jordbær og rabarber. Alt i vinen skriger: ”Drik mig!” I munden er vinen tør, strukturrig og med en flot længde på smagsaromaerne. Smagen er mørkere, mere vinøs end næsen og med toner af en nøddefinish. Et flot glas rosé, der vil mere end blot at være endnu en sommer-rosé. Nyd den til lettere retter med fisk, kylling eller grillede salater og nyd vin til både maden og sommervarmen.
Forhandles hos Laudrup vin til vejledende udsalgspris 99,00 kr. pr flaske.
2016 Cerasuolo, Torre dei Beati, Ambruzzu Italien
Den sidste vin i denne omgang er også økologisk. Vinen her er helt klart den mørkeste af de fire roséer, og den ligner nærmere en lys rødvin end rosé. Vinen er fra Italien og er lavet på druen montepulciano. Her er der tale om en vin med power i. Tonerne går mod mørkere aromaer af kirsebær, brombær og endda – kan I huske sortebærsuppe fra Sverige, fra da I var børn? Det dufter den af! Vinen har struktur, rygrad og syre og er et glas, der viser karakter. Både på frugtfronten og de andre karakterer. Roséen er helt klart en mad-vin og vil være et godt match til eksempelvis et charcuteri-bræt uden de alt for stærke oste og pølser. Eller måske en pastaret med svampe og flødesauce.
Forhandles hos Erik Sørensens Vin til vejledende udsalgspris 99,95 kr. pr flaske.
LÆS OGSÅ: Den vilde halvsøster