Sommelieren anbefaler… Cabernet sauvignon
Hver måned vil vores sommelier Julie introducere en ny drue og anbefale fire gode vine. Denne gang skal det handle om cabernet sauvignon. Læs med her og bliv klogere.
JULIE BRINK FÆRCH
… er uddannet tjener og sommelier. Til hverdag arbejder hun som daglig leder og underviser på Dansk Sommelier Uddannelse i København, og ved siden af er hun vinskribent her på Copenhagen Food.
Sommelieren anbefaler er en række specifikke anbefalinger til dig på vine, der er direkte til at skrive på indkøbssedlen og gå ud at købe. Klummen giver dig svar på hvad, hvorfor og hvordan, og den er samtidig en samling gode råd til, hvordan du selv i fremtiden kan tage styringen i de vine, du sætter på bordet derhjemme. Uanset, om vinen er til hverdag eller fest.
Cabernet sauvignon er ikke bare den mest plantede drue i verden, den er også en af de mest kendte og vellidte druer på internationalt plan. Druen er ikke en af de ældste, der findes – den er faktisk ”kun” fra 1700-tallet, hvor den opstod i det sydlige Frankrig som en krydsning af cabernet franc og sauvignon blanc.
Det giver rigtig god mening. Ikke kun fordi navnet er en blanding af de to ”forældres” navne. Men også i forhold til dens aromaunivers. Den smager simpelthen af begge druer, hvis du smager efter.
Cabernet sauvignon er som den mest plantede drue på verdensplan selvsagt plantet rigtig mange steder. Man finder den blandt andet typisk i lande som Frankrig, Chile, USA og Australien. Det er ikke mange steder i verden, man ikke kan nyde et glas af den lokale cabernet sauvignon. Enten som enkeldruevin eller i et blend, som man typisk ser det for eksempel i Bordeaux i Frankrig.
Men hvorfor er netop denne drue blevet så populær? Cabernet sauvignon har ligesom sin ene forælder, sauvignon blanc, et højt niveau af pyrazin. Dette frigiver en række af specifikke aromaer såsom sort peber, grønne peberkorn, solbær og nogle gange endda også grøn peberfrugt. Disse aromaer kan – hvis druen ikke er moden nok – blive overdøvende ved høst og ”meget grønne” i udtrykket. Og resultatet kan blive metallisk, stramt og stilket.
Cabernet sauvignon vokser samtidig meget volksomt, så den skal holdes lidt i skak. Den er også meget modtagelig overfor råd. Den skal også bruge en del varme for at modne helt, og uden den rette modenhed vil druens tanniner spille en central rolle. Cabernet sauvignon har nemlig et højt niveau af både tannin og syre, som vil blive overdøvende, hvis ikke druen opnår fuld modenhed inden høsten.
Som du nok kan se, er cabernet sauvignon ikke nødvendigvis den nemmeste drue at arbejde med – men når den lykkes, kan den skabe magi. Dens tanniner og syre gør, at disse vine er blandt nogle af de længst levende, tørre vine, vi har. Når den finder balancen og opnår den fulde modenhed, så har du et druemateriale, der skaber vine til evigheden.
Cabernet sauvignon er særligt glad for egetræ, som den typisk lagres på. Og med det rette niveau af modning opnår den et aromatisk og frugtigt udtryk med masser af mørk frugt og en flot fylde.
I sammenhæng med mad vil de fleste cabernet’er være drevet af deres tannin og syre. Denne tannin arbejder særligt godt sammen med protein. Så servér din vin til en flot, rød bøf, og nyd, hvordan tanninen og proteinet bindes sammen og skaber harmoni i din mund.
2013 Cabernet Sauvignon Grand Reserva, Viu Manent, Colchagua Valley, Chile
Kan Chile lave vin, der er værd at drikke? Ja, det kan de i hvert fald! Her er en af dem.
Don Miquel har nogle af de bedste markbesiddelser i Colchaqua. Og den her vin er lavet på udvalgte druer, der har lagret 12 måneder på franske egetræsfade. Vinen har et klart og rent udtryk, og den dufter indbydende og saftigt af mørke og røde bær såsom jordbær, brombær og kirsebær. Vinen er mere kompleks i smagen end i næsen. Her kommer en anden dybde frem. Tobak, chokolade og røg fylder munden sammen med den frugtige bærprofil. Vinen er blød og lækker, og du kan matche den med et stykke kød sammen med for eksempel bagte rodfrugter til sødmen i vinen. Så har du helt sikkert et match-hit på hjemmefronten.
Forhandles hos Philipson til 79,95 kr. ved 12 flasker.
2013 Cabernet Sauvignon, Punto Final, Renacher Estate, Luján de Cuyo Mendoza Argentina
Her er en af de lidt mørkere vine. Ikke nødvendigvis i farven, men i udtrykket. Duften, der spreder sig fra glasset, er mørk og letkrydret. Der er toner af peber, mørk chokolade og læder i glasset. Bag det umiddelbare mørke gemmer der sig en frugttone, der dog også leger med det mørke univers. Her er det sorte kirsebær, blå blommer og bær som brombær og blåbær, der trænger sig på. Smagen er meget lig næsen. Et frugtigt udtryk, som er bygget meget op omkring de mørke og vaniljeprægede toner fra fadlagringen. Vinen har en flot syre, der bærer rygraden i vinen og holder alkoholen i skak. Et meget værdigt glas, der i et match med for eksempel en varm gryderet vil komme helt til sin ret.
Forhandles hos Erik Sørensens Vin til 119,95 kr.
2013 Cabernet Sauvignon, Beringer Knights Valley, Napa Californien USA
Solbærsaft for voksne – og det er ikke ment på en dårlig måde. Vinen her er saftig i farven og i duften. Den dufter af modne solbær, brombær og sorte kirsebær. Men vinen er ikke simpel. Bagved ligger der flere toner af læder, kakao og ristede kaffebønner. I smagen er vinen blød og rund og følger aromaerne fra næsen. Tanninerne er modne, og syren og alkoholen er begge med til at holde hele vinen på stilke. Her er en vin, der vil falde i god jord, hvis konen er til den frugtige vin, og manden er til den letkrydrede vin.
Forhandles hos H.J. Hansen Vin til 260,00 kr.
2013 Cabernet Sauvignon, Lower East Gramercy Cellars, Columbia Valley Washington State USA
Et yngre vinhus etableret af den tidligere sommelier Greg Harrington og hans kone. De bestræber sig på at lave vin i en kølig stil med fokus på balance og finesse. Og det er i den grad lykkes. Vinen er indledningsvis lidt reduktiv, men åbner sig langsomt og viser sit fulde potentiale. Røde kirsebær, modne skovjordbær og en helt særlig duft af læder spreder sig i glasset. Vinen smager af mindst lige så meget (hvis ikke mere), og intensiteten stiger i takt med temperaturen i glasset. Tanninerne er flotte og modne. Og de holder den centrale del af vinen (frugten) i skak. Her er der en vin, der er smuk, ren og majestætisk rank i sit udtryk. En rigtig flot introduktion til Washington State.
Forhandles hos Otto Suenson til 285,00 kr. ved 6 flasker.
LÆS OGSÅ: Sommelieren anbefaler… Riesling